Elekes kadetvilágbajnok, Kapuvári bronzérmes, Nyikos ötödik Budapesten!

Két érmet szereztek a magyarok a budapesti birkózó kadet-világbajnokságon.

A hazai szövetség beszámolója szerint magyar szempontból nem indult jól a leány program záró, csütörtöki versenynapja a budapesti Tüskecsarnokban zajló kadet birkózó-világbajnokságon, hiszen mind a négy szőnyegre lépő magyar az első meccsén kikapott: László Nikolett (46 kg) 1–1’-re (később szerzett ponttal), a román Nicoleta Bajantól, Osváth-Nagy Noémi (69 kg) tussal a serdülő Európa-bajnok ukrán Jevgenija Szjedihtől, Terék Gerda (53 kg) 8–1-re az amerikai Katie Gomeztől, míg Soliman Yasmine (61 kg) tussal a bolgár Szofi Tenevától. László Nikolettet leszámítva mindahányan bizonyíthatnak pénteken a vigaszágon, mivel legyőzőjük bejutott az aranycsatába.

Ha már a vigaszágnál tartunk… Nyikos Veronika (73 kg) a horvát Milla Andelic ellen elért 3–2-es sikerrel kiharcolta, hogy a harmadik helyért lépjen szőnyegre csütörtök este az orosz Marija Akulincseva ellen. Nyikos a mérkőzés elején négypontos csípődobásba szaladt bele, ám hamarosan kétponttal szépített (4–2). Húsz másodperccel az első menet vége előtt az orosz újabb csípődobást hajtott végre, amelybe ezúttal olyannyira beszorult a magyar, hogy tus lett a vége, és az ötödik helyen zárt.

(Nyikos Veronika, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

Ugyancsak a bronzmérkőzésen volt érdekelt a még serdülőkorú Kapuvári Liliána (43 kg), aki rendkívül izgalmas mérkőzésen ’2–2-re (később szerzett ponttal) legyőzte a török Eda Ersoyt, így a dobogó harmadik fokára állhatott – a magyar válogatott második érmét szerezve.

(Kapuvári Liliána,fotó: MBSZ / Róth Tamás)

A nap fénypontja természetesen a 65 kilogrammosok között szereplő Elekes Enikő döntője volt, aki az orosz Jekatyerina Oljenikova ellen lépett szőnyegre. Kadet és serdülő Európa-bajnokunkról tudni kell, hogy 2018 óta egyetlen mérkőzésen sem veszített. Ahogyan azt várni lehetett, kemény csata várt rájuk, ám Enikő sokkal magabiztosabban mozgott, és ennek az lett az eredménye, hogy 10–6-ra legyőzte riválisát, ezzel világbajnoki címet ünnepelhetett Budapesten!

Fotó: MBSZ/Róth Tamás