Drámai csatában jutott az elődöntőbe Spayolország

Spanyolország 1-1-et követően tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult Svájcnál a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében, pénteken, Szentpéterváron.

Óriási spanyol mezőnyfölénnyel kezdődött a találkozó, a svájciak a kontrákra építettek, de taktikájukat gyorsan fel kellett adniuk, mert hátrányba kerültek, Embolo pedig sérülés miatt vált ki. Időbe telt, amíg Shaqiri irányításával a svájciak magukra találtak, és elsősorban pontrúgásaik után veszélyeztettek, de gól nélkül maradtak a fegyelmezett spanyolokkal szemben – írta az MTI.

A szünet után is bátor játékot vállalt fel Svájc, így amíg ellenfelük csak lehetőségekig jutott, előttük már helyzetek is adódtak, a 68. percben pedig Shaqiri találatával – nem érdemtelenül – egyenlítettek. Nem sokkal később viszont emberhátrányba kerültek, de úgy jutottak el a hosszabbításig, hogy nagyon nem kellett izgulniuk.

Hatalmas spanyol helyzettel vette kezdetét a ráadás – Gerard Moreno hibázott -, majd Sommer bravúrjai tartották életben az egyre inkább elfáradó svájciak reményeit, akik óriási védőmunkát, több blokkolt lövést bemutatva eljutottak a tizenegyespárbajig. Ott viszont négy rúgójuk közül csak egy volt eredményes – Unai Simón kétszer védett -, így a világbajnok franciák kiejtése után búcsúzni kényszerültek.

Spanyolország az elődöntőben majd az esti Belgium-Olaszország találkozó győztesével csap össze, a meccset kedden, Londonban játsszák.

Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Svájc – Spanyolország 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 1-3
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 24 764 néző, v.: Michael Oliver (angol)

Svájc: Sommer – Widmer (Mbabu, 101.), Elvedi, Akanji, Rodríguez – Zakaria (Schär, 101.), Freuler – Embolo (Vargas, 23.), Shaqiri (Sow, 81.), Zuber (Fassnacht, 90+2.) – Seferovic (Gavranovic, 82.)

Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres (Thiago Alcántara, 113.), Jordi Alba – Koke (Llorente, 90+1.), Busquets, Pedri (Rodri, 119.) – Ferran Torres (Oyarzabal, 91.), Morata (Gerard Moreno, 54.), Sarabia (Olmo, a szünetben)

gólszerzők: Shaqiri (68.), illetve Zakaria (8. – öngól),
sárga lap: Widmer (67.), Gavranovic (121.) , illetve Laporte (90+3.)
piros lap: Freuler (76.)

I. félidő:

8. perc: Jobb oldali spanyol szöglet után a labda a tizenhatosig pattogott, ott a bal oldalon helyezkedő Jordi Alba tüzelt igazítás nélkül. A labda a blokkolni szándékozó Zakaria lábáról a svájci kapu jobb oldalába pattant, megtévesztve az így tehetetlen Sommer kapust (1-0).

II. félidő:

68. perc: Laporte tisztázott a spanyol tizenhatosnál, de a közelben helyezkedő társáról, Pau Torresről visszapattant a labda Freuler elé, aki középre passzolt, Shaqiri pedig a kapu jobb oldalába lőtt (1-1).
77. perc: Freuler csúszott rá Gerard Moreno bokájára, amiért a svájci vétkest azonnal kiállította Michael Oliver.

Tizenegyespárbaj:

Első spanyol lövőként a csapatkapitány Busquets a jobb kapufát találta el (0-0).
Gavranovic a kapu jobb oldalába lőtt, Unai Simón a másik irányba vetődött (0-1).
Dani Olmo a jobb felsőbe lőtt, Sommer jó irányba vetődött, de nem volt esélye (1-1).
Schär gyengén lőtt, rosszul helyezett próbálkozását Unai Simón hárította (1-1).
Rodri a kapu bal oldalát választotta, de félmagas lövését Sommer kiütötte (1-1).
Akanji rosszul helyezett, lapos lövését védte Unai Simón (1-1).
Gerard Moreno a bal felsőbe lőtt, Sommer ismét jó irányba vetődött, de ezúttal nem volt esélye (2-1).
Vargas kapu fölé lőtt (2-1).
Oyarzabal a kapu bal oldalába lőtt, Sommer az ellenkező oldalra dőlt (3-1).
A svájciak ötödik rúgójátékosára már nem volt szükség.

fotó: twitter.com/EURO2020