Ezüstérmet szerzett a férfi kardcsapat a varsói világkupán

Mozgalmas hétvégén vannak túl a magyar vívók. A férfi kardcsapat ezüstérmet szerzett a varsói világkupán. Összefoglaló a hétvégi versenyekről.

A magyar szövetség beszámolója szerint a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett a nyolcaddöntőben a világranglistát vezető, Sandro Bazadze által vezérelt Grúzia ellen kezdett, sima 45:35 lett a vége.

A negyeddöntőben a világranglistán egyre előrébb és előrébb jutó Egyiptom volt az ellenfél, ez a meccs már jóval szorosabban alakult, a vége 45:42 lett ide. Az elődöntőben következett az örök rivális olasz trió, a Tokióhoz képest szinte teljesen átalakuló csapatot ezúttal 45:41-re verték a mieink úgy, hogy közben Áron is revansot vett a Gallo elleni szombati, egyéni vereségért. A sikerhez kellett a hetedik asszóban Gémesi Csanád remek, 13:3-as fordítása, igaz, az addig megszerzett hátrányról is elsősorban ő tehetett…

(fotó: FIE / Luca Pagliaricci / Bizzi Team)

A fináléban a 2017 óta egyeduralkodónak számító koreaiak következtek, akik ellen ezúttal két körig nagyszerűen tartottuk magunkat. 30:28-as magyar előnnyel kezdődött az utolsó három asszó. Ezt követően viszont fordítottak az ázsiaiak, akik végül 45:37-re nyertek.

 

(Az ezüst fiúk; Luca Pagliaricci / Bizzi Team)

A szövetség beszámolójából az is kiderült, hogy egyéniben Szatmári András szerepelt a legjobban, ő az MTK sportolója a nyolcaddöntőig jutott és 10. lett, míg Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Iliász Nikolász egy asszót nyert a főtáblán.

(Szatmári András; fotó: FIE / Luca Pagliaricci / Bizzi Team)

Régen, egészen pontosan a kairói világbajnokságon vívtunk legutóbb ugyanebben a felállásban, és örülök, hogy a fiúk ismét bizonyítottak. Továbbra is azt gondolom, hogy előny számunkra ez az összeszokottság, más nemzetek még továbbra is a kísérletező szakaszban járnak a párizsi kvalifikáció előtt, mi viszont rendkívül stabilan teljesítünk. Csanáddal beszéltem az olaszok elleni két elvesztett asszója után, és azt mondta: készen áll a harmadik meccsére. Remekül meg is oldotta a feladatát, de mindenki tette a dolgát a csapaton belül. Áront sem zavarta korábbi sérülése, ő önállóan kezeli már ezeket a problémákat. Haladunk tovább, közeledik az olimpiai kvalifikáció – állunk elébe!

– az eredményhirdetést követően Decsi András szövetségi kapitány a magyar szövetségnek értékelte a varsói szereplést.

Negyedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta női kardcsapat a takenti világkupán. A női kardcsapat a negyedik helyen végzett Taskentben. A hazai szövetség beszámolója szerint a kairói kvartetthez képest egyet cserélt Gárdos Gábor vezetőedző. Katona Renáta helyét a visszatérő Márton Anna foglalta el. Az elődöntőig rendkívül sima út vezetett a magyaroknak. Először Üzbegisztánt győzte le 45:29-re a csapat, majd nem jelentett gondot a negyeddöntőben Lengyelország sem, itt 45:32 lett az eredmény. Az elődöntőben viszont Azerbajdzsán túl nagy falatnak bizonyult, 37:45 lett a mérkőzés vége.  A bronzéremért Korea következett. Az ázsiaiak, végül 45-41-re nyertek ellenünk. Egyéniben Pusztai Liza szerepelt a legjobban, a BVSC vívója a 32-ig jutott szombaton.

Hatodik lett a Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina összeállítású női párbajtőrcsapat Barcelonában. A katalán világkupán a nyolcaddöntőben hirtelen halálban nyertek a magyarok Ukrajna ellen. A magyar szövetség beszámolója szerint a “kulcsmeccs” az ukránok elleni nyolcaddöntő volt, melyre Szingapúr sima legyőzését (45:37) követően került sor. A végig soros mérkőzést egyetlen tus döntötte el, az utolsó asszóban Kun Anna bevállalta a hirtelen halált, és jól tette, elvégre ő adta be a negyeddöntőt érő találatot (28:27). A lányok a 8 között a világelső, későbbi aranyérmes koreaiak dolgát is igencsak megnehezítették, de a győzelem nem jött össze (33:36). Az 5-8. helyért történő folytatásban egy sima győzelem következett a spanyolok ellen (45:29), majd egy vereség a lassan mumusnak kikiáltható franciákkal szemben (36:45). Egyéniben a magyar főtáblások az első fordulóban búcsúztak az előző napon.

A női párbajtőrözők Barcelonában versenyeztek a hét végén, a katalán nagyvárosban a Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili összeállítású magyar csapat hatodik lett. A magyar együttes – amely a világranglista tizedik helyéről kezdte a viadalt – előbb 45-37-re verte a szingapúriakat, majd Kun eredményes befejezésével 28-27-es értékes győzelmet aratott az ukránok felett, ezzel a legjobb nyolc közé került. A magyarok a negyeddöntőben 36-33-as vereséget szenvedtek a dél-koreaiaktól, az 5-8. helyért rendezett szakaszban pedig 45-29-re verték a spanyolokat, végül 45-36-ra kikaptak a franciáktól. Egyéniben a magyar főtáblások az első fordulóban búcsúztak az előző napon.

A torinói Grand Prix-n a férfiak mezőnyben Szemes Gergő és Dósa Dániel egy fordulót ment, míg a hölgyeknél mind a négy fő táblára jutott versenyzőnk az első körben kiesett.

Vívásban áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, addig az a cél, hogy a jó világranglistás helyeket megőrizzék a magyarok, illetve ha lehet, javítsanak, hogy kedvező helyzetből vághassanak neki a fontos egy évnek.

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Varsó, 26 ország.

Nyolcaddöntő:
Magyarország-Grúzia 45:35 (Gémesi +6, Szatmári +2, Szilágyi +2).

Negyeddöntő:
Magyarország-Egyiptom 45:42 (Gémesi +2, Szilágyi +1, Szatmári 0).

Elődöntő:
Magyarország-Olaszország 45:41 (Szatmári +2, Gémesi +2, Szilágyi 0).

Döntő:
Magyarország-Korea 37:45 (Szilágyi +3, Szatmári -3, Gémesi -8).

Végeredmény:
1. Korea
2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András)
3. Egyesült Államok.

Eredmények. Női kardcsapat Világkupa, Taskent, 20 ország.

Nyolcaddöntő: 
Magyarország-Üzbegisztán 45:29 (Battai +7, Pusztai +4, Szűcs +3, Márton +2).

Negyeddöntő:
Magyarország-Lengyelország 45:32 (Pusztai +7, Szűcs +7, Battai -1).

Elődöntő:
Magyarország-Azerbajdzsán 37:45 (Márton +1, Szűcs -1, Battai -3, Pusztai -5).

A 3. helyért:
Magyarország-Korea 41:45 (Márton +4, Battai 0, Pusztai -3, Szűcs -5).

Végeredmény:
1. Bulgária
2. Azerbajdzsán
3. Korea
4. Magyarország (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

Eredmények. Női párbajtőrcsapat Világkupa, Barcelona, 34 ország.

A legjobb 16 közé jutásért:
Magyarország-Szingapúr 45:37 (Wimmer +6, Kun +5, Muhari 0, Büki -3).

Nyolcaddöntő:
Magyarország-Ukrajna 28:27 (Wimmer +4, Kun +1, Muhari -4).

Negyeddöntő:
Magyarország-Korea 33:36 (Muhari +2, Wimmer -2, Kun -3).

Az 5-8. helyért:
Magyarország-Spanyolország 45:29 (Kun +14, Wimmer +5, Büki +2, Muhari -5).

Az 5. helyért:
Magyarország-Franciaország 36:45 (Kun +2, Wimmer +1, Muhari -5, Büki -7).

Végeredmény:
1. Korea
2. Olaszország
3. Kína
… 6. Magyarország (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina)

Eredmények. Férfi tőr egyéni Grand Prix, Torinó, 226 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Minott (brit) 15:9, Dósa-Choi (hongkongi) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Pauty (francia) 4:15, Dósa-Van Haaster (kanadai) 10:15.

Végeredmény: 
1. Gerek Meinhardt (amerikai)
2. Filippo Macchi (olasz)
3. Alexander Choupenitch (cseh) és Daniele Garozzo (olasz)
… 21. Szemes Gergő
… 31. Dósa Dániel
… 88. Tóth Gergely
… 137. Korom Erik
… 157. Mihályi Andor
… 159. Frűhauf Benjámin
… 166. Nedeljkovic Mateja
… 199. Bálint Álmos.

Női tőr egyéni Grand Prix, Torinó, 177 induló.
A legjobb 32 közé jutásért: 

Mohamed-Ueno (japán) 8:15
Pásztor-Castro (spanyol) 13:15
Kreiss-Thibus (francia) 5:15
Kondricz-Hong (koreai) 11:14

Végeredmény: 
1. Ysaora Thibus (francia)
2. Erica Cipressa (olasz)
3. Camilla Mancini (olasz) és Alina Polozjuk (ukrán)
… 36. Pásztor Flóra
… 45. Kondricz Kata
… 54. Mohamed Aida
… 62. Kreiss Fanni
… 108. Mesteri Viktória
… 132. Nekifor Erika
… 144. Pöltz Anna
… 149. Lupkovics Dóra
… 160. Orosházi Csilla
… 162. Kalocsai Luca.

fotók: FIE / Bizzi Team