Éremesélyes magyarok a hamarosan kezdődő uszonyosúszó Európa-bajnokságon

Idén, a görög Ioannina városa ad otthont a 27. CMAS (Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége) Uszonyosúszó Európa-bajnokságnak, ahova a magyar válogatott tagjai több számban is éremesélyesként utaznak. A kontinensviadalra ezúttal 19 ország, 203 úszója nevezett, akik június 27-től négy napon keresztül, összesen 17 versenyszámban mérik össze gyorsaságukat a medencében.

A szervezők közlése szerint a válogatott egy része sikeres törökországi edzőtáboron van túl, a felkészülést meghatározta, hogy hosszabb távú célként mindenki előtt a 2021-es Világjátékok lebeg. A mieink legismertebb és egyben a keret legsikeresebb tagja a tizenegyszeres világbajnok, Senánszky Petra, aki a márciusban megrendezett, debreceni Ob-n megvédte címét 50 méter gyorson a „normál” úszók között is.

(Senánszky Petra, rózsaszínben; fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)

Az Eb előtti edzések időtartamukban már rövidebbek, valamint a leúszott méterek száma is csökken. Lényegében véve ugyanazt gyakoroljuk és ugyanolyan intenzitással, amit majd a versenyen fogunk csinálni.” – mondta a debreceni „Sellőlány”.

A nemzeti csapat vezetője, Kókai Dávid a megfelelő összehangról beszélt – “Nagyon jó összeállítású 12 fős csapat jött össze, 4 lány és 8 fiú. A “régi motorosok” mellett vannak most érettségiző, felnőtt korosztályban még újoncnak számító versenyzők is. Szinte mindenki okozhat kellemes meglepetést, akár 10 érem is lehet a termés, 3-4 aranyérem reálisnak tűnik, az éremtáblázaton pedig szintén a dobogón szeretnénk végezni. Petra mellett Varga Kriszti 200 és 400 méter uszonyos gyorson esélyesként indul, Mozsár Alex és Bukor Ádám mindenképpen érmekért úszik, valamint a 4×100 méteres uszonyos gyors mix váltót és a 4×200-as felszíni férfi váltót tartom az éremszerzésre is jónak.

A kiutazó válogatott keret:

Senánszky Petra, Varga Krisztina, Blaszák Lilla, Szűcs Rebeka, Gruber Kornél, Dimák Dávid, Stadler Bence, Bukor Ádám, Mozsár Alex, Hamlin Matthew, Kocsis Marcell, Lengyeltóti Bence

A magyar válogatott 12 főből áll, 5 edző kíséretében, és holnap indulnak az egy hetes megmérettetésre. Az eseménnyel kapcsolatos fontos információkról a Magyar Búvár Szakszövetség honlapján, valamint közösségi média oldalain lehet tájékozódni.

fotó: Magyar Búvár Szakszövetség