Érdi Mária olimpikon vitorlázó ezüstéremmel zárta az évet!

Magyar ezüstérem az év utolsó vitorlás versenyén.

A Magyar Vitorlás Szövetség tájékoztatása szerint december 17. és 22. között rendezték a spanyolországi Palamosban a 42. Christmas Race vitorlás versenyt az olimpiai és a World Sailing ifjúsági osztályok versenyzőinek. A versenyen öt kontinensről 600 versenyző vett részt 12 hajóosztályban, közöttük négyen magyarok: Érdi Mária olimpikon, női Laser Radialban, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor férfi 470-esben és a Balatonfüredi Yacht Klub fiatal versenyzője Zink Leon ifjúsági férfi Laser Radialban indult.

A hétfői szélcsendes nap után kedden tudtak először futamot rendezni. Érdi Mária futamgyőzelemmel és második helyekkel, a Gyapjas testvérek pedig három jó hellyel dobogós helyről várták a harmadik versenynapot, amely a nagyon erős szél miatt sokaknak sok fejtörést és visszaeséseket okozott. Érdi Mária ezen a napon is szorosan a brit világbajnok Allison Young mögött vitorlázva tartotta második helyezését, 470-es párosunk viszont borult az egyik futamban, így vissza csúsztak a 7. helyre. Az utolsó selejtezőnapi futamokon Érdi tartotta második helyét, a Gyapjas testvérek pedig jó futamokkal visszahozták magukat a 4. helyre.

A verseny pénteken, az első 10 helyezettnek rendezett éremfutammal zárult, ahol Érdi Mária 3. helyen ért célba, ezzel megőrizte és megerősítette az amúgy is biztos ezüstérmes pozícióját.

Erdi_Maria02_42_Christmas_Race_2017_sportmenu

Jól sikerült az idei utolsó versenyem, annak örülök a legjobban, hogy sokat gyorsultam. Majdnem minden nap erős szelünk volt, de a világbajnok Allison Younggal végig sikerült tartani a lépést. Ez nagyon pozitív visszajelzés volt számomra. Most jöhet egy kis pihenés, karácsony otthon a családommal, a következő versenyem pedig a Miamiban megrendezendő Világkupa lesz január közepén” – összegzett Érdi Mária.

Gyapjas Balázs és Zsombor 5. lett a 470-es Medal Race-en, megelőzve két olyan párost is, akik előttük álltak a listán, ám annyi pontot nem hoztak rajtuk, hogy előzzék is valamelyiküket, így a dobogóra kerülés sajnos nem sikerült. Jól védték meg azonban értékes 4. helyüket a mögöttük törekvőkkel szemben, ami kiváló eredmény. Érdi Mária, Berecz Zsombor, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán mellett, Gyapjas Balázs és Zsombor 470-es páros is a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával készül a tokiói olimpiára.

Az ifjúsági osztályokban nem éremfutamok zárták a versenyt, hanem minden osztály még teljes mezőnyös futamokat teljesített. Zink Leon helyezése összetettben 15., ami szép eredménynek mondható.

A Christmas Raceről:

A versenynek különleges magyar vonatkozású eredete van. Megszületése Fináczy Györgyhöz, a magyar vitorlás sport történetének egyik legsikeresebb alakjához kötődik. Feltehetően nincs még egy verseny a világon, amelynek megalapítása akár csak közelítőleg is ilyen különleges módon történt volna. A verseny eredetének történetét ITT olvashatják:

http://hunsail.hu/hirek/matol-christmas-race-magyar-gyokerekkel