Elindult a strandbirkózó országos bajnoki sorozat!

Ha nem is kánikulában, de elindult a strandszezon a birkózóknál, az országos bajnoki sorozat első állomását Esztergom-Kertvárosban, az Öböl Music Beachen rendezték szombaton az U14-es, az U18-as és a felnőtt korosztály számára. A 2000-es éveke elején hivatalos szakággá vált strandbirkózás, mint ismert, bekerült a 2022-es és a 2026-os ifjúsági olimpia műsorára, s a szándék szerint a 2024-es párizsi ötkarikás játékok bemutató programjában is részt vehet.

A Magyar Birkózó Szövetség szombati közlése szerint az idei ob-premieren számos hazai klasszis, sok válogatott versenyző „kirándult át” a szőnyegről a homokra. Az Eb-ezüstérmes, kétszeres U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett a tavalyi dohai Strandvilágjátékok második helyével már bizonyította rátermettségét ebben a szakágban is, a papírformának megfelelően meg is nyerte a felnőtt nők +70 kilósainak küzdelmét.

(Galambos Ramóna és Szél Anna, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

Eggyel lejjebb, 70 kilóban az Eb-3., s szintén U23-as kontinensbajnok Galambos Ramóna diadalmaskodott, aki a rangadón nagy csatában múlta felül az ifjúsági olimpiai és junior Eb-ezüstérmes Szél Annát.

(Hatos Gábor és Lévai Zoltán, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

A férfiaknál a 80 kilósok között az U23-as Eb-győztes, az idei Európa-bajnokságon második Lévai Zoltán maga mögé utasította a 11 fős mezőny többi tagját, a 90 kilósoknál pedig az örökifjú veterán világbajnok, olimpiai és vb-bronzérmes Hatos Gábor örülhetett a végső győzelemnek.

Az ob-sorozat augusztus elsején Balatonfüreden folytatódik, majd augusztus 15-én a budakalászi Lupa Beachen végződik.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás