Esküt tett a XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra utazó magyar csapat

„Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!”

62 fős sportolói csapat vesz részt a XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon – hangzott el szerdán a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén Budapesten, a Sándor-palotában, Áder János köztársasági elnök jelenlétében. Az év egyik legnagyobb humanitárius és sport-eseménynek Abu Dhabi és Dubaj városai adnak otthont, ahova az edzők és a további kísérőkkel együtt 86 fős delegációval indul útjára a magyar csapat – számolt be a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség.

Az eskü szövegét Rénes Márta bowling versenyző és Fecske József erőemelő mondta el, Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázó, valamint Gubacsi Zsófia WTA tornagyőztes teniszező közreműködésével.

Az eskü szövege a következőképpen hangzott:

Én, ….. a Magyar Speciális Olimpia Szövetség csapatának tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint készülök az Abu Dhabiban és Dubajban sorra kerülő Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra. Fogadom, hogy a versenyek alatt szívemet a hazám iránti tisztelet és szeretet hatja át. Példamutatóan, a Fair Play szellemében versenyzek majd. Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!

A Sándor-palotában tartott ünnepségen Áder János köztársasági elnök köszöntötte elsőként az Egyesült Arab Emírségekbe készülő küldöttséget.

Az államfő köszöntőjében Halassy Olivér pályáját hozta fel példának a versenyzők számára. Elmondta, a kiváló sportember még gyerekként balesetben elveszítette egyik lábfejét, ezért nem tudta folytatni kedvenc sportját, a labdarúgást. A sportot azonban nem adta fel, úszni kezdett, és sorra nyerte a versenyeket. Egy idő után viszont az úszás nem volt elég neki, a vízilabdával is megpróbálkozott, amelyben aztán két olimpiai arany- és egy ezüstérmet nyert.

Havassy Olivér tette mindannyiunk számára példaértékű és példamutató lehet” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy ez azt üzeni a jelenlévőknek is, hogy soha nem szabad feladni.

Az államfő azt kívánta a speciális olimpikonoknak, hogy legalább olyan sikeresek legyenek, mint négy éve, a Los Angeles-i világjátékokon voltak a magyarok.

Sok sikert kívánok minden versenyzőnek, a felkészítőknek. Várjuk önöket haza, és szurkolunk itthon Magyarországon” – zárta szavait Áder János.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) elnöke, a delegációt vezető Lengyel Lajos is méltatta a sportolókat.

Számunkra a legnagyobb ajándék, hogy sportolóink átélhetik az olimpia varázsát e távoli országban. A magyar csapat közel 190 ország 7500 portolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. Fantasztikus élmény mindenki számára a köztársasági elnök palotájában, a Sándor-palotában lenni. Innen indultunk négy évvel ezelőtt is a nagy versenyre, és köszönöm, hogy ez a lehetőség most is megadatott a számunkra” – emelte ki beszédében az elnök.

 Abu Dhabiban az alábbi 12 sportágban indulnak a magyar speciális olimpikonok: 

asztalitenisz, bocsa, bowling, erőemelés, judo, görkorcsolya, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna.

Dubajban pedig 2 sportág, az atlétika és az úszás eseményei zajlanak majd. Természetesen mindkettőben lesznek magyar versenyzők. Az indulókat 19 edző és 5 delegációtag kíséri el a versenyre.

Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Oszama Naffa, aki Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban, továbbá Dr. Sávolt-Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Fábián László MOB sportigazgató, az UNIQA Biztosító képviseletében Prokop Péter, valamint Dr. Szabó Balázs, a Szentkirályi-Kékkúti Kft. jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója, és Dr. Vérten Sándor, a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. marketing igazgatója.

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékok versenyei március 14-én kezdődnek és március 21-éig tartanak.

A 2019-es Világjátékokon 190 ország 7500 sportolója méri össze tudását. A családtagok, hozzátartozók mellett várhatóan 4000 családtag, 3000 VIP vendég, 2000 sajtómunkás, 500 000 néző és 20 000 önkéntes lesz jelen a világeseményen.

A sportolókat Kovács Dániel csapattag, Európa Játékok győztes kerékpár versenyző, a nagykőrösi Napsugár SE versenyzője köszöntötte, Nyiraty Gábor: Kis hazánk nagy olimpikonjai című versével, majd a szintén csapattag Szilágyi Zsanett, a budapesti Csalogány DSE úszója a  Kodály Zoltán által gyűjtött „Madárka, madárka” című népdalt adta elő furulyán a versenyzők tiszteletére.

A legutóbbi nyári játékokon, 2015-ben, Los Angelesben a magyar csapat összesen 32 arany, 30 ezüst és 20 bronzérmet szerzett.

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazaérkező csapat ünnepélyes fogadása március 24-én, vasárnap, 11.00 órakor lesz Budapesten, a Magyar Sport Házának, I. emeleti Konferenciatermében.

fotó: Werni Gábor / Magyar Speciális Olimpia Szövetség