Emberek a Dunában: több, mint 1500 ember úszott Budapest szívében

Június 22-én rendezte meg a Budapest Sportiroda (BSI) a MOL-lal közösen az első szezonnyitó nyílt vízi úszóeseményét, a 2. MOL Campus Öbölúszást a Lágymányosi-öbölben, a BudaPart kellemes környezetében.

A BSI beszámolója szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat által Pest megyére kiadott narancssárga riasztás alapján, hevesebb zivatarok alakultak ki az esemény napjának délelőttjén. A villámlások mellett kockázatot jelentett a zivatarokat kísérő szél és jégeső is, ezért az esemény első rajtidőpontját 12 óráig halasztani kellett. Végül délben, az Országos Meteorológiai Szolgálattal egyeztetve, 22 fokos vízben rajtolt a legrövidebb, 500 méteres táv, ahol 221 indulónak szurkolhattunk. A nap programja közvetlenül az első rajt után, délután negyed 1-kor induló 1500 méteres távval folytatódott. A két távon összesen több, mint 600 lelkes amatőr és profi úszó ugrott a vízbe.

A nap utolsó versenyszámaként a „hosszútávosok” csobbantak a Kopaszi-gát környezetével határolt, tiszta vizű Lágymányosi-öbölbe, ami ideális és biztonságos helyett adott a versenynek. A szervezők örömmel látták azt a több, mint 980 izgatott, de mégis motivált arcot a 3000 és 4500 méteres futam 13 órás rajtjánál, akik óriási mosollyal az arcukon tették meg a távoknak megfelelő kettő, illetve három kört az öbölben.

Az eseményen rész vett az olimpiai ezüst-, és bronzérmes, többszörös világ- és Európa bajnok úszónk, Cseh László – az Ötpróba-úszások nagykövete – is rajthoz állt az 500 méteres távon.

A szezon első nyíltvízi úszóeseményét az ország 272 településéről közel 1500 amatőr és profi úszó teljesítette.

Az eseményen Fetter Balázs, a MOL szponzorációs vezetője így nyilatkozott a helyszínen:

„Nagy örömmel láttuk, hogy a tavalyi év után ismét ennyire magas számban rajtoltak a 2. MOL Campus Öbölúszáson, ami jelenleg a második legnagyobb nyílt vízi úszóesemény a Balaton átúszás után. A MOL mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett a sporttámogatásra, így névadó szponzorként ezzel a szabadidős sportrendezvénnyel célunk, hogy minél több embernek tudjunk biztosítani a sportolásra lehetőséget, és megmutathassuk a nemzetnek a mozgás örömét, hiszen a sport szeretete mindannyiunkban közös.”

„A 2. MOL Campus Öbölúszás fényesen bizonyította, hogy Budapesten, a város szívében, a Duna öblének vízében csodálatos nyíltvízi úszóeseményt lehet szervezni a lelkes amatőröknek. Biztos vagyok benne, hogy ez az esemény szerves része lesz a következő évtizedekben a főváros sportéletének.”

– mondta Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója, aki maga is teljesítette az 1500 méteres távot.

Az esemény célba érkezőit minden versenyszámban egyedi éremmel és a MOL-nak köszönhetően gazdag beúszócsomaggal várták a szervezők. A versenyek vége után kicsik és nagyok a budaparti Flava Beach árnyas zöldjében pihenhették ki magukat, vagy együtt élvezhették a kiállítói aktivitásokat, családos és gyermekes programokat.

fotók: BSI