„Egy mindenkiért – Tokió 2020” – videó

Érez még magában erőt, ezért a 2020-as, tokiói olimpiáig biztosan folytatja pályafutását Szilágyi Áron, világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes vívó. A média és a támogatók számára szervezett sajtóbeszélgetésen az is kiderült, hogy Muhi András Pires rendezésében exkluzív dokumentumfilm készül Áronról, amely a 2017 és 2020 közötti időszakban követi végig a sportoló mindennapjait.

A december 5-én kötetlen beszélgetésre hívta a média munkatársait, partnereit és támogatóit Szilágyi Áron. A kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok a riói olimpiai óta eltelt időszakról, a pályafutása további terveiről, valamint egy különleges, exkluzív projektről is mesélt a vendégeknek.

A riói játékok és a második olimpiai aranyérmem után nehéz volt újra visszarázódni az edzések, edzőtáborok, versenyek ritmusába. Eleve nem könnyű feladat egy idő után megtalálni azokat az okokat, célokat, amelyek miatt megéri napi 4-5 órát az edzőteremben lenni. Sohasem volt még olyan hosszú pihenőm, mint tavaly, több mint két hónapig egyáltalán nem volt kard a kezemben, az erőnléti edzéseket is szeptember második felében kezdtem el. Decsi András edzőmmel szándékosan alakítottuk így a programot, szükség volt egy kis időre, hogy végiggondoljuk: hogyan vágjunk bele a következő olimpiai ciklusba – mesélt az elmúlt időszakról Szilágyi Áron.

A 2016-17-es szezon felemásan sikerült Áron számára. A Világkupa-sorozatban egyéniben és csapatban is háromszor volt érmes, az Eb-n döntőt vívott egyéniben, bronzérmes lett csapatban, a világbajnokságon a csapattal 2016 után ismét ezüstérmes lett, egyéniben viszont nem jutott be a legjobb nyolc közé. A világranglistát a negyedik helyen zárta, de év közben állt az első helyen is. Összességében a vb egyéni versenyét leszámítva kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ám az elveszített döntők miatt mégis van benne hiányérzet. Az évadot követően ismét következett egy hosszabb pihenő, benne egyetemi államvizsgákkal és esküvővel, a Vasas SC sportolója pedig döntést hozott pályafutásával kapcsolatban is.

Ebben az olimpiai ciklusban lesz sok változás. Egyrészt a magánéletemben elköteleztem magam, megnősültem, ami nagyon jó érzés, még biztosabb hátteret ad. Másrészt nekem a vívás az életem. Élsportoló, vívó vagyok, szeretem, amit csinálok, jól érzem magam ebben a közegben. Nap, mint nap olyan élményekkel gazdagodom, amelyek építik a személyiségemet. Úgy érzem, van még erő bennem, hogy végigcsináljak egy újabb olimpiai ciklust, ráadásul az is rettentően motivál, hogy a csapattal is van esélyünk a kvalifikációra, az éremszerzésre. Amikor a fenti állításokat megfogalmaztam magamban, egyértelművé vált az is: 2020-ig, a tokiói olimpiáig mindenképpen folytatom pályafutásomat.

Szilágyi Áron stábja a következő időszakban is változatlan marad. Decsi András az egyéni felkészülés mellett immár a kardcsapat keretedzőjeként is irányítja a munkát, akárcsak Kiss Áron erőnléti edző és Bodnár József masszőr, akik szintén dolgoznak a válogatott tagjaival is. A mentális felkészülésért Faludi Viktória és dr. Kárpáti Róbert sportpszichológusok felelnek. A szakmai és üzleti partnerek is elkötelezettek a sportoló mellett: Áron még 2015-ben írta alá új, 2020 végéig szóló szerződését a Vasas SC-vel, emellett a 2006 óta támogató MOL mellett a JP Autó és a Mercedes, a Future FM, a BioTech USA, a PBT Fencing 2020-ig, meghosszabbította szponzori szerződést, valamint az idén új, 5 évre szóló együttműködés is született a Generali Biztosító Zrt-vel. Utóbbi nevében, egyben a beszélgetés házigazdájaként Árr Mariann marketing és customer experience vezető azt is elárulta, miért Szilágyi Áront választották az Egészségpárbaj kampányuk arcának:

Ősszel kármegelőzési és prevenciós kampányt indítottunk Generali Előrelátó program néven, mellyel célunk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét az előre gondolkodás, a tudatosság, a kármegelőzés fontosságára. Biztosítóként ugyanis nemcsak egy esetleges káresemény, vagy bekövetkezett baj kapcsán szeretnénk ügyfeleink mellett állni, hanem tudatosságuk növelésével a prevenció terén is sokat szeretnénk tenni életminőségük javításáért. A program keretében indítottuk Egészségpárbaj kampányunkat, ugyanis azt valljuk, hogy az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés olyan kiemelt célok, amelyekért nap, mint nap tehetünk, és amelyek kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívónk számára is iránytűt jelentenek. Azt gondoljuk, Áron élsportolói tevékenysége, elhivatottsága okán hitelesen tudja támogatni kampányunk üzenetét, személyes példájával irányt tud mutatni sokaknak az egészséges életmód kialakítása terén. Hosszú távú együttműködésünk alapja közös célunk: az egészségért való tevőleges cselekvés, mely üzenet kampányunk során reményeink szerint széles nyilvánossághoz jut el.

A Generali Egészségpárbaj producere Muhi András Pires volt, aki azonban nemcsak ebben a szerepében volt jelen a rendezvényen: rendezőként filmet is forgat Szilágyi Áronról. A munkálatok már több mint egy éve zajlanak, s egészen 2020-ig, a tokiói olimpia végéig követi a sportoló útját. A sajtóbeszélgetés részvevői egy mintegy kétperces teaser videóban tekinthettek bele a film eddig készült anyagaiba.

Édesapám vívott korábban, így megvolt a kapcsolat Decsi Andráshoz. Pár héttel a riói olimpia után ültünk le először egyeztetni Andrissal és Áronnal, s mivel tetszett nekik a film koncepciója, igent mondtak. Idén már szinte mindenhová elkísértem Áront és a csapatot, a külföldi edzőtáboroktól és versenyeken át egészen az esküvőjéig. Az Egy Mindenkiért című film küldetése, hogy sohasem látott exkluzív részleteit mutassa be olimpiai bajnokunk életének, felkészülésének, versengéseinek. Tele érzelmekkel, humorral, szakmaisággal, főszerepben egy igazi példaképpel. Intenzív, akciódús filmet szeretnék készíteni egy fiatalember harcáról a világ legjobb kardforgatóival és saját magával. A páston lenyűgöző az eleganciája, sebessége, koncentrációs készsége. Az életben intelligens, szenvedélyes és sármos. Elképesztő tudatossággal építi a karrierjét, és az újabb 4 éves ciklust. Egy ilyen léptékű küldetés dokumentálása a sporton is messze túlmutató mélységeket képes feltárni. Áron ebben maximálisan partner. Tűzbe hozza a lehetőség, alkotótársként tekint magára, motivációt és kreatív energiát merít a filmből, amely közvetve segítségére lehet a történelmi sikerhez vezető úton – árulta el az alkotásról Muhi András Pires.

Mivel 2019-ben Budapesten rendezik meg a vívó világbajnokságot, elképzelhető, hogy a film első részét még a tokiói olimpia előtt bemutatják a televízióban, míg a második részt az ötkarikás játékokat követően készül el.

fotó: Kárpáti Balázs / Sportmenü; Róth Tamás / Sportmenü