Éremeső Dániában

Két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság szombati döntőiben.

Az utolsó előtti napon napsütés, 15 fok és szembeszél fogadta a résztvevőket a Bagsvaerd tavon, ahol szép számmal összegyűltek nézők is, a legtöbben dánok és svédek – számolt be a helyszínről az MTI.

Az első fináléban aztán máris megszületett az első magyar érem – már ami az épek versenyét illeti -, az újpestiek két éve bronzérmes, idén Eb-harmadik kettőse, Kiss Blanka és Lucz Anna remekül versenyzett a kajak kettesek 200 méteres futamában. A visszalőtt rajt után jól indultak el, és végig tudták tartani a tempót, majd a győztes oroszok mögött szinte egyszerre érkeztek be a lengyelekkel. Később aztán kiderült, hogy két századmásodperces előnnyel övék lett a második hely.

(Lucz Anna, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ahogy náluk nekik kedveztek a századok, úgy a következő számban éppen a magyarok ellen dolgoztak. Balla Virág és Takács Kincső 2019-ben vb-ezüstérmes, idén olimpiai ötödik kenus duója féltávig még érmes pozícióban haladt 500 méteren, a verseny második felében azonban kissé visszaesett – a hullámos víz miatt sok energia elment a kormányzásra -, s a szoros befutó után hat századdal lecsúszott a dobogóról. Az élen ukrán, fehérorosz, kubai hajó volt a sorrend.

Győri klubtársuk, Kopasz Bálint történelmi tettre készült, ugyanis ő lehetett volna az első, aki egy naptári éven belül olimpiát és vb-t is nyer, miután eddig ezt a két világeseményt soha nem rendezték azonos évben. A 24 éves magyar versenyző a K-1 1000 méter aktuális ötkarikás, világ- és Európa-bajnokaként, azaz abszolút favoritként készült a rajtra. Akárcsak az olimpián, most is a 2018-ban vb-aranyérmes portugál Fernando Pimentával vívott nagy csatát, féltávhoz ők érkeztek először úgy, hogy a rivális fél hajóval vezetett. Ez az előny aztán a folytatásban egyhajósra nőtt, s bár a Kopasz ezúttal is bemutatta a tőle megszokott nagyszerű hajrát, már nem tudta utolérni Pimentát, azaz ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel.

A következő döntőben kellemes meglepetésre újabb magyar érem született, az Óbudai Ganz VSE 22 éves kenusa, az olimpiát is megjárt Adolf Balázs ugyanis remekül osztotta be az erejét 1000 méter egyesben. A táv nagy részében a negyedik-ötödik helyen haladt, majd a hajrához közeledve felzárkózott az élcsoportra, s végül a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött harmadikként ért be a célba. Adolf két éve ezüstérmet szerzett 5000 méteren, most pedig ötkarikás számban is sikerült a dobogóra állnia.

Női K-1 1000 méteren az új generáció képviselője, a KSI 21 éves versenyzője, Gazsó Alida Dóra képviselte a magyar színeket, ő az utánpótlás sikerek mellett már a felnőttek között is letette a névjegyét, többek között júniusban megnyerte ezt a számot a poznani Európa-bajnokságon. Most is esélyeshez méltóan versenyzett, gyakorlatilag csak az óra volt az ellenfele, mert már 2-300 méter után jelentős előnnyel haladt a cél felé. Ez az előny később csak tovább nőtt, a vetélytársak csak a hátát nézhették, így megszerezte a magyarok első aranyérmét.

(Gazsó Alida Dóra, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A korábban párosban második Lucz Anna 55 perccel később K-1 200 méteren megismételte az ezüstérmet érő produkciót. A rajtja nem sikerült ugyan jól, de gyorsan „lábra kapott”, és a nézők nagy örömére győztes dán Emma Jörgensen mögött másodikként csapott be, megelőzve többek között az előző vb-n második lengyel Marta Walczykiewiczet.

C-1 500 méteren a 16 éves Kiss Ágnesnek, a magyar csapat legfiatalabb tagjának nem lehettek vérmes reményei, de jól helytállt élete első felnőtt döntőjében. Az ifjúsági világbajnok szegedi kenus nyolcadik lett, a győzelmet pedig a chilei Maria Mailliard szerezte meg.

