Elkészült a Korosztályos képzési kézikönyv

Hétfőn ünnepélyes keretek között mutatta be a Magyar Kézilabda Szövetség a Korosztályos képzési kézikönyvet.

A Magyar Kézilabda Szövetség beszámolója szerint a 6-18 éves kézilabdázók képzéséről szóló, a napi munkát és a praktikumot szem előtt tartó hiánypótló kiadványt Dr. Marczinka Zoltán, az MKSZ sportigazgatója, a Nemzetközi Edzőképző Központ vezetője mutatta be, majd Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója beszélt a szövetség új utánpótlás-koncepciójáról, amelynek révén – a többi között az új kézikönyv segítségével – az utánpótlásban dolgozó edzők egységes szemléletben dolgozhatnak, emellett időről-időre adatok segítségével is összehasonlíthatóvá és mérhetővé válik az utánpótláskorú kézilabdázók fejlődése.

Az új koncepció jegyében megújult a Nemzetközi Edzőképző Központ honlapja, a keziedzo.hu is, amely egyfajta tudástárként működik a jövőben a sportág szakemberei számára.

Korosztályos képzési kézikönyv
6-18 éves korig
Szerzők: Juhász István, Dr. Marczinka Zoltán, Dr. Ökrös Csaba, Papp György, Varga József, Zsiga Gyula
Szerkesztette: Dr. Marczinka Zoltán

A könyvből mintaoldalak leölthetők a mellékelt fájlból

Előszó, ajánlás

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke:Rendkívül fontos mérföldkő a magyar kézilabda edzőképzés életében a kézikönyv kiadása, hiszen a legkisebbektől egészen az utánpótláskor végéig felöleli valamennyi korosztály képzési anyagát. Célunk, hogy ne csak az elitképzésben részt vevő szakemberek számára álljon rendelkezésre a megfelelő szakirodalom a megújuló edzőképzésben, hanem a legkisebb műhelyek minden szakembere számára is segítséget nyújtsunk. A Magyar Kézilabda Szövetség legfőbb célja a nemzeti válogatottak minél sikeresebb szereplésének elősegítésén túl az egész sportág fölé olyan ernyőt tartani, amely biztonságot ad, egyszersmind minden játékost és edzőt is hozzásegít egyéni céljai eléréséhez is. Ehhez nagy segítséget nyújt a kézikönyv.

Novák András, az MKSZ főtitkára:A Magyar Kézilabda Szövetség az elmúlt két évben komplex sportágfejlesztési programba kezdett, amelynek a létesítmény-fejlesztés mellett további fontos pontjai az edzőképzés megújítása és az utánpótlás-nevelés világszínvonalúvá tétele. Mindehhez nélkülözhetetlenek a megfelelő szakanyagok. Az MKSZ szakmai vezetése, valamint Nemzetközi Edzőképző Központja intenzív munkát végzett és végez annak érdekében, hogy korszerű tudást adjon át az edzéseken és a mérkőzéseken dolgozó szakembereknek, pedagógusoknak, és a legkisebb kézilabdázóktól a felnőtt korosztály ajtaján kopogtató utánpótlás-korúakig egységes, átlátható rendszerben segítse elő a képzést. Az eddigi munka gyümölcse a kézikönyv, amelyet jó szívvel ajánlok valamennyi kézilabdabarátnak.

Dr. Kersch Ferenc, az MKSZ Szakmai- és Versenybizottságának elnöke, főtitkár-helyettes:Kivételes, egyben hiánypótló kiadvány készült el, hiszen a magyar kézilabdázás több mint nyolc évtizedes története során először született olyan kézikönyv, amely a legkisebbektől egészen a 18 évesek képzéséig átfogó útmutatást, módszertant és gyakorlatsort nyújt az edzőknek és a kézilabdát oktató tanítóknak, tanároknak. A könyv egyaránt tárgyalja az edzéselmélet hátterét, a kiválasztás és tehetséggondozás alapjait, a korosztályos követelményrendszert, a gyakorlatok mellett pedig tudáspróbái révén a képzés sikeressége is egyszerűen mérhető az útmutatások segítségével. Kívánom mindenkinek, hogy haszonnal forgassa a kiadványt, amely egyúttal a sikeres képzés kiindulópontjának is tekinthető.

Vélemény, hozzászólás?