Emléktáblát avattak Benedek Tibor tiszteletére Reccóban

Emléktáblát avattak pénteken a liguriai Reccóban Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletére.

Benedek Tibor sajnos már egy éve nincs velünk, de az emlékét a szívünkben őrizzük. És így tesznek olasz barátaink is, akikkel közösen ma emléktáblát avatunk majd Reccóban. Benedek Tibor előtt tisztelegve.

Így vezette fel a mai emléktábla-avatást Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára – számolt be a Magyar Vízilabda Szövetség honlapja, Mert bizony háromszoros olimpiai bajnok legendákat nem csak itthon, szerte a világban nem feledik. Így egykori klubsikerei egyik helyszínén, Reccóban sem, ahol Benedek Tiborra emlékeztek pénteken. Recco díszpolgára 2001 és 2004, valamint 2007 és 2014 között játszott az olasz csapatban. Halálakor a Pro Recco uszodaépülete falára felírták a sportoló szívbe zárt nevét a csapat színeivel, ami azóta is ott látható.

A város kultúrtermében a magyar és olasz himnusszal kezdődött megemlékezésen részt vett legendánk két korábbi olimpiai bajnok csapattársa, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Madaras Norbert alelnök. De többek között ott volt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeCarlo Gandolfo, Recco polgármestereMaurizio Felugo, a Pro Recco volt játékosa és jelenlegi edzője. Az olasz olimpiai bizottság (CONI) és úszószövetség regionális képviselői is mondtak beszédet, illetve Benedek Tibor özvegyeEpres Panni. A megemlékezésen részt vett Csiszár Jenő milánói főkonzul és Iglói-Nagy István, a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője.

A megemlékezés után emléktáblát avattak fel, amely a Pro Recco uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, az onnan induló lépcsősoros sétányt nevezték el az elhunyt sportolóról. A tábla felirata kiemeli, hogy Benedek Tibor három olimpiai aranyérme mellett világ- és Európa-bajnok, valamint a Pro Recco és a magyar válogatott kapitánya volt. A táblaavatáson felszólalt a helyi plébános, Revello atya. Az emléktáblát leleplezése előtt olasz és magyar zászló fedte.

Kulcsár Krisztián kijelentette, Benedek Tibor sportember, bajnok volt, aki emberségben is eredményeket mutatott fel, aki „mögé az egész nemzet felsorakozott” – írta az MTI.

Vári Attila egykori játékostársként az MTI-nek elmondta, nagyon megtisztelőnek tartja a magyar szövetség nevében, hogy a Pro Recco ekkora szeretettel emlékezik meg az egykori csapattársról.

Elismerik, hogy Tibor is hozzájárult a Pro Recco sikereihez, hiszen mindannyiunk, főleg a fiatal generáció számára példaképként szolgál az alázata és munkája miatt” – mondta Vári Attila.

Recco polgármestere azt hangsúlyozta, Benedek Tibor nemcsak játékosként, hanem emberként is beírta magát a város lakóinak szívébe.

fotó: MVLSZ