Fazekas Mária 15 év után újra a válogatottban

Póta Georgina nem tudja vállalni a játékot az olimpiai csapatselejtezőn, ám így sem lesz rutintalanabb a női válogatottunk, sőt! A gyermeket váró kiválóság helyett Fazekas Mária került be a keretbe.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség közlése szerint Póta Georgina karácsony előtt még nem vetette el annak a lehetőségét, hogy a január 22. és 26. között rendezendő olimpiai selejtezőn a válogatott segítségére tud lenni, ám azóta eldőlt, hogy nem játszhat a fontos portugáliai megméretésen.

Maradt tehát Madarász Dóra, Pergel Szandra, Hartbrich Leonie és Nagyváradi Mercédesz, akik mellé Fazekas Mária került be az utazó keretbe.

„A kialakult helyzetben úgy döntöttem, hogy a budaörsiek játékosa, Fazekas Mária került be a keretbe – mondta Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. – Sok nagy csatát megélt rutinos játékosról van szó, aki remek formában van, a klubcsapatában szép eredményei voltak a Bajnokok Ligája csoportkörében, s az sem mellékes, hogy védőjátékosok ellen kifejezetten jól játszik, márpedig a szóba jöhető ellenfeleink között több ilyen asztaliteniszező is akad. A döntésben az is szerepet játszott, hogy a Budaörsben Pergel Szandrával remek párost alkotnak, ami a válogatottnál is tovább bővítheti a taktikai repertoárt.”

Fazekas Mária 2005-ben, 30 évesen lemondta a válogatottságot, azóta csak klubszínekben játszott.

A tokiói olimpia csapatversenyén eddig a férfiaknál és a nőknél is ugyanaz a hét ország biztosította helyét (Németország, Egyiptom, Kína, Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és rendezőként Japán). A portugáliai Gondomarban további kilenc-kilenc válogatott vívhatja ki az olimpiai szereplés jogát.

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség