Ezért választják egyre többen a futást

A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon is.

Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. Bár sokan rávágnák, hogy a legtöbb nő azért fut, hogy fogyjon, a testsúly csökkentése csak a harmadik helyen áll az okok rangsorában – derül ki a Budapest Sportiroda (BSI) és a 21 Nő Az Egészségügyért Alapítvány felméréséből – írja a sportagvalaszto.hu.

A sportolók közel fele az egészségmegőrzési szándékot, 43 százaléka a stresszoldást jelölte meg az okok között, és tízből csak négyen mondták azt, hogy fogyni szerettek volna. Motiváló tényező az is, hogy a rendszeres futás önbizalmat ad, segít átvészelni a magánéleti válságokat és nagyban javítja az állóképességet is.

Kik és milyen távon

A kérdőívet kitöltő 1900 hölgy átlagéletkora 38,6 év. Egyharmaduk 1-3 éve, további egyharmaduk 4-10 éve hódol a futás szenvedélyének, bő 10 százalékuk pedig még csak az elmúlt év során kóstolt bele ebbe a sportba. A megkérdezettek 60 százaléka heti 2-3 alkalommal fut, további 25 százalékuk legalább heti négyszer. Abban, hogy ki milyen távot fut le, jelentősek az eltérések. Tíz megkérdezettből négyen 11-25 kilométert, hárman 26-45 kilométert, ketten 10 kilométernél kevesebbet teljesítenek heti átlagban, míg egy ember 46 kilométernél is többet fut.

nok_futas02_2018

A mozgás hiányának élettani és pszichés következményeivel az egyén nap, mint nap találkozik, tapasztalja negatív hatásait. A futás, a gyaloglás mindenki számára elérhető mozgásforma, amelynek pozitív hatása szinte azonnal jelentkezik, már a mozgás alatt örömet és sikerélményt tud adni. Erre az egészségtrendre reagál a Budapest Sportiroda (BSI) és a 21 Nő Az Egészségügyért Alapítvány, a nők és a futás témakörében elvégzett első, országos kérdőíves kutatás kezdeményezői.

Kovács Anita, a BSI PR-igazgatója a sportagvalaszto.hu-nak elmondta: a Budapest Sportirodának mindig is fontos volt a nők sportja. „Külön rendezvényeink vannak, amelyeket a hölgyeknek szánunk, és ne feledjük: ha egy családban a nő(k) rendszeresen sportolnak, akkor előbb-utóbb a férfiak is oda fognak figyelni a mozgásra”.

A teljes elemzés elolvasható a sportagvalaszto.hu oldalon.

(infó, fotók: BSI)