Fehérvári edzőváltás: Szabics távozott, Boris érkezett

A labdarúgó NB I, az OTP Bank Ligában negyedik helyen álló MOL Fehérvár FC-nél edzőváltásra került sor: közös megegyezéssel szerződést bontott Szabics Imre vezetőedzővel, később meg is nevezték az utódot: a német Michael Boris érkezett a csapathoz.

A fehérvári klub hivatalos honlapjának szerda délelőtti közlése szerint február 16-án közös megegyezéssel felbontotta a felek közötti szerződést a MOL Fehérvár FC és Szabics Imre. A 40 esztendős szakember érkezését 2021. február 26-án jelentette be a piros-kék együttes, hivatalosan pedig tavaly április 1-től vezette a MOL Fehérvár FC első csapatának szakmai munkáját. Szabics Imre mellett távozik a szakmai stábból Juhász Roland és Torghelle Sándor is

Német edző érkezett Fehérvárra

A klub szerda délután hivatalos honlapján bejelentette: Michael Boris a MOL Fehérvár FC új vezetőedzője. A német szakember segítője a korábbi magyar válogatott támadó, Preisinger Sándor lesz.

A 46 esztendős német szakember és a fehérvári együttes megállapodása alapján szerdától Michael Boris lesz a MOL Fehérvár FC első csapatának a vezetőedzője!

Michael Boris 1975. június 3-án, a németországi Bottrop-Kirchhellenben született. Játékosként alacsonyabb osztályú német csapatokban futballozott, a Wattenscheid II, a Hessen Kassel, a Speldorf és a Kickers Emden együttesét erősítette.

Edzői karrierjét 29 évesen kezdte, 2004 és 2007 között három szezonon keresztül volt a Kickers Emden másodedzője, majd a negyedosztályú VfB Hombergnél vállalt vezetőedző munkát. Ezt követően a Germania Dattenfeld, a Schalke U23, a Sportfeunde Siegen, a Sportfreunde Lotte és a KFC Uerdingen 05 csapatait irányította, majd 2016 nyarán érkezett Magyarországra, ahol az U19-es válogatott szövetségi edzője lett, később az U21-es válogatott irányítását vette át. Két és fél év után távozott az MLSZ-től és az egyik legsikeresebb japán klub, a Tokyo Verdy másoedzőjeként dolgozott, majd 2019 nyarán az MTK Budapest vezetőedzőjeként tért vissza Magyarországra. Első szezonjában bajnokként jutott fel az NB I-be a fővárosi-kék fehérekkel, a 2020/2021-es szezonban pedig az élvonalban a hetedik helyen végzett együttese. 2021 őszén a dán élvonalbeli SönderjyskE vezetőedzőjeként dolgozott.

“Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen nagy múltú klub vezetőedzője lehetek. Sokat egyeztettünk a klubvezetéssel a megegyzés előtt, de nem volt nehéz döntés, hiszen a Vidiről mint egy, az elmúlt években hazai és nemzetközi színtéren is sikeres klubról beszélünk. Az elmúlt időszakban is követtem a magyar bajnokságot, az Újpestnek is láttam az előző mérkőzéseit, most a legfontosabb az, hogy a vasárnapi mérkőzésig megteremtsük az egységet és megtaláljuk a kulcsot az Újpest legyőzéséhez. A csapatban remek kvalitásokkal rendelkező játékosok vannak, ezt kell a pályán megmutatnunk, de biztos vagyok benne, hogy ez a keret képes sikereket elérni

– mondta a csapat szerdai edzése előtt új vezetőedző, Michael Boris.

“Michael Borist régóta ismerjük, hiszen dolgozott a magyar utánpótlás-válogatottaknál, majd az MTK-val másodosztályú bajnoki címet nyert, az NB I-ben pedig intenzív, dinamikus futballt játszva és hetedik helyet elérve jó hírnevet szerzett magának Magyarországon. Úgy gondolom, most olyan edzőre van szükségünk, aki ismeri a mezőnyt és a csapatokat, így gyorsan tud reagálni, ezt látjuk Michaelben. Azt várjuk tőle, hogy állítsa újra győztes pályára a csapatot!”

– nyilatkozta a MOL Fehérvár FC sportigazgatója, Sallói István.

Michael Boris szerződése a 2021/2022-es szezon végéig szól, a fehérvári klub opciós joggal rendelkezik annak meghosszabbítására.

Michael Boris segítője asszisztens edzőként Preisinger Sándor lesz. A 48 éves szakember játékosként szülővárosa, a Zalaegerszeg színeiben 1994-ben NB II-es, 1995-ben NB I-es gólkirályi címet szerzett, előbbivel feljutáshoz, utóbbival élvonalbeli hetedik helyhez segítve csapatát. Ezt követően az MTK-ba igazolt, majd játszott Belgiumban, Sopronban, a Szombathelyi Haladásban és Nyíregyházán is, a magyar felnőtt válogatottban öt mérkőzésen lépett pályára a korábbi gólerős csatár. A matematika-testnevelés szakos tanári diplomával is rendelkező Preisinger felnőtt edzői karrierjét a ZTE akkor NB II-es csapatánál kezdte, majd 2016 és 2020 között négy évig dolgozott az MLSZ kötelékében, az U15-ös, később az U16-os, majd az U17-es válogatott szövetségi edzőjeként, utóbbival szerepelt a 2019-es írországi U17-es Eb-n is. A 2020/2021-es szezonban az NB II-es Békéscsaba vezetőedzőjeként dolgozott.

fotó: MOL Fehérvár FC