Felnőtt magyar ökölvívó bajnokság először a Madárfészek Akadémián

A kedden kezdődő Papp László felnőtt férfi ökölvívó országos bajnokságot az újpesti Madárfészek Akadémia központjában, a Halassy Olivér Sportcsarnokban rendezik meg.

A magyar szövetség hétfői sajtótájékoztatóján Balzsay Károly szövetségi kapitány jelezte, hogy 57 klub 145 bokszolója nevezett, de hozzá tette, hogy a végső indulói létszám különböző okok miatt várhatólag ennél szerényebb lesz. Az OB négy napon át tart, azaz a nyolcaddöntőkkel kezdődik a program, így abban a négy kategóriában (64, 75, 81, 91 kg), melyekben 16-nál többen jelentkeztek, s ahol a ranglisták alapján szűkítik a mezőnyt.

A szakvezető arról is beszélt, kapitányi szemmel kifejezetten örvendetes, hogy alig lesz olyan kategória, melyben csak egyetlen nagy esélyes lenne. Ilyennek csak a 75 és a 91 kilót nevezte, előbbiben az idén Eb-harmadik Harcsa Zoltán, utóbbiban pedig a világbajnokságot is megjárt Hámori Ádám emelkedik ki. Kettejük mellett Bouquet Bence (+91 kg) a harmadik olyan öklöző a jelenlegi mezőnyben, aki a legtöbb, négy bajnoki aranyat gyűjtött eddig.

Balzsay Károly: Az év legjelentősebb versenyére készül a hazai mezőny. A Madárfészek Akadémia 600 fő befogadóképességű, remélem jó hangulat fogadja az öklözőket. A napi jegy ára 1000 Ft, a négynapos bérlet 3000 Ft-ba kerül.

Erdei Zsolt, a MÖSZ elnöke, a korábbi profi és amatőr világbajnok abban bízik, „hogy a nézők megtöltik a csarnokot.” A klasszis e mellett arról is beszélt, hogy „örvendetes a nevezői létszám emelkedése„, de ő abban bízik, „néhány éven belül akár 200-ra is nőhet az OB-n indulók száma.

Az OB-n keddtől csütörtökig 15.00-kor kezdődnek a küzdelmek, a pénteki finálék pedig Papp László emlékének adózva a Magyar Ökölvívás Napján 17.00 órakor indulnak. Az esemény minden napját közvetíti online az ökölvívó szövetség, a döntőket pedig az M4Sport 21:45-től közvetíti.

A sajtóeseményen Erdei Zsolt és Barcsa Lajos debreceni alpolgármester aláírták a jövő évi Bocskai István nemzetközi emlékverseny szerződését.

A legragosabb magyarországi ökölvívó tornát 62. alkalommal rendezik meg február 7. és 10. között a debreceni Oláh Gábor utcai csarnokban. Erdei Zsolt reményei szerint a megszokott magas színvonal jellemzi majd a következő versenyt is. A hagyományos évindító viadalon a férfiak mellett a nők is megmérethetik majd magukat, méghozzá a négy olimpiai súlycsoportban.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere elmondta, hogy ismételten nagy megtiszteltetés a városnak, hogy megszakítás nélkül már a 62. évben is vendégül láthatják a sportág kiválóságait a legrangosabb európai amatőr tornán. Ez egy egyedülálló sorozat Európában! Debrecen vállalta, hogy biztosítja a díjakat, a sportcsarnokot, a csapatok szállását, étkeztetését. „A várost már nem csak autópályán, de hat nyugat-európai országból közvetlen légi úton is el lehet érni, ami óriási segítség a szervezésben. Szeretnek minket a külföldiek, mint ahogy a debreceni közönség is kedveli az ökölvívást, 2018-ban is telt házakat várunk.

fotó: Konkoly Thege György