Éljük át újra a londoni kézilabda-őrületet!

A 2012-es londoni olimpia több dolog miatt is emlékezetes marad a számunkra, de a Magyarország – Izland kézilabdamérkőzést biztos, hogy még az unokáink is emlegetni fogják.

Ki ne emlékezne a rendes játékidő utolsó pillanataira, Fazekas bravúros védésére, Lékai Máté egyenlítésére, és aztán Mocsai Lajos szövetségi kapitány arcára? És még csak ezután jött a java a kétszeri hosszabbításban – írta az m4sport.hu.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a 2012-es londoni olimpián egy felejthetetlen meccsen, kétszeri hosszabbításban 34–33-ra győzte le Izlandot. A thrillerről a mérkőzés egyik legjobbja, a kilencgólos Nagy László mesélt az M4 Sport riporterének, Török Olivérnek.

„A szerencse maximálisan mellettünk volt. Nem arra gondolok, hogy Fazekas Nándi kivédte a hetest, mert azt tudtuk, hogy képes rá. Hanem arra, hogy a labda a mi játékosunk kezébe pattant ki, a félpályánál meg tudtunk játszani még egy magyar játékost, a Lékai Máté pedig pont hatoson kolbászolt és belőtte a helyzetet, ez lelkileg sorsdöntő pár másodperc volt, ami óriási erőt adott nekünk a hosszabbításra” – mondta Nagy László, aki a válogatott története egyik legnagyobb sikereként aposztrofálta a meccset, melynek végén a csapat elődöntőbe jutott, s végül negyedik helyen zárta az ötkarikás játékokat.

Az egykori világklasszis kulisszatitkot is megosztott a londoni olimpiáról, így azt is, hogy az olimpiai faluban rövid volt az ágya, így egy fotelt tolt annak végébe, hogy ki tudja nyújtani a lábát. A házirendet pedig maximáisan betartották.

„Minden este fél 10-kor volt lámpaoltás, mi pedig maximum az étteremig mentünk ki, hogy egy-két hírességgel találkozzunk” – mondta azért némileg sejtelmesen, huncut mosollyal az arcán, az olvasók fantáziájára bízva, valóban így volt-e.

A válogatottból elég gyakran Nagy Lacit vitték el doppingvizsgálatra a mérkőzések után, így az újságírók nemigen tudták elcsípni.

„Minden egyes világversenyen áldozati bárány voltam, de sose volt titkolnivalóm. Többször alávetettem magam a doppingvizsgálatnak. Félidőben a saját csapatod orvosa húzza ki egy borítékból a mezszámokat. Ezúttal is csókoltatom Erdélyi dokit, mert az aranykeze mindig a 19-es mezszámot húzta ki, ezáltal rendszeresen ott voltam az olimpián a doppingteszteken.”

Május 27-én, szerdán 17 órától az M4 Sporton újra átélhetjük a meccs izgalmas perceit. Ráadásul először a teljes mérkőzést, hiszen nyolc évvel ezelőtt a kajak-kenu kapcsolás miatt a találkozó egy része kimaradt, most viszont nem fog!

 

fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor