Egy kis gubanc a rajt előtt

Négy zöld besorolású ország úszói mérik össze az erejüket a margitszigeti Négy Nemzet Versenyen – Világ- és Európa-bajnokok élnek a régen várt lehetőséggel

Négy nemzet, a vendéglátó Magyarország mellett Ausztria, Csehország és Lengyelország közel ezer úszójának az indulására számít a szervező bizottság a pénteken kezdődő Négy Nemzet Versenyen – írta az SzPress Hírszlgálat.. Az eseményre már csak azért is jól illik a különleges minősítés, mert a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda Széchy Tamásról elnevezett 50-es medencéjében utoljára éppen 10 évvel ezelőtt rendeztek úszóversenyt. Nevezetesen az Európa-bajnokságot, amelynek magyar győztesei közül a 2010-ben egyarán két-két aranyérmet nyert Hosszú Katinka és Cseh László ezen a hétvégén is a tekintélyes létszámú és „minőségi” összetételű mezőnyt erősíti.

Feltétel a negatív vírusteszt

Öt hónap telt el azóta, hogy magyar úszók nemzetközi versenyen vehettek részt, így el lehet képzelni, hogy mekkora lehet már a hiányérzetük, és milyen hatalmas lelki és fizikai energiák gyülemlettek fel bennük azok után, hogy az országos bajnokság, a budapesti EB és a tokiói olimpia kihívásáról is le kellett mondaniuk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szántó Dávid, a hétvégi esemény szervező bizottságának vezetője. – Rendhagyó módon azzal kell folytatnom, hogy hozzánk hasonlóan olyan vendégnemzetek sportolói sorakoznak fel a Margitszigeten, amelyek a fertőzésveszély szempontjából egységesen zöld besorolásúak, így korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére. Az sem számít szokványos feladatnak, hogy a verseny előtt és a versenynapokon mi magunk, a szervezők is részt veszünk a közös helyiségek fertőtlenítésében. Ahol szükséges, az előírt távolságtartást és a szájmaszk viselését is be fogjuk tartani, illetve tartatni, külföldről érkező vendégeinknek pedig egy hétnél nem régebbi negatív vírusteszt igazolást kell bemutatniuk. Úgy gondolom, hogy a versenyzés lehetősége most  leginkább a lengyel sportolókat lelkesítheti, akik május eleje ót nem hagyhatták el a karanténszerű edzőtáborukat.

A Magyar Úszó Szövetség szakembereiből verbuválódott szervező bizottság büszke lehet arra, hogy az újra indulás után a világon elsőként teremtette meg egy kellő óvatossággal előkészített nemzetközi versengés feltételeit.  Ráadásul úgy, hogy szponzort is magának  kellett keresnie. A kivételes lehetőséggel nem csak a sportág hazai nagyságai, hanem serdülő, sőt, gyermekkorú reménységek is élhetnek, ha teljesíteni tudták az országos bajnokság előtt megállapított nevezési szintet.

Célunk ezúttal csak az lehetett, hogy szolgáljuk a nehéz helyzetbe került sportszakmát, a műhelyeket, a versenyzőket és az edzőket, tudván, hogy a várakozásnak és a kitartásnak is van határa. A feladat nem mindennapi, de álltunk a kihívás elébe. A vasárnapi eredményhirdetésnél, a győztes válogatott, valamint a legjobb férfi és női induló köszöntésénél úgy szeretnénk elbúcsúzni a résztvevőktől, hogy sikerült megtörnünk a kényszerszünet csendjét és sivárságát, és lehetőséget tudtunk adni a versenyzőknek arra, hogy végre ne csak edzésmunkájukat végezzék el és teszteljenek, hanem egy „igazi” verseny hangulatát is újra át tudják élni.”

Négy világbajnok indulása a cégér

Világ-és Európa-bajnokok, köztük a tavalyi VB-n aranyérmet nyert Hosszú Katinka és Kapás Boglárka, valamint a két Kristóf, Milák és Rasovszky is örömmel él a kínálkozó lehetőséggel, nem úgy, mint a győri úszóklub versenyzői, akiknek az indulása körül kialakult egy kis gubanc.

Kellő udvariassággal megmosolyogtatónak tartom a győriek döntését, hogy az utolsó pillanatban – pont 24 órával az után, hogy pótnevezést kértek tőlünk, mi pedig mások kárára segítséget adtunk nekik – mondták le szinte a teljes csapatuk részvételét – folytatta Szántó Dávid, a MUSZ nemzetközi vezetője. – Nem velünk toltak ki egyébként, hanem a saját távolmaradó versenyzőikkel és persze a TV-nézőkkel is, akik a többi magyar válogatottal együtt a győri klub képviselőinek is drukkolhattak volna. Ugyanakkor én továbbra is csak azokkal szeretnék foglalkozni, akik ott lesznek az eseményen, és őszintén remélem, hogy például a négy tavalyi világbajnokunk és a többi klasszis részvétele önmagában is elég érdekes lesz – mondta befejezésül a sportvezető.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Márton István