A férfi 1000 méteres párosoknál – ezek a számok 2024-ben már nem szerepelnek majd az olimpiai műsorban – a Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenus duó képviselte a piros-fehér-zöld színeket. Előbbi kettős nagyon jól tartotta magát a Tokió óta meggyengült, de még mindig erős mezőnyben. Az 500-as ellenőrzőpontnál Noé és Kulifai a harmadik helyen haladtak át, s bár később visszaesni látszottak, a végén, az izgalmas befutóban sikerült megszerezniük a bronzérmet a svédek és a dánok mögött. Slihoczkiék hetedik helyen zártak a nyolc hajót számláló mezőnyben.

Női K-2 500 méteren a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta pályafutása 15., a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Tamara pedig 9. vb-címéért szállt vízre egy olyan mezőnyben, amelyben reálisan csak a címvédő fehérorosz Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka duó lehetett az ellenfelük. A verseny igazolta is az előzetes várakozásokat, ugyanis e két egység óriási különcsatát vívott egymással: 250-nél a magyarok vezettek, de a hajrához érkezve már a fehérorosz hajó orra volt egy kicsit előrébb. Kozákék bár fáradtak, az utolsó métereken visszatámadtak és – 18 század különbséggel – sikerült is megszerezniük a győzelmet.

 

(Kozák Danuta és Csipes Tamara, fotó: MTI / Szigerváry Zsolt)

A szombati döntős programot két férfi 500 méteres négyes verseny zárta. A magyar kenusok (Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid) és kajakosok (Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter) sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába, mindkét egység utolsó lett a fináléban, ez előbbi esetben hetedik, utóbbiban kilencedik helyet jelentett.

 

 

A koppenhágai kajak-kenu világbajnokság szombati döntőiben érmet szerzett magyar versenyzők nyilatkozatai:

Gazsó Alida Dóra (K-1 1000 m, 1. hely):

Nem gondoltam volna, hogy ekkora előnnyel sikerül nyernem. A táv közepén nagy iramot mentem, s igazából nem is tudtam kihajtani magam.

Csipes Tamara (K-2 500 m, 1. hely):

Nagyon hideg van, a víz is hideg, ezért nehéz volt már a bemelegítés is és verseny közben sem úgy viselkedtek az izmaink, ahogy szoktak. Ha nem ilyenek a körülmények, akár három hajó előnnyel is nyerhettük volna ezt a verseny, szerencsére így is meglett a győzelem.

Kozák Danuta (K-2 500 m, 1. hely):

A rajt után visszavettem a csapásszámból, majd amikor a táv második felében indulni akartuk, nem tudtunk annyit beleadni, mint az előfutamban. Ezzel együtt éreztem, hogy megvan a győzelem, belülről simábbnak érzékeltem, mint amilyen volt. Ez a 15. világbajnoki győzelmem, ebből látszik, hogy öregszem. Ez a mostani a mostoha körülmények miatt biztosan emlékezetes marad.

Kiss Blanka (K-2 200 m, 2. hely):

Csak a saját pályánkra figyeltünk, úgyhogy nem érzékeltem, hányadik helyen vagyunk. Próbáltunk mindent beleadni. A stégen már tudtuk, hogy dobogósok vagyunk, s hogy végül ezüst lett, egy ajándék. Amikor visszalőtték a rajtot, megijedtem, mert ilyenben még nem nagyon volt részem, de aztán jól összeszedtük magunkat.

Lucz Anna (K-2 200 m és K-1 200 m 2. hely):

Nagyon örülök, el sem hiszem! Egyesben a rajtom nem volt túl jó, csak az forgott a fejemben, hogy hajtsam ki magam, amennyire tudom. Csak a parton tudtam meg, hogy második lettem. Az előfutam-győzelem önbizalmat adott, és reménykedtem, hogy esetleg ebben a számban is meglehet a dobogó. Kezdem elhinni, hogy ott lehetek a legjobbak között. Nagyon várom a vegyes versenyt is!

Kopasz Bálint (K-1 1000 m, 2. hely):

Mindent jól csináltam, ezért nincs miért bosszankodom, ez is jó helyezés. Az időjárás nem igazán jön be nekem, hideg van és ezt az izmaim is érzik. Ezzel együtt örültem, hogy a végén sikerült megindulnom. Imádok kajakozni és ez a szép a versenyzésben, hogy nem lehet tudni, mikor ki a jobb. Pimenta különleges versenyző, egyedi az utazó tempója, hatalmas iramot tud diktálni, ő a legerősebb ellenfelem. Nyilván vissza akart vágni az Európa-bajnokságért és az olimpiáért, sikerült is neki. Jövőre majd folytatódik a harc.

