Drámai csatában nyertek a svédek, 20 év után újra Eb-győztesek lettek!

Svédország nyerte a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután 27-26-ra nyert az előző két kontinenstornán győztes Spanyolország ellen a vasárnapi budapesti döntőben.

A két csapat előző tíz egymás elleni meccsét a spanyolok nyerték, a svédek legutóbb 2014 januárjában egy barátságos találkozón tudtak győzni.

A finálé versenybírója Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatója volt.

Andreas Palicka bravúros védéseire alapozva a meccs elején rendre a svédek vezettek egy-két góllal, majd a kiváló formában lévő kapus gólt is szerzett. A spanyolok nyitott védekezése nem állította megoldhatatlan feladat elé a jól cselező ellenfél gyorslábú játékosait. Ennek ellenére a címvédő jól tartotta magát, az első félidő hajrájában egyenlített, az utolsó percben pedig a vezetést is átvette, a meccs során első alkalommal – számolt be az MTI.

A második felvonásban is alig volt különbség a csapatok között, a védelem mindkét oldalon remekül működött. Kétgólos spanyol vezetésről fordítottak a svédek, de ellépni ők sem tudtak. A hajrában is rendkívül összeszedetten, ellenfelük hibáit kihasználva játszottak a csapatok. A címvédő két perccel a vége előtt egyenlített, az utolsó támadása végén azonban Joan Canellas erőtlen lövése nem okozott gondot Palickának. A svédek időt kértek, majd Niklas Ekberg időn túli büntetőből szerezte meg az aranyérmet jelentő gólt.

A győztes gól:

A meccs legjobbja Palicka lett, aki 11 védéssel és egy góllal zárt. A túloldalon a veszprémi Rodrigo Corrales öt, Gonzalo Pérez de Vargas három védést mutatott be. A Telekom Veszprém spanyol jobbátlövője, Jorge Maqueda egyszer talált be.

A torna gólkirálya az izlandi Ómar Ingi Magnússon lett, aki nyolc meccsen nyolcvan lövésből 59 alkalommal talált a hálóba.

Két gólnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a csapatok között. A győztes gólt Niclas Ekberg dobta időn túli büntetőből.

A svédek hatodik alkalommal játszottak a kontinenstorna fináléjában, és egy vereség mellett ötödször győztek. A spanyoloknak ez volt a hetedik döntőjük, és két siker mellett az ötödik vereségük.

A döntő összefoglalója:

A friss Eb-győztesek:

Eredmény, döntő:
Svédország-Spanyolország 27-26 (12-13)
Budapest, MVM Dome, v.: Schulze, Tönnies (németek)

gólszerzők: Ekberg, Bergendahl 5-5, Wanne 4, Gottfridsson 3, Carlsbogard, Pettersson, Claar 2-2, Darj, Lagergren, Chrintz, Palicka 1-1, illetve Figueras, A. Gómez 6-6, Tarrafeta 5, Á. Fernández 4, Guardiola 2, Maqueda, Canellas, Casado 1-1

lövések/gólok: 39/27, illetve 42/26
gólok hétméteresből: 7/4, illetve 4/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc

korábban:

a 3. helyért:
Dánia-Franciaország 35-32 (13-14, 29-29, 32-30) – hosszabbítás után

Gottfridsson a legértékesebb játékos

A svéd Jim Gottfridssont választották a legértékesebb játékosnak (MVP) a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon – írta az MTI.

Az irányító 2018 után kapta meg újra az elismerést. Négy évvel ezelőtt csapata a zágrábi döntőben kikapott a spanyoloktól, de vasárnap 18 órától a budapesti MVM Dome-ban visszavághat, hiszen ezúttal is a címvédő Spanyolországgal találkozik.

Az álomcsapatban hét nemzet képviselteti magát.

Az álomcsapat:
kapus: Viktor Hallgrímsson (Izland)
balszélső: Milos Vujovic (Montenegró)
balátlövő: Mikkel Hansen (Dánia)
irányító: Luc Steins (Hollandia)
jobbátlövő: Mathias Gidsel (Dánia)
jobbszélső: Aleix Gómez (Spanyolország)
beálló: Johannes Golla (Németország)
védőjátékos: Oscar Bergendahl (Svédország)
a legértékesebb játékos (MVP): Jim Gottfridsson (Svédország)

A férfi kézilabda Európa-bajnokság végeredménye:
1. Svédország
2. Spanyolország
3. Dánia
4. Franciaország
5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna

fotók: Halmágyi Zsolt / Sportfoto