Értékes győzelem az oroszok ellen, negyeddöntős a magyar női vízilabda-válogatott!

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását a Duna Arénában zajló Európa-bajnokság A csoportjából, miután a harmadik fordulóban – százszázalékos mérlegét megőrizve – 9-8-ra legyőzte szerdán az orosz csapatot.

Bíró Attila együttese a horvátokat 25-6-ra, a szlovákokat pedig 20-2-re győzte le, és az oroszok is két sikerrel hangoltak a szerdai csoportrangadóra – számolt be szerda este az MTI.

A találkozó elején emberelőnyös orosz gólra a csapatkapitány Keszthelyi Rita ugyancsak fórból válaszolt, majd Leimeter Dóra vezető találata után kétszer is a csapatkapitány villant. Az oroszok a negyed hajrájában visszazárkóztak egy gólra.

A második nyolc percben a védekezés került előtérbe, a legtöbb támadás lövésig sem jutott el, Szilágyi Dorottya kísérleténél ugyanakkor két kapufát is érintett a labda. A holtpontról végül a hazai csapat mozdult el: Gyöngyössy Anikó centerből törte meg a több mint hatperces gólcsendet, aztán Vályi Vanda is feliratkozott az eredményes játékosok közé, majd ki is pontozódott.

(fotó: Horváth Balázs / Blasius Photography)

A háromgólos előnyben eltöltött nagyszünet után kilenc és fél perc elteltével talált be újra az orosz együttes. A rivális ezt követően is folytatta a felzárkózást, és – mivel ebben a periódusban a magyar támadások végén csúszott be egy-egy hiba az utolsó passzoknál, illetve a lövéseknél – egyenlíteni is tudott. Csaknem kilenc perc után előbb ismét a magyar válogatott vezére, Keszthelyi, majd pedig Szilágyi lőtt az orosz kapuba.

A záró nyolc percnek így 8-6-os magyar előnyről vágtak neki a felek, az oroszok megúszásból faragták egygólosra hátrányukat, majd Illés Anna találata után az utolsó két percre fordulva újra szépítettek, és bár a hajrában támadhattak az egyenlítésért, ez nem sikerült nekik.

(fotó: Horváth Balázs / Blasius Photography)

Bíró Attila úgy értékelt: a győzelem „az önbizalmon és csapategységen sokat fog dobni, ugyanakkor ez a siker semmit nem fog érni„, ha nem verik meg a görögöket pénteken.
Keszthelyi Rita a hátán vitte a csapatot, amivel átbillentette a holtponton” – emelte ki az MTI kérdésére. Hozzátette ugyanakkor: rajta kívül is több jó egyéni teljesítmény volt csapatában, emellett az oroszokéhoz mérhető centerjáték és a kiváló kapusteljesítmény eredményezte a szűk győzelmet. Hangsúlyozta, rég látta ilyen intelligensen vízilabdázni együttesét.

Keszthelyi kifejtette: mindenki beletette szívét-lelkét a mérkőzésbe, és fegyelmezetten játszott.

(fotó: Horváth Balázs / Blasius Photography)

Az MTI érdeklődésére azt mondta, nagyon évezte a mérkőzést.
Ha a következő találkozókon nem nekem fog menni, akkor be tudok állni a sorba és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogy ők ma ezt megtették velem” – köszönte meg társai teljesítményét a csapatkapitány. Rámutatott: a kontinensbajnokság vége még messze van, de a görögök elleni találkozón sokat tudnak tenni a négy közé jutásért azzal, hogy könnyebb ágra kerülnek.

Szilágyi Dorottya szerint a remek emberhátrányos védekezés, Kasó Orsolya kapusteljesítménye, a jó lövőhatékonyság, valamint a Keszthelyi által nyújtott plusz is fontos volt.

(fotó: Horváth Balázs / Blasius Photography)

Gurisatti Gréta elárulta: a csoportsorsolás ismeretében erre a mérkőzésre élezték ki a felkészülést, mivel „ez volt az első keményebb” összecsapásuk. Mint mondta, ennek következtében nem tudott nekik újat mutatni az ellenfél, amit jól bizonyít, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.

A magyar válogatott pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik, majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Horváth Balázs fotóalbuma:

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Magyarország-Oroszország 9-8 (4-3, 2-0, 2-3, 1-2)
Duna Aréna, v.: Dervieux (francia), Wengenroth (svájci)

Magyarország: Kasó – Vályi, Keszthelyi, Gurisatti, Parkes, Máté, Garda – cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)

gólszerzők: Keszthelyi 4, Leimeter, Gyöngyössy, Vályi, Szilágyi, Illés 1-1, illetve Gorbunova 3, Karimova 2, Tyimofejeva, Bersnyeva, Szerzsantova

Korábban:
Horvátország-Szerbia 9-8 (2-1, 2-3, 3-3, 2-1)
Görögország-Szlovákia 18-2 (4-0, 4-2, 6-0, 4-0)

A csoport állása:
1. Görögország 9 pont (62-12)
2. Magyarország 9 (54-16)
3. Oroszország 6
4. Horvátország 3
5. Szerbia 0 (17-62)
6. Szlovákia 0 (6-69)

A magyar csapat további programja:

péntek:
Magyarország-Görögország 19.00

vasárnap:
Magyarország-Szerbia 19.00

 

(fotó: Horváth Balázs / Blasius Photography)