Eldőlt, kik kerültek az első háromba az Év Sportolója-szavazáson

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 65. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és Csisztu Zsuzsa, a magyar, valamint a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) alelnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a kategóriák három jelöltjét. Előbbi jelezte, hogy 423 szavazat alapján alakult ki a sorrend. Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros férfi labdarúgócsapata, a férfi labdarúgó-válogatott és a Sopron Basket női kosárlabda-együttese, az egyéni sportágakban pedig a férfi és a női kardválogatott, valamint a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakkettes közül kerül majd ki. Az év edzője címre a női vízilabda-válogatottat irányító Bíró Attila, a férfi labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázókat a pekingi téli olimpián sikerre vezető Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos esélyes – számolt be az MTI.

A gálát január 9-én, hétfőn 20 órától tartják a Magyar Állami Operaházban, a díjátadók között lesz Novák Katalin köztársasági elnök és Fabio Capello, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, illetve a 11-szeres paralimpiai bajnok, Henrieta Farkasova is.

A sajtótájékoztató elején Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója videóüzenetében kifejtette: az intézmény az összművészetek háza, ahol minden művészeti ág találkozik, így a gyönyörű épületnek be kell fogadnia a sport legkiválóbb képviselőit is. Hozzátette, a sportban és az operában közös elem a dráma, a katarzis és hogy mindkettőt tömegek nézik.

Szöllősi György szerint a gálának keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni a közelmúltban felújított Operaháznál, majd köszönetet mondott a támogatóknak, kiemelve közülük Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt.

Csisztu Zsuzsa azt közölte még, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetségnél Lionel Messi lett az év férfi sportolója, a magyar sportnak pedig hatalmas elismerés, hogy Milák Kristóf ötödik lett és Kopasz Bálint is bekerült az első tízbe.

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke – elmondta, hogy a 90 perces gálán 51 művész lép fel, és a hagyományoknak megfelelően olyan produkciókat mutatnak be, amelyek csak ott lesznek láthatók. Tájékoztatása alapján a díjátadóra Torontóból Budapestre utazik az 1952-es, helsinki olimpián 400 méteres gyorsúszásban aranyérmes Gyenge Valéria, Németországból pedig eljön az ugyanott az öttusacsapattal győztes Benedek Gábor. Szerephez jutnak a rendezvényen az 1972-es, müncheni ötkarikás játékok bajnokai is, továbbá fellép a Fekete Vonat, a Valmar és Szikora Róbert is.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója arról beszélt, hogy az év sportpillanata díjra a szurkolók több mint 12 ezer szavazata alapján Kristoffer Zachariassennek az AS Monaco elleni Európa-liga-mérkőzésen lőtt, az FTC csoportelsőségét eredményező gólja, Liu Shaoang Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét jelentő 500 méteres pekingi győzelme, valamint Milák Kristóf budapesti vizes világbajnokságon elért világcsúcsa az esélyes. A díj odaítéléséről szakmai zsűri fog dönteni.

Baji Balázs az esemény nagyköveteként arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2023 augusztusában sorra kerülő budapesti atlétikai világbajnokság alatt elképesztő csodát fognak látni a magyar sportrajongók a Nemzeti Atlétikai Központban.

Elhangzott még, hogy az év fogyatékos sportolója a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, Kiss Péter Pál parakajakozó és Osváth Richárd kerekesszékes vívó, a nőknél Konkoly Zsófia úszó, Papp Bianka úszó és Szvitacs Alexa asztaliteniszező, az év fogyatékos csapata pedig a kerekesszékes curling vegyes páros, a szervátültetett asztalitenisz vegyes páros, valamint a női kerekesszékes vívóválogatott közül kerül majd ki.

Ismét kiosztják az év szabadidős sportrendezvénye elismerést, amelyre a Balaton-átúszás, a Jégpályák éjszakája, valamint a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája esélyes. Az év e-sportolója a HUNESZ javaslata alapján Tóth Dávid, Birgány Adrián Raisy és Torzsás Ádám közül kerül majd ki.

A másfél órás gálaműsort élőben közvetíti az M4 Sport.

Az Év férfi sportolója kategória jelöltjei

Liu Shaoang       rövid pályás gyorskorcsolyázó

Milák Kristóf      úszó

Szilágyi Áron      vívó

Az Év női sportolója kategória jelöltjei

Gulyás Michelle                öttusázó

Kovács Zsófia     tornász

Kozák Luca          atléta

Az Év edzője kategória jelöltjei

Bíró Attila           vízilabda

Csang Csing (Lina) és Bánhidi Ákos          rövid pályás gyorskorcsolya

Marco Rossi       labdarúgás

Az Év csapata (egyéni sportágak) kategória jelöltjei

Férfi kardválogatott

Nádas Bence, Kopasz Bálint kajak kettes

Női kardválogatott

Az Év csapata (hagyományos) kategória jelöltjei

Ferencváros, férfi labdarúgócsapat

Férfi labdarúgó-válogatott

Sopron Basket női kosárlabda-csapata

Az Év fogyatékos férfi sportolója kategória jelöltjei

Gelencsér Róbert            szervátültetett atléta

Kiss Péter Pál                     parakajakos

Osváth Richárd                 kerekesszékes vívó

Az Év fogyatékos női sportolója kategória jelöltjei

Konkoly Zsófia                  paraúszó

Pap Bianka                         paraúszó

Szvitacs Alexa                   para-asztaliteniszező

Az Év fogyatékos sportcsapata kategória jelöltjei

Kerekesszékes curling vegyes páros

Női kerekesszékes vívóválogatott

Szervátültetett asztalitenisz vegyes páros

Az Év szabadidősport-rendezvénye kategória jelöltjei

Balaton-átúszás

Jégpályák éjszakája

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

Az Év e-sportolója kategória jelöltjei

Birgány Adrián „Raisy”

Torzsás Ádám „Torzsi”

Tóth Dávid

Az Év sportpillanata kategóriában:

Liu Shaoang győzelme 500 méteren Pekingben, amivel megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét

Milák Kristóf világcsúcsa a budapesti vizes világbajnokságon

Kristoffer Zachariassen gólja a Monaco elleni Európa Liga-mérkőzésen, amivel a Ferencváros megnyeri csoportját.