Elhunyt Hencsei Pál sporttörténész

November 2-án reggel Budapesten elhunyt dr. Hencsei Pál – tájékoztatta leánya a Magyar Olimpiai Bizottságot. Az Ezüstgerely-díjas sport- és olimpiatörténész vegyészprofesszor 81 éves volt.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának közlése szerint Hencsei Pál 1939-ben született, gyermekkorát, ifjú éveit Alsógödön töltötte. Vegyészmérnökként diplomázott, három évig az Egyesült Gyógyszergyárban (ma EGIS) dolgozott, majd 1965-től több mint negyven éven át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szervetlen Kémia Tanszékének oktatója volt. 1988-ban a kémiai tudomány doktora, 1992-től egyetemi tanár, 1998-1999-ig megbízott tanszékvezető, 1999 és 2002 között Széchenyi professzori ösztöndíjas. Általános és szervetlen kémiát, környezetkémiát és korrózióvédelmet oktatott különböző képzésekben. Pályája során tagja volt több szakmai szervezetnek is.

(fotó: Róth Tamás)

Az atlantai olimpia évétől, 1996 óta foglalkozott sporttörténettel, olimpiakutatással; sikeres szerző volt és az ország elismert szaktekintélye. Eredményesen szerepelt szellemi olimpiai vetélkedőkön, majd részt vett ezek szervezésében, lebonyolításában, a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia működtetésében. Számos sport témájú előadást tartott országszerte, rendszeres résztvevője volt a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűléseinek. Tagja volt az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának (ISOH), elnökként vezette a zuglói Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kört, vezetőségi tagja volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek, az elmúlt ciklusban pedig a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának is.

Több sport témájú könyve jelent meg, melyekben kiemelten foglalkozott az olimpiai mozgalommal, a magyar olimpikonok – Ivanics Tiborral például atléták, birkózók, kajak-kenusok, úszók, vívók eredményességét dolgozta fel – ötkarikás szereplésével. Társszerzője volt a Magyarok az olimpiai játékokon című kiadványnak is. Jelentős tartalommal bírt a Címeres mezben, az Olimpiai érdekességek, majd az Ötkarikás érdekességek című könyve. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján több alkalommal jelent meg cikke, képes beszámolója, elsősorban az általa vezetett Csanádi-kör eseményeiről. Több alkalommal vett részt határainkon túli, külföldi „ötkarikás” túrákon. Aktív résztvevője volt a MOB emlék- és hagyományőrző tevékenységének.

(Hencsei Pál és Baji Balázs, fotó: Róth Tamás)

Elismerései közt megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság Nívódíját, a Magyar Olimpiai Akadémia Tiszteleti Érmét; az Ezüstgerely-pályázatokon több alkalommal díjazták könyveit.

A közelmúltban gyengült le, ősszel tisztségeiről, szerkesztői munkáiról lemondott. Az elmúlt hetekben a Szent János Kórházban kezelték, november 2-án hajnalban hunyt el.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia is részvétét fejezi ki a családjának.

fotó: Róth Tamás