Év végén tartják az Európa-bajnokságokat

Az Európai Torna Szövetség (UEG) közleménye szerint a 2020-as év végén rendezik a tavasszal a koronavírus miatt elhalasztott Európa-bajnokságokat, a férfiak és nők torna Eb-jét, illetve a ritmikus gimnasztikázók kontinensviadalát.

A Magyar Torna Szövetség csütörtöki közlése szerint a férfi tornászok megmérettetésének Baku ad otthont december 9-13. között. Ezt követi a hölgyek versenye, amely tavaszra még Párizsba volt kiírva, de most szintén az azeri fővárosban lesz, méghozzá december 17-20-án. A ritmikus gimnasztika Eb helyszíne változatlan marad (Kijev), a dátum azonban november 26-29-re tolódott.

Az UEG közleménye szerint a versenyek lebonyolítása nem változik, beleértve az olimpiai kvalifikációs helyeket is. Farid Gayibov, az UEG elnöke elmondta: ezt a döntést a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján hozták meg. A szövetség a következő hónapokban is figyelemmel kíséri a helyzetet, és ha valamelyik későbbi időpontot mégsem tekinti elég biztonságosnak, akkor ennek megfelelően reagál majd. A legfontosabb továbbra is a tornászok, az edzők és a nézők egészsége.

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára: Örülünk, hogy nyilvánosságra hozták a kontinensviadalok új dátumait. Nagyjából egyébként erre az időintervallumra számítottunk, bár jobb lett volna, ha picivel korábban van decemberben. Ugyanakkor érthető, mert várhatóan erre az időpontra már minden ország tornászai – így persze a mieink is –  fel tudnak készülni. Ráadásul mindez nagy jelentőséggel bír, hiszen az Eb továbbra is olimpiai kvalifikációs viadal maradt.