Drámai küzdelemben Mongólia törte meg a japán hegemóniát

A mongol Dorjsuren és a japán Josida drámai, csaknem tizenhárom perces döntőjéről még soká fognak beszélni: Mongólia törte meg a japán hegemóniát a budapesti SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG harmadik napján. A két magyar induló, Ungvári Miklós és Karakas Hedvig egyaránt a legjobb harminckettőig jutott szerdán.

A szervezők szerda esti tájékoztatása szerint remek hangulatban kezdődött a budapesti SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG harmadik versenynapja a Papp László Budapest Sportarénában, már csak azért is, mert rögtön az első küzdelem a hazai szurkolók egyik nagy kedvencéé, az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklósé volt. Ellenfeléről, a chilei Tomas Bringas-ról nem tudtunk sokat, ennek ellenére a ceglédi judósnak nem volt könnyű dolga. Végül két vazarival Ungvári Miklós győzött.

Kezdésnek jó volt. Miki szokta egy kicsit a körülményeket, de ettől még egy kemény, fárasztó meccset kellett vívnia, ami nem biztos, hogy jól jön a folytatásban – vélekedett az edzője, Bíró Tamás. – A következő fordulóban a Puerto Ricó-i Jeffrey Ruiz ennél nehezebb feladatnak ígérkezik…

Most találkoztam először a chileivel, nem gondoltam volna, hogy ennyire felszívja magát ellenem. Kicsit talán elbíztam magam, hogy könnyebb lesz, de éhgyomorra azt gondolom, egy jó bemelegítő meccs volt“ – így Ungvári Miklós, akit aztán a következő ellenfele is alaposan megdolgoztatott. Ruiz többször is kibújt a magyar szorításából a földharcok során, s végül úgy veszített, hogy a hosszabbítás során egy dobásnál felkarral ráfogott a magyar judós lábára.

Nem hittem volna, hogy kétszer is ki tud jönni a leszorításból, nagyon keményen meg kellett dolgoznom ezért a sikerért. A földharcok biztos sokat kivettek belőle, de belőlem is. Regenerálódnom kell a következő mérkőzésemig…“ – mondta a második meccs után Ungi, mintha a jövőbe látott volna. Az újabb hosszabbításos meccsen a kazah Szmagulov ellen ugyanis nem tudott már olyan dinamikus judót bemutatni, amit megszoktunk tőle, igaz, Szmagulov is nagyon keményen harcolt, s végül csaknem hét percnyi küzdelem után intésekkel győzött – ráadásul ugyanaz történt, mint a Ruiz elleni meccsen, csakhogy most Ungvári Miklósnak volt „rossz helyen“ a keze.

Nagyon sokat kivett Mikiből az előző két küzdelem, azt gondolom, a kazah nem csinált semmivel se többet, a végén azonban mégis ő került ki győztesen – összegzett Bíró Tamás. – Személy szerint nem láttam a lábfogást, de már korábban is leléptethették volna Mikit, azonban talán a hazai pálya előnye mutatkozott meg abban, hogy ismét hosszú küzdelmet láthattunk.

A végjátékban egy kis belső indításból a bíró szerint ráfogtam a kazah lábára, de igazából az egész napom nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Nem tudtam úgy pihenni az elmúlt napokban, ahogy szerettem volna, kicsit idegesebb is voltam, ami talán rányomta a bélyegét a mai szereplésre. Nagyon felemelő érzés volt a küzdelem utáni közel tíz perc, amit aláírás osztogatással töltöttem. Hálás vagyok, hogy ekkora szeretetet kapok a szurkolóktól, sajnálom, hogy itt véget ér számomra a világbajnokság“ – tette hozzá Ungvári Miklós.

Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig két komoly operációt követően tért vissza a tatamira, így nem lehettek vérmes reményeink a szereplésével kapcsolatban. Szerencsére a világbajnoki visszatérés remekül sikerült, az első összecsapásán néhány másodperc alatt ipponnal legyőzte benini riválisát.

A bemelegítés közben magasabb pulzusszámot sikerült elérnem, mint a meccsen – fűzte hozzá Hédi. – Lehet, hogy kicsit több időt kellett volna benn töltenem, hogy szokjam a szőnyeget, de ez most így sikerült. Úgy érzem, a teher kicsit lekerült rólam, megkönnyebbültem. Készen állok a következő feladatokra.

Ami nem ígérkezett könnyűnek, hiszen a háromszoros Eb-bronzérmes koszovói Gjakova az elmúlt időszakban nagyon jó formát mutatott, a világranglistán a nyolcadik helyen jegyezték. A BHSE judósa vazaris hátrányba került, amit nem tudott már behozni a folytatásban.

