Elképesztő fordítással negyeddöntős a magyar női kardválogatott a vb-n!

A magyar női kardválogatott két győzelemmel negyeddöntőbe jutott, míg a férfi tőrcsapat a nyolcaddöntőben kikapott, így az alsó ágon folytatta szereplését, ahol végül a 15. helyet szerezte meg.

Az MTI hétfő esti beszámolója szerint a vb utolsó előtti napján, hétfőn a két szakág együttesei a legjobb nyolcig vívtak. Azok a csapatok, amelyek sikerrel jártak, kedden folytatják szereplésüket, az alsó ági együttesek viszont még hétfőn eldöntötték a helyezéseket.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású kardválogatott a 32-es táblán a románokat könnyedén győzte le úgy, hogy a kilenc asszóból egyet sem vesztett el. A nyolcaddöntőben viszont már lényegesen nehezebb dolga volt a lengyelekkel szemben, noha előzetesen kedvezőnek találták a magyarok ezt a párosítást.

Az első két pár után még 10-3-ra vezettek, de azután Katona nem találta a ritmust Sylwia Matuszakkal szemben, 12-1-re kikapott, ezzel fordítottak a lengyelek. A következő asszót Márton vesztette el, igaz, jóval kisebb különbséggel, de a 14-20 korántsem volt reményt keltő állás. A folytatásban Katona javított, azután viszont megint két vereség következett, így a hetedik pár után 25-35 volt az állás. Második asszója után Pusztait kivitte a teremből az edzője, hogy megpróbálja kizökkenteni görcsösségéből. Az utolsó előtti mérkőzésen Márton 7-5-re győzött, majd a 16 éves Pusztai „lemosta” a pástról Malgorzata Kozaczukot: 13-1-re verte ellenfelét, ami végül négytusos magyar győzelmet eredményezett.

Nem tudom, mi történt. Kivitt az edzőm a teremből, arra kért, nyugodjak meg és vívjam, amit tudok, most már tét nélkül. Visszamentem, és úgy voltam vele, lesz, ami lesz. Ha kikapunk, kikapunk. Aztán végre tényleg nyugodtan tudtam vívni” – mesélte parádés fordítását követően Pusztai. – Az egyéni versenyben is azt a görcsösséget éreztem, amit a lengyelek elleni első két asszómban, az utolsóban egészen más érzésekkel vívtam. Amikor elkezdtem sorban adni a tusokat, éreztem, hogy a lengyel lány teljesen összezavarodott. Én pedig felálltam a pástra, és a következő három tus már ott volt a fejemben.

Liza borzasztóan stresszesen vív az egész világbajnokságon, elképesztően akarja a sikert, ez rányomta a bélyegét az egyéni teljesítményére, és a lengyelek elleni első két asszóban úgy láttam, a csapatteljesítményére is rá fogja – mondta Bódy Benjámin. – Amikor kihívtam, elmondtam neki, hogy ameddig nem változtat ezen, amíg nem tudja a javára fordítani a feszültséget, addig nem fog tudni segíteni a csapaton. És ebben az esetben nyugodtan haza lehet menni. Én el is indultam a kijárat felé, amitől kicsit meghökkent.

A tréner szerint a legjobbkor sikerült kicsit kizökkenteni Pusztai Lizát a napok óta tartó állapotából.

Szakmailag semmit sem kellett mondani neki, mert édesapám (Bódy István, a másik edző) tökéletesen felkészítette, csak a lelki gátat kellett feloldani” – tette hozzá.

Liza képes ilyenekre, de én nem tudom, mi történt, én a földet néztem – vallotta be Márton Anna. – Általában nem látom az utolsó asszóját, csak a közönség reakciójából tudom, mi történik a páston. Eddig az volt a hibánk, hogy ha az ellenfél átvette a vezetést, feladtuk, de most nem ez volt a helyzet. Az összpontosítás meccs közben egy időre elveszett, ez eredményezte, hogy nagy hátrányba kerültünk. Ezzel együtt én végig bíztam abban, hogy nyerünk, egyszerűen nem volt lehetséges, hogy nem jutunk be a legjobb nyolcba a hazai világbajnokságon.

Gárdos Gábor vezetőedző elmondta, örültek annak, hogy a lengyeleket kapták.
Jól is kezdődött a mérkőzés, de a lengyelek 12-1-es sorozatát nem kalkuláltuk bele. Úgy éreztem, a lányok egymást húzzák lefelé. Bevallom, le is akartam cserélni Katona Renátát, de a lányok mondták, ne tegyem. Én is a csapat tagja vagyok, meghallgatom a lányok véleményét, nem döntök önhatalmúlag. Utána helyt is állt Reni. Pankától több tust vártam, Liza extravagáns, ilyeneket tud. Ezért ő a befejező ember” – összegzett.

A magyarok a negyeddöntőben, a vb utolsó napján, kedden az olaszokkal mérkőznek meg.

A Dósa Dániel, Németh András, Mészáros Tamás, Mátyás Bálint tőrcsapat a 32 között kiküzdötte a győzelmet a brazilok ellen, de a nyolcaddöntőben a világranglistán éllovas amerikaiakkal szemben már nem volt esélye: a végére 18 tusra nőtt a különbség. A magyarok közül Mészárosnak és Dósának sikerült egy-egy asszót nyernie, utóbbi egyszer döntetlent is elért.

A csapat az alsó ágon ezután az egyiptomiaktól és az ukránoktól szoros mérkőzésen kikapott, a kanadaiakat viszont legyőzte, ezzel 15. helyen végzett.
Az alapvető cél a 16 közé jutás volt, ezt ha nehezen is, de elértük” – értékelt Szirmai Benedek vezetőedző. „A brazilok ellen görcsösek voltak a fiúk, izgultak, mert hazai közönség előtt szerettek volna jól vívni. Az erős amerikai csapat ellen a tisztes helytállás volt a cél, ez is sikerült.

A szakvezető elmondta még, hogy Egyiptommal mindig szoros meccseket vívnak és általában ki szoktak kapni.
Ma is ez történt, bár ez a mérkőzés nyerhető lett volna. Az ukránokat ismerjük, sokat edzőtáborozunk együtt. A végén a kanadaiak ellen szerettünk volna jó szájízzel, győztesen zárni. Szerettem volna egy tizenharmadik helyet, de így sikerült” – tette hozzá.

Eredmények:

női kard:

a 32 között:
Magyarország-Románia 45-21

a 16 között:
Magyarország-Lengyelország 45-41

férfi tőr:

a 32 között:
Magyarország-Brazília 45-42

a 16 között:
Egyesült Államok-Magyarország 45-27

a 9-16. helyért:
Egyiptom-Magyarország 45-42

a 13-16. helyért:
Ukrajna-Magyarország 45-43

a 15. helyért:
Magyarország-Kanada 45-32

fotó_ hunfencing.hu