Fellobbant a láng, elkezdődött a VII. Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékok

Fellobbant a láng, elkezdődött Szentesen a VII. Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékok rendezvénye.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint 55 tagszervezet, mintegy 720 versenyző regisztrált az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók legnagyobb hazai megmérettetésre. A 200 önkéntes segítő és a 40 szervező munkájának köszönhetően egy nagyszerű megnyitó napot tudhat maga mögött a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ). Az ország minden tájáról érkező sportolókat Szentesen, a Városháza előtti téren fúvós zenekar és mazsorettek fogadták. Az olimpiai fáklya lángja Diósjenőről a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közreműködésével megérkezett a Nyári Nemzeti Játékok helyszínére, melynek fellobbanásával kezdetét vette a régóta várt országos megmérettetés 16 sportágban.

Az ünnepélyes megnyitón a résztvevőket elsőként Szabó Zoltán Ferenc, Szentes- és Szabó Tibor György, Szegvár polgármestere köszöntötte. Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke háláját fejezte ki a házigazdáknak a szíves fogadtatásért és köszönetképpen átadta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség zászlaját Antal László ezredesnek, aki a fáklyás futás szervezésében adott segítséget az MSOSZ-nek. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke és az MSOSZ nagykövete megígérte, hogy a legtöbb helyre elviszi a sportolóink jó hírét. Ezt követően Horváth Gyula speciális olimpikon teniszező köszöntötte sporttársait. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nagyszerű embereknek nevezte a speciális olimpikonokat és sok szerencsét kívánt a következő 2 naphoz. Schmitt Pál volt köztársasági elnök szívélyes szavakkal szólt a csapatokhoz, méltatta az erőfeszítést, a kitartást és a sport szeretetét, amelyet több évtizede tapasztal a fogyatékkal élő embereknél.

Szentes Város Gondozási Központja hangulatos ünnepi műsora után a sportolók által már jól ismert énekesek és együttesek fellépése következett. Az Animal Cannibals zenekar és DJ Dominique fergetegese hangulatot varázsoltak az Erzsébet térre. Csepregi Éva dalait a több száz sportoló együtt énekelte. 10 órakor az SO himnusszal, a „Kézenfogva élsz” című dallal a megnyitó ünnepség befejeződött.

Augusztus 27-én és 28-án, Szentesen, Szegváron és Szegeden 16 sportágban: asztaliteniszben, atlétikában, bocsában, bowlingban, erőemelésben, görkorcsolyában, judóban, kerékpárban, kézilabdában, kosárlabdában, labdarúgásban, Mozgásélményben (MATP), teniszben, tollaslabdában, tornában, valamint úszásban mutathatják meg tudásukat a sportolók.

Az MSOSZ jelszava most is érvényes: „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, csak hadd küzdjek bátran!” Ugyan az előrejelzések szerint az idő hűvösebbre és esősebbre fordul, a sportolók elszántságában nem lesz hiány.

„A Speciális Olimpia szellemisége a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és küzdeni akarással változtatja meg az emberek életét. Buzdítja és erőt ad az értelmi fogyatékossággal élőknek, küzd elfogadtatásukért, egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte.”

Fotó: eM. Soós György