Három hónapja még az volt a kérdés, hogy végleg el kell-e engednem judót, ahhoz képest az remek dolog, hogy küzdhettem a hazai rendezésű világbajnokságon – mondta Karakas Hedvig. – Az olimpia óta folyamatosan szenvedtem, mert a belső motiváció sosem hiányzott, de a testem miatt nem tudtam azt kielégíteni. Már az is boldogságot jelent, ha rendesen járni tudok, és nem bicegek. Ettől még nagyon akartam ezen a versenyen, talán túlságosan is, de az említett okok miatt valószínűleg rövid volt a felkészülés, és kevés a versenyrutin. Jó formában éreztem magam, ismertem is a koszovói lányt, többször találkoztunk már korábban. Gjakova nagyon erős, de ezen a meccsen nem az döntött, erővel jól bírtam. Most már elmondhatom, az első meccsemen az volt a cél, hogy legalább egy percet a szőnyegen töltsek, de annyira magával ragadott a hangulat és a hév, hogy ezt nem tudtam tartani.

Hat héttel ezelőtt, amikor lemondtuk a kínai Grand Prix-t, még ott tartottunk, hogy a világbajnoki indulás sem biztos – tette hozzá Toncs Péter, a BHSE edzője.Hédi esetében a legfontosabb, hogy végre egészséges, képes teljes erőbedobással edzeni, ez biztató a folytatásra nézve, mert folytatjuk a munkát. Persze csalódottak vagyunk, mert jobb eredményben, több meccsben reménykedtünk, de azt is láttuk, hogy nehéz a sorsolás. A vereség konkrét okát abban látom, hogy Hédi nem tudott elég gyorsan dolgozni, az általunk jól ismert, borzasztó erős koszovói lány pedig talált egy nagyszerű ütemet, és a kis belső horoggal eldöntötte a mérkőzést.

A judósok persze ezt követően is elvarázsolták az Aréna közönségét: izgalmasabbnál izgalmasabb csatákat szurkolhatott végig a publikum. A koronát a női döntő tette fel erre a napra: a mongol Dorjsuren és a japán Josida csaknem tizenhárom percen át nem tudta dűlőre vinni a dolgot, a nézők vastapssal buzdították az egyre jobban fáradó harcosokat. A drámai összecsapás végén a mongol szurkolók örülhettek, hiszen Dorjsuren dobásával megszerezte az ezúttal valóban aranyat érő aranypontot. A világbajnokságon vendégeskedő mongol elnök, Khaltma Battulga is a lelátón izgulta végig a meccset.

Nagyon hosszú mérkőzés volt, örülök, hogy az új elnökünk előtt sikerült aranyérmet nyernem – nyilatkozta Dorjsuren. – Az elejétől egyek voltunk az edzőmmel, a döntőben is sikerült az utolsó másodpercig kommunikálni egymás között. Ennek köszönhetően végig koncentrált maradtam, ami határozottam előny egy ilyen hosszú csatában…

A japánok hegemóniája tehát a harmadik napon megtört Budapesten, igaz, a sportág „őshazájából“ érkező delegáció a férfiak 73 kilogrammos küzdelmeiben Hasimoto Soicsi révén megszerezte az ötödik aranyérmét is…

Folytatás csütörtökön, a női 63 és a férfi 81 kilogramm küzdelmeivel, ismét két magyar judóssal: Csoknyai Lászlóval (Atomerőmű SE) és Ungvári Attilával (Ceglédi VSE). Bővebben a harmadik napról: KLIKK IDE!

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
 Ungvári Miklós–Tomas Bringas (chilei) 7–0. 2. forduló: Ungvári Miklós–Jeffrey Ruiz (Puerto Ricó-i) aranyponttal, intéssel 1–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Zansaj Szmagulov (kazah) aranyponttal, intéssel 0–10
NŐK
57 KG. 1. forduló:
 Karakas Hedvig–Zhinhoue Chantal Akogbeto (benini) 10–0. 2. forduló: Karakas Hedvig–Nora Gjakova (koszovói) 0–7

FÉRFIAK

73 KG (73 induló)
1. Hasimoto Soicsi (japán)
2. Rustam Orujov (azeri)
3. Odbayar Ganbaatar (mongol)
3. An Csang Rim (dél-koreai)
5. Hidayat Heydarov (azeri)
5. Lasa Savdatuasvili (grúz)
7. Gyenyisz Jarcev (orosz)
7. Szajdzsinrigala (kínai)
UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE) helyezetlen

NŐK 57 KG (51 induló)
1. Sumiya Dorjsuren (mongol)
2. Josida Cukasza (japán)
3. Helene Receveaux (francia)
3. Nekoda Smythe-Davis (brit)
5. Telma Monteiro (portgugál)
5. Miryam Roper (panamai)
7. Kvon Ju Dzsong (dél-koreai)
7. Lien Csen-ling (tajvani)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) helyezetlen 

A program

2017. AUGUSZTUS 31., CSÜTÖRTÖK
Női 63 kg; férfi 81 kg
10:00 Selejtezők
15:30 Kiegészítő program
16:00 Bronzmérkőzések, döntők
TV: M4Sport, 9:45 (élő) és 15:50 (élő)
Eredmények: ippon.org
Stream: ippon.tv 

Fotó: MJSZ/Horváth György

Vélemény, hozzászólás?