Egy hónap múlva Szeged lesz az evezőssport európai fővárosa

54 év után először rendez nemzetközi felnőtt világversenyt a Magyar Evezős Szövetség, ez lesz a valaha volt legnagyobb nemzetközi evezős esemény Magyarországon. A világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező szegedi, Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ ad otthont a kontinens legjelentősebb versenyének. 2024. április 25. és 28. között 34 ország több mint 600 sportolója mérkőzik majd meg 32 versenyszámban. A négynapos evezős ünnep valójában két sportesemény egyben.

Az Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regatta alkalmával 4 versenyszámban 10 olimpiai kvóta és 3 paralimpiai versenyszámban 3 kvalifikációt érő helyezés megszerzésére van lehetőség. 1932 óta minden nyári olimpián képviselte evezős Magyarországot, a Kvalifikációs Regatta alkalmával öt egységben 6 sportolónk küzdhet az újabb ötkarikás, 1 pedig a paralimpiai részvételért. Az Európa-bajnoki futamokon 9 hajóegységben 22 evezősünk küzdhet majd érmekért – derült ki a hazai szövetség sajtóeseményén.

„A sportirányításban kiemelt célunk volt, hogy az idei évben minél több olyan versenyt hozzunk hazánkba, amelyek szerepet játszanak a párizsi olimpiai kvalifikációban is. Nagy öröm, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait. A hazai környezet, a magyar szurkolók támogatása minden ilyen alkalommal nagy segítség a versenyzőinknek. Továbbá sportdiplomáciai szempontból is jelentős sikerekről van szó, hiszen nagy elismerés a nemzetközi sportélet szereplőitől, hogy ránk bízzák ezeknek a jelentős nemzetközi versenyeknek a rendezését”

– mondta el dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

„Az evezés évszázados hagyományokkal rendelkező sportág, Széchenyi István honosította meg hazánkban, és 1932 óta minden nyári olimpián képviselte evezős Magyarországot. A hazai rendezésű Európa Bajnokság és Kontinentális Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regatta kiváló alkalom, hogy szélesebb körben is megismertessük sportágunkat. Bízom benne, hogy a négy napos rendezvény az evezés ünnepe lesz, ahol teltházas lelátó előtt versenyezhetnek válogatottjaink. További célkitűzésünk, hogy az esemény szolgálja sportágfejlesztési stratégiánk pilléreit is az utánpótlásfejlesztés, az egyetemi sport és az élsport terén. Utóbbi az olimpiai kvótákban testesül meg.

– magyarázta el Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke.

Az áprilisi kontinensviadalon a legfontosabb cél az olimpiai kvóta és az Európa-bajnoki érmek megszerzése, de a szervezők szándéka, hogy minél többen látogassanak ki a rendezvényre, teltházas lelátóról szurkoljanak a magyar sportolóknak, és a nézők evezős élményeket szerezhessenek a négynapos fesztivál programjai során.

Galéria:

(Fotók: Róth Tamás)

A magyar keret az Eb-re:

A kontinentális kvalifikációs regattán az olimpiai és paralimpiai kvótákért induló magyar csapat:

 • női normálsúlyú egypárevezős: Gadányi Zoltána
 • férfi normálsúlyú egypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz
 • férfi PR1M1x kategória: Pető Zsolt
 • női könnyűsúlyú kétpárevezős: Bene Dorottya, Szili Dorina
 • férfi könnyűsúlyú kétpárevezős: Szőllősi Balázs, Galcsó Vencel

Az Európa-bajnokságon induló magyar csapat:

normálsúlyú egységek

 • férfi egypárevezős: Bácskai Máté
 • férfi kormányos nélküli kettes: Simon Béla, Juhász Adrián
 • női kétpárevezős: Preil Vivien, Zsíros Janka
 • férfi négypárevezős: Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály
 • férfi kormányos nélküli négyes: Kerekes Krisztián, Hopp Márton, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs

könnyűsúlyú egységek

 • férfi egypárevezős: Galambos Péter
 • női kétpárevezős: Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter
 • férfi kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán
 • férfi négypárevezős: Demkó Mátyás, Fenyődi Tamás, Kertész Keve, Szigeti Ferenc

Egyetemek Regattája és Evezős Ergométeres Diákolimpia

Ilyen különleges program április 27-én, szombaton az angolszász országokban nagy hagyományú egyetemi nyolcas versenyek mintáját követve a  Gránit Bank Egyetemek Regattája, amelynek során nyolc magyar egyetem evezősei küzdenek meg egymással nyolcas hajóegységekben.

A fiatalabbaknak április 26-án pénteken szurkolhatunk majd, több mint 400, 12-18 éves korú diák méri össze felkészültségét az Evezős Ergométeres Diákolimpia döntőjén a szurkolói sátorban.

Szurkolói programok

A verseny teljes ideje alatt változatos programok várják a látogatókat a két részből álló szurkolói zónában: lesz szurkolói sátor és kiállítói falu evezéssel kapcsolatos standokkal és gasztronómiai szolgáltatókkal. A Sportoló Nemzet programmal együttműködve a szurkolói sátorban az egész testet átmozgató evezős ergométerezést lehet majd kipróbálni, a bátrabb amatőrök pedig napi ranglista versenyeken indulhatnak. Ugyanitt kivetítőkön lehet majd követni a futamokat.

Az evezős történeti kiállításon többek között az ország legidősebb hajóját tekinthetik meg az érdeklődők. A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják a szervezők, valamint üzenőfal, fotófal és kvíz állomás színesítik a szurkolói programot.

Jegyek

További információ, jegyvásárlási lehetőség: https://www.szeged2024rowing.com/

Jegytípusok:

 • Napi jegy
 • 2 napos jegy
 • 4 napos bérlet

Kedvezmények:

 • 80% kedvezmény a 4 napos bérletre az evezős egyesületeknek – az egyesületeknél lehet érdeklődni az adott klub kuponkódjáról
 • 70% kedvezmény diákoknak, a helyszínen diákigazolványt bemutatva
 • 50% kedvezmény a Sportoló nemzet kártyával rendelkezőknek a napi, kétnapos és 4 napos jegytípusokra

 

Fotók: Róth Tamás