Egy hónap haladékot kaptak a klubok

Továbbra is Csányi Sándor az MLSZ elnöke.

Megtartotta közgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség, ugyanakkor nem a szokásos módon. A koronavírus-helyezett miatt online formájában zajlott az ülés. A tagság döntése alapján további öt évre bizalmat szavazott Csányi Sándor elnöknek. Az elnökségben sem történt változás, Balogh Gabriellát, Bánki Eriket, Berzi Sándort, Dankó Bélát, Garancsi Istvánt, Nyilasi Tibort, Anthony Radevet és Török Gábort is újraválasztották. Csányi Sándor 2010 óta irányítja az MLSZ-t, megbízatása 2025. április 21-ig szól.

Az eseményt követően néhány kérdésben megkerestük az MLSZ-t. Az utánpótlásedző-képzésről, a bajnoki rendszerről és a klublicencekről érdeklődtünk.

Csányi Sándor a közgyűlésen elmondta, hogyan szeretnék megreformálni az utánpótlásedző-képzést, mivel ezen a területen van hiány érzett. Az online sajtótájékoztatón az MLSZ főtitkára bővebben is beszélt. „Az edzőképzés struktúrája alapvetően jó, az európai normáknak megfelelő. Az UEFA két-három évente akkreditált kurzusokat tart, ezeken a képzéseken viszonylag jól szerepel az MLSZ. Szervezettségben, struktúrájában viszonylag jól működik az MLSZ. Ha az eredményeket nézzük, milyen a hatékonysága az utánpótlásképzésnek és milyenek az edzések tervezése, tartalma és a teljesítmények nyomón követése, akkor láthatóan valami nem működik.” – mondta el Vági Márton. Az MLSZ elnöksége felülvizsgálja az edzőképzés módszertanát. Két irányú változás lesz a következő öt évben, és már idén nyáron elkezdődik. Az egyik, az ellenőrzés és a folyamatos kapcsolattartás. Az intézményen kívül is figyelni fogják az edzők munkáját, ellenőrzés és számos is kérés lesz. A másik irány a Double Pass alapján a tíz kiemelt akadémia mellett, a második vonalra, az úgynevezett tehetségközpontokra (30-40) egyesületre helyezik a figyelmet. Az a cél, hogy mind az akadémiák, mind a tehetségközpontok együtt, koncentráltan fejlődjenek, akkor változást hozhat. Az MLSZ megköveteli, hogy a tehetségközpontok egy-egy kisebb egyesülettel közösen dolgozzanak.

Mennyire veszik figyelembe a jelenleg gazdasági helyzetben a klublicencek elbírálásánál (az első két osztályban)? Ezzel kapcsolatban Sipos Jenő válaszolt a Sportmenünek.

A Klublicenc Adminisztráció folyamatosan figyeli, hogy a COVID 19 terjedése milyen hatással van a klubok pénzügyi-gazdasági helyzetére. Ennek következtében egy lényeges intézkedés rögtön bevezetésre is került, az UEFA ajánlását elfogadva egy hónappal meghosszabbításra került a klublicencek elbírálására rendelkezésre álló időszak, tehát ennyivel több ideje van a kluboknak, hogy a jelen bizonytalan helyzetben a szükséges dokumentumokat – pl. üzleti tervek – összeállítsák és benyújtsák. Az üzleti tervek elkészítés során kiemelten fontos, hogy a klubok minden esetben alkalmazzák az óvatosság elvét, tehát csak azon bevételeket tervezzék be, amelyek beérkezésében biztosak és ne tervezzék alul a kiadásokat.” – mondta el a Sportmenünek Sipos Jenő az MLSZ szóvivője.

Az első és a másodosztály létszámával kapcsolatban az MLSZ elnöksége korábban meghozta a döntését: az NBI-ben továbbra is 12 csapat alkotja, az NB II-ben marad a 20 együttes, valamint nem tervezik bevezetni a tartalék bajnokságot, vagy a Ligakupát.

A tervek szerint május végén folytatódhat az OTP Bank Liga, vagyis a labdarúgó NB I.