Együttműködést tervez a korcsolyázó- és a jégkorongszövetség

Hosszú távú szakmai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá kedden a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és a Magyar Jégkorong Szövetség.

A MOKSZ és az MJSZ elnöksége először tartott közös elnökségi ülést.

A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Such György, a MJSZ elnöke elmondta, hogy a tizenegy pontos szándéknyilatkozat többek között kiterjed a tehetségkutatásra, az utánpótlás-nevelésre, az edzőképzésre, a jégpályák építésére és közös használatukra, a jelentős infrastrukturális fejlesztések összehangolására, az egységes nemzetközi érdekérvényesítésre, közös nemzetközi események szervezésére, valamint arra, hogy a testnevelőket is bevonják a jeges sportok képzési programjába.

Kósa Lajos, az MOKSZ elnöke hozzátette: mivel a jégkorongozás és a korcsolyázás minden szakága is a korcsolyázótudáson alapszik, a szövetségek közös toborzókat fognak szervezni. Ezután a gyerekeket a képességeik alapján az edzők oda irányítják majd, ahol a tehetségüket a legjobban tudják hasznosítani. Hozzátette: ezentúl műkorcsolyaedzőket is bevonnak a jégkorongozók képzésébe, a felépítendő Nemzeti Korcsolyázó Központban pedig lesz egy olyan pálya, amelyet kifejezetten a hokisok igényei szerint alakítanak ki.

A korcsolyázók elnöke hangsúlyozta: a hosszú távú cél az, hogy minden magyar gyerek tanuljon meg korcsolyázni, mert ez a sportág olyan képességeket – például egyensúlyérzéket, mozgáskoordinációt – fejleszt, amelyeket később is jól lehet hasznosítani.

Kósa Lajos hangsúlyozta: külföldi példák, többek között az oroszoké is bizonyítja, hogy a két jeges sportág akkor tud előrelépni, ha összehangolja a működését.

Az MTI kérdésére Such György elmondta: Sipos Leventét, a jégkorongszövetség főtitkárát és Schulek Csabát, a korcsolyázószövetség ügyvezető igazgatóját bízták meg azzal, hogy bő negyedév alatt kidolgozzák az együttműködési megállapodás részletes tervezetét.

(MTI)