Ellenfelet kaptak a magyarok az Európa Kupában

Az olaszországi Ostiában megtartották az új európai sorozat sorsolását, amelyen kiderült, hogy női válogatottunk az olaszok, a görögök, a németek és a törökök, míg férfiválogatottunk hogy a spanyolokkal, a franciákkal, a románokkal és a grúzokkal került egy csoportba.

A Magyar Vízilabda Szövetség szombati hivatalos honlapjának közlése szerint Ismeretes, az Európai Úszószövetség (LEN) új sorozatot írt ki, méghozzá Európa Kupa néven. Az eredeti tervek három hétvégéről szóltak, ám ezt felülírták bizonyos nemzetközi szabályok, amelyek ragaszkodik a FINA, s amelyek röviden arról szólnak, hogy tagszervezetnek fél évet ki kell várnia a sorozattal a kiírásától számítva – azaz novemberben még nem rendezhetnek az Európa Kupában meccseket…

„A LEN törekvése a vízilabda fejlesztése és a legjobb versenyek kialakítása. Ez egyedülálló lehetőséget kínál a szövetségek számára, hogy élő televíziós közvetítésen keresztül népszerűsítsék a vízilabdát. A LEN megosztja a bevételeket a résztvevő szövetségekkel, és utazási támogatást ad a csapatoknak” – mondta Paolo Barelli LEN-elnök.

A magyar válogatottak szövetségi kapitányai, Bíró Attila és Märcz Tamás is támogatta a mieink indulását, így a Magyar Vízilabda Szövetség mindkét csapatunkat nevezte a sorozatba, amelynek sorsolását a LEN Büro szombati, ülése után dr. Molnár Tamás LEN- és FINA TWPC-tag, MVLSZ-alelnök, és Nemcsik Balázs MVLSZ ügyvezető részvételével tartottak meg Ostiában.

A csoportbeosztások:

Nők

A-csoport (rendező: Spanyolország): Hollandia, Spanyolország, Oroszország, Franciaország, Horvátország
B-csoport (rendező: Görögország): Magyarország, Olaszország, Görögország, Németország, Törökország
A lebonyolítás szerint két körmérkőzéses torna után a hatos döntőben a csoport második és harmadik helyezettjei játszanak keresztbe a négy közé jutásért, majd az elődöntőben csatlakoznak a csoportlesők.

Időpontok:
Torna: 
2018. február 1-4.
Hatos Döntő: 2018. március 23-25.

Férfiak

A-csoport (rendező: Magyarország): Magyarország, Spanyolország, Franciaország, Románia, Grúzia
B-csoport (rendező: Horvátország): Szerbia, Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország
C-csoport (rendező: Olaszország):Montenegró, Olaszország, Oroszország, Németország
A lebonyolítás szerint körmérkőzéses torna után nyolcas döntőt rendeznek. Ide az ötös csoporokból három (A és B), a négyes csoportból (C) két együttes kerül be. Itt két csoportot alakítanak ki: I. csoport: A1, C1, B2, A3. II. csoport: B1, A2, C2, B3. Körmérkőzések után rendezik a helyosztókat – a csoportelsők az 1. helyért, a csoportmásodikok a 3. helyért küzdenek. 

Időpontok:
Torna: 2018. február 15-18.
Nyolcas Döntő: 2018. április 5-8.

A női- és a férfitorna díjazása
1. helyzett: 20 ezer euró
2. helyezett: 15 ezer euró
3. helyezett: 5 ezer euró

fotó: LEN.eu

Vélemény, hozzászólás?