Ez lenne az asztalitenisz jövője?

Hétfőn Lung és Szun Jing-sa győzelmével ért véget a WTT-sorozat bemutatóversenye Makaóban.

A WTT első hivatalos évadát 2021-ben rendezik csak meg, a mostani makaói verseny amolyan promóciós célt szolgált, amelyen a nemzetközi szövetség szerint bepillantást nyerhettünk a sportág jövőjébe – írta a magyar szövetség.

Férfi és női egyes versenyszámot rendeztek 16-16 fő részvételével. A férfi világranglistát vezető Fan Csen-tung családi okok miatt, a női világbajnoki címvédő Liu Si-ven pedig sérülés miatt távol maradt, de így is veretes mezőny gyűlt össze.

Az első két napon alakult ki a negyeddöntő mezőnye, több szempontból is rendhagyó módon. Az első négy kiemelt helye biztos volt a legjobb nyolc között, ők egy minitorna keretében a negyeddöntős kiemelési számukról döntöttek. Ezek a meccsek három nyert szettig tartottak, a szettek öt pontig.

Eközben a 9-16. kiemeltek négy párba sorsolva mérkőztek meg a továbbjutásért, a győztesek aztán az 5-8. kiemeltekkel játszottak a negyeddöntő fennmaradó négy helyéért.

A negyeddöntő párosítása nem sorsolás útján alakult ki, hanem a top 4 kiemelt az általuk lejátszott minitornán szerzett sorszám szerint választhatott magának ellenfelet. Mivel Hszü Hszin a Top4 döntőjében 3:2-re legyőzte Ma Lungot, ő választhatott elsőként, de rossz embert szemelt ki magának Mattias Falck személyében. Azaz hogy nagyon is jót, a svéd ugyanis remek napot fogott ki, és életében először legyőzte Hszü Hszint. Falck 3:1-re nyert, többek között egy 11:10-es játszmával, ugyanis elég volt egypontos különbséggel elérni a 11-et.

Az elődöntő már négy nyert szettig tartott, a döntő pedig ötig. Ma Lung az egyenes kieséses szakaszban csak négy játszmát vesztett, a fináléban 5:1-re múlta felül a Falckot búcsúztató Vang Csu-csint.

A nőknél is kínai házi döntőt rendeztek – sőt a legjobb négyben is csak hazai játékost találtunk –, ebben Szun Jing-sa 5:1-re nyert Csen Hszing-tung ellen.

 

fotó: WTT