Adolf Balázs (C-1 1000 m, 3. hely):

Az volt a tervem, hogy a német sráccal tartsam a lépést, és csak a célban néztem ki, akkor láttam, hogy ez elég jól sikerült. Idén és jövőre is még az a célom, hogy tapasztatot gyűjtsek ebben a kemény mezőnyben. A bronzérem azért nagy önbizalmat ad a jövőre.”

Kulifai Tamás (K-2 1000 m, 3. hely):

Bevállaltuk az erősebb első ötszáz métert és Bálint a végén is jól tudta tartani a csapásszámot. Bár az izmaink a végére kezdtek bekötni, szerencsére beértünk a fehéroroszok előtt. Tíz éve világbajnoki címet szereztem K-2 500 méteren, ha valaki akkor azt mondja, még 2021-ben is vb-dobogóra állhatok, aláírom.”

Noé Bálint (K-2 1000 m, 3. hely):

Hosszú volt a szezon, fejben is nehéz volt végigcsinálni. Reménykedtem egy vb-éremben, ennél jobbat akkor sem tudtunk volna menni, ha augusztusban rendezik ezt a versenyt, úgyhogy maximálisan elégedett vagyok.

A többi döntőt a vasárnapi zárónapon rendezik.

A koppenhágai kajak-kenu világbajnokság szombati döntőinek dobogósai és a további magyarok helyezése:

férfiak:

K-1 1000 m, világbajnok:
Fernando Pimenta (Portugália) 3:25.82 p
2. Kopasz Bálint 3:26.49
3. Aleh Jurenyija (Fehéroroszország) 3:30.47

K-2 1000 m, világbajnok:
Dennis Kernen, Martin Nathell (Svédország) 3:13.70 p
2. Simon Jensen, Morten Graversen (Dánia) 3:14.46
3. Noé Bálint, Kulifai Tamás 3:14.83

K-4 500 m, világbajnok:
Ukrajna 1:20.19 p
2. Szlovákia 1:20.59
3. Csehország 1:20.69
… 9. Magyarország (Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos, Gál Péter) 1:21.77

C-1 1000 m, világbajnok:
Conrad Scheibner (Németország) 3:50.73 p
2. Martin Fuksa (Csehország) 3:51.39
3. Adolf Balázs 3:51.69

C-2 1000 m, világbajnok:
Kirill Samsurin, Vlagyiszlav Csebotar (Oroszország) 3:32.83 p
2. Wiktor Glazunow, Tomasz Barniak (Lengyelország) 3:34.38
3. Serguey Madrigal, Fernando Enriquez (Kuba) 3:35.22
… 7. Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám 3:57.35

C-4 500 m, világbajnok:
Ukrajna 1:31.20 p
2. Lengyelország 1:31.31
3. Oroszország 1:31.55
… 7. Magyarország (Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid, Hodován Dávid) 1:33.92

nők:

K-1 200 m, világbajnok:
Emma Jörgensen (Dánia) 39.98 mp
2. Lucz Anna 40.71
3. Natalja Podolskaja (Oroszország) 40.79

K-1 1000 m, világbajnok:
Gazsó Alida Dóra 3:56.04 p
2. Lizzie Broughton (Nagy-Britannia) 3:59.29
3. Pernille Knudsen (Dánia) 4:00.32

K-2 200 m, világbajnok:
Krisztina Kovnir, Anasztaszija Dolgova (Oroszország) 37.41 mp
2. Kiss Blanka, Lucz Anna 37.65
3. Dominika Putto, Katarzyna Kolodziejczyk (Lengyelország) 37.67

K-2 500 m, világbajnok:
Kozák Danuta, Csipes Tamara 1:40.52 p
2. Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka (Fehéroroszország) 1:40.70
3. Hermien Peters, Lize Broekx (Belgium) 1:42.15

C-1 500 m, világbajnok:
Maria Mailliard (Chile) 2:05.09 p
2. Ludmila Luzan (Ukrajna) 2:05.77
3. Aljona Nazdrova (Fehéroroszország) 2:05.86
… 8. Kiss Ágnes 2:12.04

C-2 500 m, világbajnok:
Ludmila Luzan, Anasztaszia Csetverikova (Ukrajna) 1:55.85 p
2. Aljona Nazdrjova, Nagyezsda Makarcsanka (Fehéroroszország) 1:57.12
3. Yarisleidis Duboys, Katherin Segura (Kuba) 1:57.70
… 4. Balla Virág, Takács Kincső 1:57.77

vasárnap:
döntők 11.00
5000 méteres döntők 14.30

 

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt