Ezüstérmet szerzett a magyar válogatott az U18-as női kézilabda ifjúsági-vb-n!

A dobogó második fokára állhatott fel a magyar női ifjúsági válogatott az U18-as világbajnokságon, miután 29-27-es vereséget szenvedett a címvédő Oroszország ellen. Bánfai Kíra, a magyar válogatott jobbszélsője bekerült a világbajnokság álomcsapatába.

A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint Sok hibával és eladott labdával kezdett a magyar válogatott a világbajnoki döntő első félidőjében, az első negyedórában fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik félnek sem sikerült magabiztos előnyre szert tennie. A következő negyed azonban nem elsősorban a magyar gólokról szólt, az oroszok jobb játékának és a kapusteljesítményüknek köszönhetően sikerült átvenniük a vezetést, a magyar gólcsendet Kácsor törte meg. Több kihagyott helyzetet követően, védekezést váltott a magyar csapat, de ez sem hozta meg az igazi áttörést, az oroszok két-három gólra is elhúztak. Nem úgy sikerült az utolsó néhány perc sem, ahogy szerettük volna, az utolsó három gólt az oroszok lőtték, így 12-15-ös félidei eredménnyel mentek a szünetre a csapatok.

Negyven perc telt el a második félidőből, amikor emberelőnyben már öt góllal is vezetett Oroszország a mérkőzésen először, így Bohus Bea időt kért. Szép egyéni megmozdulásból hetest harcolt ki a magyar együttes, Kuczora érkezett a büntetőhöz és nem hibázta el. Egy ideig úgy látszott, hogy kezd feljönni a magyar csapat, jól használtuk ki az oroszok emberhátrányait, Schatzl góljával pedig egyre zárkóztunk, ám az oroszok sem voltak restek, amikor már örülhettünk, ellenfelünk rendre magabiztos előnyre tett szert. Bár többször is volt lehetősége felzárkóznia a mieinknek, egyenlíteni azonban egyszer sem tudtak. Bohus Bea együttese végül 29-27-es vereséget szenvedett a világbajnoki döntőben.

Bohus Beáta szövetségi edző: – Sajnos most megmutatkozott, hogy ezek a lányok a magyar bajnokságban nagyon kevés olyan éles mérkőzést játszanak, amelyeken hozzászokhatnának ahhoz, hogy egy-egy mozdulatnak, nüansznak mekkora jelentősége lehet. Nincs szégyenkezni valónk, világbajnoki ezüstérmet szereztünk. Az viszont bánt, hogy pont a döntőben nem sikerült úgy teljesítenünk, mint korábban, nagyon sok hibát vétettünk. Sajnos most megmutatkozott, hogy ezek a lányok a magyar bajnokságban kevés olyan éles mérkőzést játszanak, amelyeken hozzászokhatnának ahhoz, hogy egy-egy mozdulatnak, nüansznak mekkora jelentősége lehet. Ennek ellenére biztos, hogy ez a csapat nagyon erős junior válogatottá fog nőni.

Kuczora Csenge– Nagyon szép két hét volt, kár érte, hogy így alakult a vége, de sajnos fejben nem igazán voltunk ma rendben, elfáradtunk a vb utolsó napjára.

Novák András, az MKSZ főtitkára: – Ha hisz az ember abban az útban, amelyen jár, a sportban az eredmény e hitet tényszerűen megerősíti vagy gyengíti. Így van ez velünk is, és a nyári sikerek az útba, a szakembergárdába és a játékosokba vetett hitünket is megerősítették. Érezhetően nagy az összhang a csapatainkon belül, a játékosok és a vezetők között, emellett látunk olyan egyéni képességeket is, amelyek alapján joggal bízunk benne, hogy ha nem történik égszakadás-földindulás, akkor azok a felnőtt válogatottban is érvényesülnek majd. Nagy köszönet mindenkinek, aki tett e sikerekért, mi pedig megyünk tovább az utunkon.

Női U18-as világbajnokság, döntő:

MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 27-29 (12-15)
Kielce, játékvezetők: Gasmi, Gasmi.

MAGYARORSZÁG: Albek, Arany 2, Bánfai 1, Borgyos, Herczeg, Kácsor 3, Kellermann 2, Kuczora 8 (5), Magera, Pál 4 (1), Schatzl 3, Simon 2, Szabó, Tóth 1, Vámos 1, Varga. Edző: Bohus Bea.

OROSZORSZÁG: Cherniaeva, Karabutova, Kirdiasheva 8 (1), Kolesnikova, Krakhmaleva, Levchina 5, Maslova 2, Mikhaylichenko 10, Mukhina 1, Sheina 2, Sidnina, Sinelnikova, Skivko, Smirnova 1, Turusina, Vereshchak. Edző: Sidoricheva Liubov.
Kiállítások: 4, ill. 10.
Hétméteresek: 7/6, ill. 4/1.

A 3. helyért:
DÉL-KOREA-SVÉDORSZÁG 34-27 (17-14)

A világbajnokság All-star csapata:
Balszélső: Yejin Yun
Balátlövő: Isabelle Andersson
Irányító: Valeriia Kirdiasheva
Jobbátlövő: Soyoun Park
Jobbszélső: Bánfai Kíra
Beálló: Nikita van der Vliet
Kapus: Anna Vereshchak
Gólkirálynő: Nikita van der Vliet (64 gól)

A magyar női ifjúsági válogatott vb-kerete:
Kapusok: SZABÓ Dóra (DVSC-TVP), MAGERA Noémi (NEKA), HERCZEG Lili (NEKA)
Mezőnyjátékosok: ALBEK Anna (HB Graz, osztrák), ARANY Rebeka (Vasas), BÁNFAI Kíra (FTC), BORGYOS Panna (DVSC-TVP), KELLERMANN Dóra (Győri Audi ETO), KUCZORA Csenge (Vasas), PÁL Tamara (Győri Audi ETO), SCHATZL Natalie (NEKA), SIMON Armilla (NEKA), SZILOVICS Fanni (Győri Audi ETO), TÓTH Nikolett (FTC), VARGA Emőke (Győri Audi ETO), VÁMOS Petra (NEKA).
Szövetségi edző: BOHUS Bea
Edző: WOTH Péter

A magyar válogatott eredményei a világbajnokságon
Csoportmérkőzések:
Magyarország-Svédország 29-24 (15-12)
Magyarország-Chile 42-13 (20-6)
Magyarország-Horvátország 27-21 (13-9)
Magyarország-Egyiptom 36-24 (21-8)
Magyarország-Dánia 28-25 (14-14)
Nyolcaddöntő:
Magyarország-Ausztria 36-22 (16-11)
Negyeddöntő:
Magyarország-Spanyolország 33-20 (14-11)
Elődöntő:
Magyarország-Dél-Korea 34-29 (19-12)

FÉRFI FELNŐTT VÁLOGATOTT
NŐI FELNŐTT VÁLOGATOTT
FÉRFI JUNIOR VÁLOGATOTT
NŐI JUNIOR VÁLOGATOTT
FÉRFI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
NŐI IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT
FÉRFI SERDÜLŐ VÁLOGATOTT
NŐI SERDÜLŐ VÁLOGATOTT
KAPCSOLÓDÓ MÉRKŐZÉS
2018.08.19. vasárnap 18:00 Kielce
Magyarország 27 (12)
Oroszország 29 (15)

 

fotó: Magyar Kézilabda Szövetség