Fantasztikus győzelemmel kezdett a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n!

Megkezdte a szereplését a férfi válogatott az Európa-bajnokságon Malmöben. Oroszország volt az első ellenfél, a magyar csapat bátor és jó játékkal egy gólos győzelmet aratott. A magyar férfi válogatott világversenyen még soha nem győzte le sem a szovjet, sem az orosz válogatottat – máig. A mérkőzés legjobbjának Mikler Rolandot választották.

A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint felvette a kesztyűt a magyar válogatott Oroszországgal, bátor és meggyőző játékkal mutatkozott be Magyarország. Jól működött a magyar csapat védekezése, amiben Mikler többször játszott főszerepet, rögtön védéssel kezdett a kapuban, később még Gyibirovot is el tudta bizonytalanítani szélről. Az első találatnak az oroszok örülhettek, amelyre azonnal jött a magyar válasz Győri révén, majd Bánhidi is megszerezte első találatát. Felváltva estek a gólok mindkét oldalon, a 10. percben pedig kettővel is sikerült ellépnie a magyar válogatottnak. Nem sokáig tartott a magyar előny, újra feljött Oroszország, és 8-7-es orosz vezetést követően időt kért Gulyás István szövetségi kapitány, Bánhidi egyenlített. Hat perccel a vége előtt a mérkőzésen először vezetett kettővel az orosz csapat, de a mieink sem voltak tétlenek, Nagy Bence bátor játékkal debütált, óriási gólt lőtt a jobb fölsőbe, majd Bánhidi lőtte be az egyenlítő találatot. Nagyhoz hasonlóan, Ligetvári is jól szállt be a mérkőzésbe, két nagy bombával növelte a magyar gólszámot. A szünetben egy gól volt a mieink előnye.

(Bánhidi Bence, fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Magyar góllal folytatódott a második felvonás, ezúttal Bánhidi volt eredményes. Nyitott védekezéssel próbálkoztak az oroszok, de hiába, Balogh lepte meg őket és juttatta a labdát a bal alsóba, majd Balogh újabb találatával pedig már néggyel is elhúztak a mieink. Mikler továbbra is jó formában védett, hetest is fogott, majd a 40. perctől kisebb hullámvölgybe került a magyar együttes, visszaállt a félidei egy gólos magyar előny. A hat perces magyar gyólcsendet Győri törte meg, újra elkapta a fonalat a magyar csapat és négyre növelte az előnyét az 51. percre. Öt perccel a vége előtt szorult helyzetbe került a magyar csapat, egymás után három gólt lőtt Oroszország, amire nem tudtunk válaszolni, így feljött egyre az orosz csapat, magyar időkérés következett. Izgalmasan alakult a végjáték, labdát szereztek az oroszok és egyenlíteni is tudtak, Balogh hetesével pedig újra visszaállt az egy gólos előnyünk. Fél perc volt hátra és az oroszok támadtak, Mikler viszont kivédte, így megnyertük a találkozót!

(Gulyás István, fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Gulyás István: – Tanuljuk még egymást. Lehet, hogy hamarabb időt kellett volna kérnem, lehet hogy ezért csúszott ki a kezünkből a 4-5 gólos vezetés, de bíztunk a játékosokban, hogy megoldják. Bánhidi Bencének hamarabb kellett volna pihenőt adnunk, mert kihagyott pár olyan helyzetet, amit máskor biztos kézzel szokott lőni. Úgy érzem, hogy mindenki odatette magát, hatalmas szívvel játszott a csapat. Az orosz és az izlandi csapat között dinamikában van különbség, azt gondolom, hogy sebességben kicsit más lesz Izland Egy kicsit talán alacsonyabb csapat, ami előny lehet, de természetesen van pár klasszis játékosa,  rájuk is fel fogunk készülni tisztességesen.

Mikler Roland: – Óriási dolog a csapat számára, hogy itt lehet az Eb-n. Talán a mai mérkőzésnek nem mi voltunk az esélyesei, de ezzel az akarással, amivel játszottunk, győzni tudtunk, nagyon büszke vagyok a csapatra. A védekezésünk jó volt, bár mindig lehet jobb, 25 gólt kaptunk, ami nagyon szép szám és ezt így kell csinálni a folytatásban is.

Bánhidi Bence:  Támadásban elég sok eladott labdánk volt, de az a legfontosabb, hogy sikerrel teljesítettük az első kihívást. Úgy gondolom, hogy napról-napra jobb lesz a támadásunk és a védekezésünk, de a mainál sokkal több kell Izland és Dánia ellen. Az utolsó tíz percben már éreztem, hogy fizikálisan nem vagyok a topon, de végig húzott a szívem előre, mentem, amennyire csak tudtam.

(A győztes csapat fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Férfi Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:
MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 26-25 (14-13)
Malmö, játékvezetők: Jurinovic, Mrvica.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 7 (5), Bánhidi 4, Bóka 3, Fekete, Győri 3, Hornyák 1, Ligetvári 2, Máthé, Nagy 1, Rosta, Sipos 1, Szita 4, Tóth, Ubornyák. Edző: Gulyás István.
OROSZORSZÁG: Kirejev, Zabolotyin (kapusok), Andrejev 2, Atman, Gyibirov 3 (1), Jermakov 1, Gorbok, Kalaras 4, Koszorotov 4, Kotov, Kovaljev, Santalov 5, Siskarjev 2, Skurinszkij 2, Soroka, Zsitnyikov 2. Edző: Koksharov Eduard.
Kiállítások: 6, ill. 0.
Hétméteresek: 5/5, ill. 3/1.

További eredmény:
Izland-Dánia 31-30 (15-15)

A csoport állása:
1. Izland 2 p (+1)
2. Magyarország 2 p (+1)
3. Dánia 0 p (-1)
4. Oroszország 0 p (-1)

A csoport első két helyezettje jut a középdöntőbe.

A csoport további programja: 

Január 13., hétfő:
18:15 Izland-Oroszország
20:30 Dánia-Magyarország (tv: Sport1)

Január 15., szerda: 
18:15 Izland-Magyarország (tv: Sport1)
20:30 Oroszország-Dánia

A magyar férfi válogatott kerete Oroszország ellen:
Kapusok: SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém), MIKLER Roland (MOL-Pick Szeged)
Jobbszélsők: FEKETE Bálint (Liberbanc Cuenca, spanyol), HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya), TÓTH Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), UBORNYÁK Dávid (HE-DO B.Braun Gyöngyös)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), ROSTA Miklós (MOL-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: LIGETVÁRI Patrik (Logrono La Rioja), NAGY Bence (FTC-HungaroControl), SZITA Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélső: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE)

Tartalékok: ANDÓ Arián (Balatonfüredi KSE), BARTÓK Donát

Szövetségi kapitány: GULYÁS István
Edző: Chema RODRIGUEZ
Csapatmenedzser: NAGY László
Kapusedző: POROBIC Haris

 

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó