Fehér Nóra és Péter Sára is Eb-döntős

Kiválóan szerepeltek a magyar hölgyek a lengyelországi torna Európa-bajnokság selejtezőjében, ahol Péter Sára ugráson, Fehér Nóra egyéni összetettben bejutott a döntőbe.

A Magyar Torna Szövetség közlése szerint csütörtökön a női selejtezőkkel folytatódott a kontinensviadal. Draskóczy Imre, a válogatott szövetségi kapitányának helyszíni tájékoztatása alapján a második csoportban induló két fiatalnak, Bácskay Csengének és Székely Zójának a tapasztalatszerzés és a megmérettetés volt a célja az első felnőtt kontinensviadalukon. Bácskay teljesített jobban, aki ugráson 13.816 pontot szerzett, így a szombati döntőben második számú tartalék lesz ezen a szeren. Székely Zója többször rontott ugyan, de a kitűzött célt, a tapasztalatszerzést teljesítette.

A negyedik fordulóban is volt kiért szorítani, hiszen Fehér Nóra mind a négy szeren, míg Péter Sára ugráson és talajon indult. Fehér Nóra végig kiegyensúlyozott volt, minden szeren állandó jó teljesítményt nyújtott, és végül a 14. helyen (51.632) kvalifikálta magát a pénteki egyéni összetett döntőbe. Péter Sára is remekelt, az első ugrása kiválóan sikerült (14.333 pont), a második ugyan még nincs teljesen kész, de azt is szépen bemutatta (13.633 pont), annak ellenére, hogy azt az olimpiai kvalifikációs vb-n kell majd a lehető legjobban előadnia. Végül Péter is döntős lett ugráson, hetedikként (13.983) került be a szombati fináléba. A megmérettetés pénteken az egyéni összetett döntőkkel folytatódik.

Altorjai Sándor, csapatvezető: Mind Fehér Nóra, mind Péter Sára nagyon jól tornázott, büszkék vagyunk rájuk. Boldogok vagyunk, hogy mind a ketten döntősök lettek. Péter Sára mindkét ugrása kiváló volt, Bácskay Csenge sem maradt el tőle sokkal, a második ugrásába nem állt bele teljesen, egy picit ellépett, így ő második tartalékként készül az ugrás döntőre. Székely Zója gyengébb napot fogott ki, de nála elsősorban a tapasztalatszerzés volt a cél, hiszen az ő esetében, mint ahogy Bácskay Csengénél is, egy elsőéves felnőtt versenyzőről beszélünk.

Draskóczy Imre, a női válogatott szövetségi kapitánya: Nagy öröm, hogy két versenyzőnk is a döntőbe jutott. Az látszik, hogy Péter Sára és Bácskay Csenge ugrásában is nagy jövő van. Fehér Nóra kiemelkedően teljesített, az ő produkciójára a legjobb szó: kiegyensúlyozott. Megmutatta, hogy milyen jó pontszámokat tud hozni. Összességében elmondhatom, hogy ezek a helyezések reálisak, de természetesen a döntőben mindent megteszünk, hogy a lányok a lehető legjobb eredményt érjék el. A versenyen sokan kérdeztek Kovács Zsófiról, ő hozhatott volna előkelőbb helyezést, de az őszi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra való felkészülés miatt otthon edz, neki majd ott kell kiemelkedően teljesítenie.

Fehér Nóra: Elégedett vagyok magammal, úgy érzem, sikerült elég stabilan tornáznom a versenyen. Annak külön örülök, hogy este volt a selejtező, mert ki tudtam izgulni magam napközben, így a selejtezőkre már tiszta fejjel tudtam a szerekhez állni. Nagy élmény, hogy bejutottam a döntőbe, tavaly a csapattal sikerült, de egyéni összetettben ez lesz az első finálém. Úgy érzem, tudok ennél jobban teljesíteni, még pontosabban szeretnék tornázni, és a fináléra – bár még nem döntöttük el – lehet, hogy az ugrás anyagerejét emelni fogjuk.

Péter Sára: Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy sikerült döntőbe jutnom. Ez lesz életem első fináléja. Nagyon sokat edzettünk, talajon és ugráson indultam, gyakorlatilag erre a két szerre készültünk az utolsó másfél, két hónapban. A talajt amolyan bemelegítésnek szántuk az ugrás előtt, hogy az jól sikerüljön, és összejött. Izgatottan várom a döntőt.

Eredmények, Női és férfi torna Európa-bajnokság, Szczecin, női selejtezők:

Egyéni összetett:

14. Fehér Nóra – 51.632 pont (Talaj – 12.466; Felemás korlát – 13.400; Gerenda – 12.800; Ugrás – 12.966)
59. Székely Zója – 45.032 pont (Talaj – 10.966; Felemás korlát – 10.600; Gerenda – 10.166; Ugrás – 13.300)

Ugrás:
7. Péter Sára – 13.983
10. Bácskay Csenge – 13.816

Talaj
23. Péter Sára – 12.533

Gerenda:
31. Bácskay Csenge – 11.666

Részletes program, Női és férfi torna Európa-bajnokság, Szczecin:

Április 12. – egyéni összetett döntők 13.00-15.45 férfi, 17.30-19.30 női
Április 13. – szerenkénti döntők – 13.30-16.00 (férfi talaj, lólengés, gyűrű, női ugrás, felemáskorlát)
Április 14. – szerenkénti döntők – 13.30-16.00 (férfi ugrás, korlát, nyújtó, női gerenda, talaj)
Április 15. – érkezés