Egy hónap a rajtig: tervek szerint halad a magyar triatlonosok olimpiai felkészülése

Július 30-án és 31-én rendezik a párizsi olimpián a férfiak, illetve a nők egyéni triatlon versenyét. Bár a világsajtó továbbra is kiemelten foglalkozik a Szajna vízminőségével, a három magyar induló nem a várható körülményeken rágódik, hanem gőzerővel készül. Elsősorban magaslati edzőtáborokkal, illetve ezek közé beékelt felkészítő versenyekkel hangolnak az olimpiára. Mindhárman egészségesek, rengeteget dolgoznak, és már azt is tudják, hányas rajtszámmal állhatnak majd rajthoz a francia fővárosban.

Kuttor-Bragmayer ZsanettBicsák Bence és Lehmann Csongor – május vége óta tudjuk, hogy ők képviselhetik a magyar színeket a párizsi olimpia triatlon versenyein. Zsanett és Bence rutinos indulónak számít, mindketten fantasztikusan szerepeltek Tokióban, Csongor pedig újoncként áll majd rajthoz Párizsban – adta hírül a magyar szövetség.

Bicsák Bence a tavaszi versenydömping és a rendkívül kemény kvalifikációs időszak után jelenleg a maximális erőnlét megszerzésén dolgozik az edzőtáborban. Öt hetet tölt a francia hegyekben 1800 méteres magasságban. Azt mondja, az első hetek akklimatizációja után egyre jobban mennek az edzések. Most már úgy fekszik le esténként, hogy alig várja a következő napot és az újabb elvégzendő feladatokat. Ne feledjük, a zalaegerszegi születésű, de pécsi színekben versenyző sportoló hatalmas bravúrral hetedik lett az előző olimpián, amely a magyar triatlonsport eddigi legjobb eredménye. Remélhetőleg Párizsban vagy ő, vagy a másik két magyar induló valamelyike ennél is előrébb végez majd!

Bicsák Bencének csak távolról küldhetünk energiát az olimpiai felkészülés hajrájára, Kuttor-Bragmayer Zsanettnak, illetve Lehmann Csongornak viszont akár személyesen is szurkolhatunk, hiszen ők ketten rajthoz állnak július 7-én vasárnap a Tiszaújvárosi Triatlon Világkupán.

Kuttor-Bragmayer Zsanett azt mesélte, nagy kedvvel jön haza a magaslatról és utazik Tiszaújvárosba. Természetesen nem tekinthet fő versenyként a világkupára, nem állhat le a kemény edzésekkel, a formája alapján mégis bízik benne, hogy összejöhet a dobogós álom a legrangosabb magyarországi viadalon. Nagy dolog lenne, mert – ahogy mondja – csúcsversenyzők lesznek a mezőnyben, olyan triatlonosok, akik simán ott lehetnének a ranglista helyezésük alapján az olimpián, csak a nemzeti kvóta akadályozza meg őket benne. Zsanett Tiszaújváros után Hamburgban is rajthoz áll, ahol a Párizsról épphogy lemaradó magyar csapat próbál elcsípni egy előkelő helyezést a mix váltók világbajnokságán.

Lehmann Csongor az elmúlt hetekben a szintén 1800 méteres magasságban található livignoi edzőtáborban készült. Néhány napja jött haza, mondhatni, útközben megnyerte Zalaegerszegen a sprint távú magyar bajnokságot és már robogott is tovább, hiszen ezen a héten természetesen ott lesz a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztiválon, ahol szeretné megismételni a tavalyi világkupa-sikert. Úgy fogalmazott, hogy ezek is „éles versenyek” lesznek, de mégis elsősorban az olimpiai felkészülést szolgálják, mert visszahozhatják a versenyrutint. A világkupa után Csongor még visszamegy az Olasz-Alpokba.

Egy hónappal az olimpia előtt már azt is tudják a sportolók, hogy hányas rajszámmal indulhatnak Párizsban. Zsanett a 48-ast kapta, Bence az 52-es, Csongor az 53-as rajtszámmal indulhat. Az is eldőlt, hogy milyen helyet kapnak a depoban, Zsanett szerint „nem rossz” a depo-pozíciója, és Csongor is elégedetten nyilatkozott, ugyanis közel lesz a bejárathoz, így nem kell majd hosszan tolni a kerékpárt.

A triatlon futamok kiemelt figyelmet kapnak majd a párizsi olimpián. A város legszebb és egyben legismertebb részein, a Szajnában, illetve a folyó partján, a hídjain és a világ egyik legismertebb sugárútján, a Chamsp Élysées-n jelölték ki a pályát. Olyan „díszletek” között versenyezhetnek a triatlonosok, amilyenről más sportágak képviselői talán még álmodni sem mernek. A szervezőknek egy hónapjuk maradt arra, hogy minden szempontból garantálni tudják a megfelelő körülményeket. 

fotók: Magyar Triatlon Szövetség