Egy „Eiffel-toronyot” mászik meg naponta, hogy Párizsban bizonyíthasson

Nógrádi községből kerülhet ki a magyar sportmászás első olimpikonja.

Egy alig 1500 lakosú nógrádi községben élő 17 esztendős gimnazista hetente négyszer közel 200 kilométert utazik kizárólag csak azért, hogy eljusson a budapesti edzéseire. Valamit valamiért, mondja a fiatal sportmászó, aki minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a 2024-es párizsi nyári játékok résztvevője lehessen – írta az SzPress Hírszolgálat. Vályi Gergőnek hat esztendős korában tetszett meg a bátrak sportja, amiről akkoriban még feltételezni sem lehetett, hogy Tokióban kiléphet az olimpiai játékok színpadjára. A szügyi tinédzser élete jelenleg a tanulás és a sportolás mellett jobbára csak az utazásból áll, aminek az az előnye, hogy a buszon tanulni és olvasni is lehet, sőt, olykor még egy keveset szundítani is. Az internetezés és a tévénézés nem kenyere, hétvégeibe még a bulizások sem férnek bele.

Egy-egy 3-4 órás edzésen más feladatok megoldása mellett 20-szor „rohamozza meg” a 15 méter magas mászófalat. Könnyű kiszámolni, hogy ez 300 méteres csak felfelé vezető út megtételét jelenti, amit csak tovább nehezít, ha a fal „befelé dőlő.”. Ezzel a teljesítménnyel akár a 324 méteres Eiffel-torony csúcsára is feljuthatna, vagy itthon egy ötemeletes panelház tetejére.

Vagányságra is szükség van

Kisgyerek voltam, amikor eldöntöttem, hogy sportmászó leszek. Mint minden sportolót, engem is értek csalódások, de a sikereim a kudarcokért is kárpótoltak. Három éve korosztályos Európa-bajnok lettem, tavaly öt ifjúsági Európa-kupa fordulót is győzelemmel zártam, de már a felnőttek között is megmérettettem magamat, ami egyelőre csak tanulságos próbálkozásnak számított.. Olyan sportágat választottam magamnak, ami a bátorságról és a kitartásról szól, amiben rengeteg munka nélkül csak bosszankodni, nagyokat esni és meghátrálni lehet. Sok próbatételt kell még kiállnom, de hiszek abban, hogy eljutok Párizsba, ahol már négy versenyszámban hirdetnek olimpiai bajnokot” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Vályi Gergő, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium 11. osztályos diákja, aki nem csak a sportolói, hanem a tanulmányi előmenetelére is büszke lehet.

A sportmászás valóban az erő, a szívósság, a kitartás és a bátorság sportja, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kihívásokat kedvelő vagány fiatalok körében. Versenyzők és edzők kitörő lelkesedéssel fogadták 2016-ban, amikor a NOB a gördeszkázással és a hullámlovaglással együtt az ő sportágukat is „beemelte” a házigazdák által választható versenyszámok közé, amelynek a sporttörténelmi lehetőségével először Tokió élhetett. A sikeres premier után egy percig sem volt vitás, hogy Párizs választása egy másik fiatalos sportágra esne. Már csak azért sem, mert Franciaország ennek a belevalóságot feltételező sportágnak egykor az európai bölcsője volt, ahol még a nemzeti rangsor hatodik helyezettje is nagyágyú. Van még ennél is jobb hír. Ha teljes az egyetértés, a sportmászás 2028-tól kezdve bekerülhet a nyári játékok 28, úgynevezett alapsportága közé, ettől kezdve pedig csak felfelé vezethet az útja. A pekingi döntésre már csak napokat kell várni…

Hasonlóság Kenderesivel

Jobb, magabiztosabb és eredményesebb szeretnék lenni, sok versenyen elindulni, és a felnőtt vetélytársaimmal is bátran felvenni a versenyt. A „királyszámként” emlegetett nehézségi mászást tartom a legnagyobb kihívásnak, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászó erőpróbákhoz. A feladat nagyságától, a formámtól és a döntéseimtől függ, hogy a felfelé vezető utat 50, vagy inkább 60 fogással tudom megtenni. A pályák és a versenyek nehézségi foka szerint a kilences francia skálán az ötödik fele közelítek, van tehát hova fejlődni” – folytatta a 177 centiméteres magasságával és a 68 kilós versenysúlyával a sportmászáshoz ideális alkatú Vályi Gergő. Aki ugyanúgy egy eldugott kisközségből indulva célozta meg sportága élmezőnyét, mint egykor a 200 pillangón olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, akit éveken át az édesanyja vitt az edzésekre a Szügy nagyságú tolnai Aparthantból Pécsre, majd onnan haza.

„Gege”, azaz Vályi Gergő csak örülhet annak, hogy Radics Attila és Tusnády Nimród személyében a hazai versengésben két, szintén sikeres vetélytársa is akad, de az is könnyít a helyzetén, hogy a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség kitartó munkájának köszönhetően egyre több pálya és oktató áll a sportág kedvelőinek a rendelkezésére.

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

Fotó: MHSSZ