Felnőtt magyar bajnokság a koronavírus árnyékában, az olimpia jegyében

Tavalyi elmaradását követően idén ismét sor került a felnőtt karate magyar bajnokságra, amelyet szombaton bonyolítottak le az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban.

A Magyar Karate Szakszövetség tájékoztatása szerint a 14 egyesület 62 sportolóját felvonultató verseny tétje a bajnoki címek eldöntésén túl a részvételi jogok megszerzése volt a májusi horvátországi Európa-bajnokságra, illetve a júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs tornára. A viadalt a járványügyi szabályok maximális betartásával, nézők nélkül rendezték, a Magyar Karate Szakszövetség pedig úgy döntött, hogy a koronavírus járvány harmadik hulláma miatt hétfőtől egy hónapra felfüggeszti minden korosztályos hazai karate verseny megrendezését.

A nemzetközi eredményeik alapján már biztos Eb- és olimpiai kvalifikációs torna résztvevő Tadissi Martial (67 kg), Hárspataki Gábor (75 kg), Nagy Botond (férfi formagyakorlat) és Sterck Laura (női formagyakorlat) egyaránt magabiztosan nyerték kategóriájukat.

Küzdelemben a nemzetközi ötkarikás pontszerző versenysorozatban több érmes helyezést is begyűjtött Molnár Dániel nyújtotta a nap egyik legjobb teljesítményét, aki helyenként brillírozva győzött a nehézsúlyúaknál. A 60 kilósoknál a Kiss András, 84 kg-ban pedig Hidasi Tibor állhatott a dobogó legfelső fokára.

(Molnár Réka, fotó: Nagy Ákos)

A nőknél az 50 kg-osok mezőnyében Klement Kármen lett első. Az 55 kilós súlycsoportban a sokszoros válogatott Molnár Réka ezúttal jobbnak bizonyult a tavalyi budapesti korosztályos Eb-n az U21-esek között aranyérmet nyert Baranyi Zsófiánál. A 61 kilósok között a fiatal, két évvel ezelőtti junior Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra győzött, míg a 68 kg-ban a több évnyi kihagyást követően a versenyzéshez visszatért, korábbi kadet világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha szerezte meg az aranyérmet. A nehézsúly első helyéért Pap Dorottya felülmúlta a rutinos, volt felnőtt Eb-bronzérmes Bartha Nikolát.

A csapatoknál formagyakorlatban a Vasas, illetve az MTK együttese zsebelhette be az aranyérmet, míg küzdelemben újpesti és MTK-s sikerek születtek.

Az éremtáblázaton az UTE végzett az élen, megelőzve az MTK-t és a Vasast, míg az egyesületi pontversenyben MTK, UTE, Vasas lett az első három helyezett sorrendje.

Felnőtt WKF Karate Magyar Bajnokság, az érmesek:

Formagyakorlat:

Férfiak:
1. Nagy Botond (UTE)
2. Forgács Tamás (Vasas)
3. Bárdos Ádám (Sporting Budo) és Nguyen Thanh Tung (UTE)

Férfi csapat: 1. Vasas

Nők:
1. Sterck Laura (MTK)
2. Fábián Csenge (MTK)
3. Tóth Vanda (Justitia) és Vas Zsófia (Dynamic)

Női csapat: 1. MTK

Küzdelem:

Férfiak:

60 kg:
1. Kiss András (UTE)
2. Csöppü Bence (MTK)
3. Fehér Péter (MTK)

67 kg:
1. Tadissi Martial (UTE)
2. Szegedi Döme (MTK)
3. Nguyen Hoang An (MTK)

75 kg:
1. Hárspataki Gábor (MTK)
2. Botos Botond (MTK)
3. Bazsánt Csaba (Raion)

84 kg:
1. Hidasi Tibor (UTE)
2. Éles Bence (MTK)
3. Kapdebo Botond (MTK)

+84 kg:
1. Molnár Dániel (UTE)
2. Frankó Dániel (Szarvas)
3. Gyimesi Balázs (KSI)

Férfi csapat:
1. UTE
2. MTK
3. MTK és MTK

Nők:

50 kg:
1. Klement Kármen (Vasas)
2. Udvari Zsófia (Vasas)
3. Rónai Lili (UTE)

55 kg:
1. Molnár Réka (UTE)
2. Baranyi Zsófia (MTK)

61 kg:
1. Ilankovic Aleksandra (MTK)
2. Mészáros Emese (DMTK)

68 kg:
1. Boussebaa Aicha (BVSC-Zugló)
2. Holló Evelin (UTE)
3. Mészáros Andrea (DMTK)

+68 kg:
1. Pap Dorottya (UTE)
2. Bartha Nikola (BVSC-Zugló)

Női csapat:
1. MTK
2. UTE

Fotó: Nagy Ákos; FotoBP