Elrajtolt a különleges Tour de Hongrie!

Az M4 Sport műsorán szerda délután láthatták a nézők a Tour de Hongrie magazin első adását.

Az öt részes magazin adásai során találkozhatunk napjaink legjobb magyar kerékpárosaival, akik egy „virtuális versenyben” össze is mérik erejüket. Mind az öt „versenynapon” végigjárjuk a körverseny idei tervezett útvonalát – félig-meddig virtuálisan, ugyanis egy erre kifejlesztett applikáció segítségével ismert hazai és külföldi kerékpárosok is teljesítenek egy-egy szakaszt az adott napon.

Nagyon készültünk rá egész télen, hogy majd május tizenharmadikán, a Giro budapesti rajtja után néhány nappal elkezdjük a Magyar Körversenyt. Nagyon vártuk ezt a napot, de az élet másképp alakult, de ez a dátum annyira a fejünkben van, hogy valamit csinálnunk kell ezekben a napokban – mesélt a műsorsorozat ötletének születéséről Eisenkrammer Károly főszervező.A szurkolók kíváncsiak a verseny hátterére, most egy kicsit más oldalról is megismerhetik napjaink legjobb magyar kerékpárosait, mi pedig ismét a Tour de Hongrie felé irányíthatjuk a figyelmet.

A főszervező hozzátette, az is célja az öt napos magazin sorozatnak, hogy visszatekintsen az elmúlt öt esztendőre, a Magyar Körverseny fejlődésének legutóbbi lépcsőfokaira. Az első adásban 2015-re pillanthattunk vissza, abban az évben a luxemburgi Tom Thill szerezte meg az összetett győzelmet, a mai napig nagy becsben tartja ezt a sikert, ezért ő is örömmel vállalta, hogy teljesít egy szakaszt a virtuális játék során.

A magyar bringások is igyekeztek helytállni a 2015-ös Tour de Hongrie-visszatérésen, közülük Lovassy Krisztián szerepelt a legjobban, a budapesti befutón a harmadik helyen ért célba. Ő volt a magazin első napjának egyik résztvevője a stúdióban lehelyezett okosgörgőn, az Epronex-BSS Oil Team Európa-bajnoki ezüstérmese klubtársával, a tizenkilenc esztendős Vas Balázzsal mért össze az erejét.

A küzdelem persze inkább csak amolyan játék volt – Vas Balázs időeredménye 1:25:54 volt a 45 kilométeres etapon, Lovassy Krisztiáné pedig 1:27:42 –, mindenesetre a két bringás teljesítménye irányt mutathat a vállalkozó kedvű kerékpárosoknak, akik otthonukban ugyancsak teljesíthetik ezt a szakaszt. Az adásokkal egyidőben játékot is hirdettek a szervezők: az „okosgörgővel” rendelkező kerékpárosok egy héten át otthon is teljesíthetik a Tour de Hongrie „virtuális”, 30-45 kilométeres szimulált szakaszait, a résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A játékról részletek a verseny honlapján: KLIKK IDE!

Dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármester asszonya a Nagyerdei Stadion lábától – stilszerűen egy kerékpár nyergében ülve – köszöntötte a nézőket: „Innen indult volna útjára az idei Tour de Hongrie. Bátor az, aki ma vírusügyben jósolni mer, én nem is tenném. Csak bizakodó vagyok, a város is bizakodó, hogy majd ősszel meg tudjuk rendezni a versenyt Debrecenben.

Több mint két évtizednyi szünet után térhetett volna vissza a Tour de Hongrie a Cívis városba, pedig Debrecen mindig is fontos állomása volt a Magyar Körversenynek: először kilencvennégy esztendeje, 1926-ban ért itt célba a mezőny, s az esemény története során már huszonnégy alkalommal volt rajt vagy befutó helyszíne az ország második legnépesebb települése. Az első debreceni szakaszgyőztes 1926-ban a korszak legendás magyar kerékpárosa, Vida László volt, aki abban az évben mind a három szakaszt megnyerve szerezte meg az összetett győzelmet. A legutóbbi debreceni etapsiker már huszonkét éves: 1998-ban Mihajlo Halilov nyert a Nagytemplom előtt, az ukrán bringás két Giro d’Italián is részt vehetett, 2010-ben a Team Katusha profijaként vonult vissza, az utolsó évében a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi Lászlóval is egy csapatben tekert.

A magazinban az idei Tour de Hongrie-ra nevező topcsapatok közül Szilasi László versenyigazgató mutatott be kettőt is: a lengyel CCC Team (itt szerepel a Tour de Hongrie tavalyi bronzérmese, Valter Attila, továbbá az olimpiai bajnok Greg Van Avermaet és a tavalyi világbajnokság ezüstérmese, Matteo Trentin) és a TREK-Segafredo (az amerikai együttesben szerepel a világbajnoki címvédő Mads Pedersen vagy éppen a Grand Tourok egyik szupersztárja, a Tour de France-, Giro d’Italia- és Vuelta a Espana-győztes Vincenzo Nibali is).

Dér Zsolt szövetségi kapitány a helyzet kapcsán úgy vélekedett: „Az egész ország jól kezelte helyzetet, úgy érzem, ez a Magyar Kerékpáros Szövetségnek is sikerült. Annyit tudtunk tenni, hogy az okosgörgőinkkel – követve a világ példáját – mi is elkezdtünk versenyezni, főleg a fiatalokkal, az utánpótlás korcsoportokkal. Abban szerencsénk volt, hogy a kerékpárosaink a járványhelyzet mellett is a szabadban tudtak edzeni, nem kellett a négy fal között bezárva lenniük, mint például Olaszországban vagy Spanyolországban.

Amíg az időjárás engedi, inkább kimegyek országútra edzeni, vagy elmegyek konditerembe, vagy akár futok, mint hogy fel kelljen ülnöm a görgőre” – árulta el a londoni olimpikon Lovassy Krisztián, hozzátéve, a görgőzés teljesen más jellegű munkát igényel egy kerékpárostól, akár másfél-két órás országúti munkával is összevethető egy órányi görgős tekerés.

A virtuális játék célja Hajdúszoboszlón volt, amely a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében hazánk harmadik legnépszerűbb települése. A fürdővárosban korábban is fontos közlekedési eszköz volt a kerékpár, de csak az elmúlt két évben lett része a Magyar Körversenynek. Mindkétszer emlékezetes befutó házigazdája volt Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelye: 2018-ban a csíkszeredai Team Novák versenyzője, az ukrán Andrij Bratascsuk egy hosszú szökés végén szerezte meg itt az első helyet, tavaly pedig a körverseny legrövidebb etapja, a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti, mindössze hatvankilenc kilométeres félszakasz végén a fantasztikusan sprintelő cseh Alois Kankovsky emelhette a magasba a karjait.

Ez egy olyan esemény, amivel az előző és a jelenlegi városvezetés egyaránt maximálisan egyetértett, egy olyan ügy, amely mellé mindenki odaállt a városban. Az elmúlt két évben Sléder Tamás aljegyző állhatatos munkájának köszönhetően sikerült idecsábítani a Tour de Hongrie futamát, s azt gondolom, mind a két fél nagyon jól járt, Hajdúszoboszló még inkább meg tduta magát mutatni, olyan országokba is el tudott jutni a hírünk, ahol esetleg még nem hallottak róla. Nagyon vártuk az idei eseményt, nagyon sajnáljuk, hogy most éppen nem az igazi verseny rajtjáról beszélhetünk” – fogalmazott Dr. Kovács Gergely, Hajdúszoboszló alpolgármestere.

A Tour de Hongrie magazin csütörtöki adásában a második szakasz következik. A rajtnak a Nagykunság fővárosa, Karcag ad otthont, innen a mezőny a Tisza-tó felé indul, Tiszafürednél a Hortobágy felé kanyarodva áthalad az első szakaszon is érintett útvonalon, ám ezúttal az ellenkező irányban, hogy végül a befutónak otthont adó Nyíregyházára tekerjen. Az adásban velünk teker majd a magyar válogatott Monacóban légióskodó versenyzője, Karl Ádám és a leggyorsabb magyar kerékpáros, a 2016-os Tour de Hongrie prológjának győztese, Szalontay Sándor.

Az adás megtekinthető az M4Sport csatornáján, illetve a online a https://mediaklikk.hu/m4-elo címen. A műsort az élő adás után megosztjuk saját csatornáinkon, a Facebookon és a Youtube-on is.