Fogadalmat tettek a tokiói olimpiára készülő magyar sportolók

A 85 éves hagyományokat folytatva, a tokiói játékok előtt fogadalmat tettek az olimpiára készülő magyar sportolók. A Millenáris Parkban található Nemzeti Táncszínházban rendezett csütörtök esti eseményen az úszó Késely Ajna és a sportlövő Péni István mondta elő az eskü szövegét.

Az ünnepségen – amelyet az M4 Sportcsatorna élőben közvetített – Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter köszöntötte a résztvevőket. A táncosok és dobosok mellett fellépett Király Linda és Király Viktor is, valamint NUBU-divatbemutatóra is sor került.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: ez egy páratlan olimpia lesz egy páratlan országban már csak azért is, mert a szokottól eltérően páratlan évben rendezik meg, és amely előtt öt évig tartott az olimpiai ciklus.

Az olimpia elhalasztása siker, amelynek ára a rátok váró szigorú előírások betartása lesz” – utalt a koronavírus-járvány miatt Japánban bevezetett szigorú szabályokra a MOB-elnök. Arra is emlékeztette a megjelenteket, hogy most egy 85 éves hagyománynak tettek eleget a kijutott magyar sportolók, akik többen és több sportágban képviselik a magyar színeket, mint a korábbi három ötkarikás játékokon.

Vigyétek Magyarország jó hírét magatokkal” – zárta szavait a MOB első embere.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt hangsúlyozta: egy nemzet világban elfoglalt helyét nemcsak földrajzi helye, népességszáma és gazdasága határozza meg, hanem a kultúrája vagy éppen a sporteredményei is.

Felhívta arra a sportolók figyelmét, hogy Tokióban nem csupán önmagukat és társaikat képviselik, hanem az egész nemzetet. Azt kívánta nekik, hogy szívvel-lélekkel és tisztességgel versenyezzenek.

(fotók: Róth Tamás)

Az eseményen megjelent mások mellett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, Gyurta Dániel NOB-tag, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Az eskü szövegét a hagyományok szerint két sportoló mondta elő: Késely Ajna háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó (2018, Buenos Aires) és Péni István ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő (2014, Nanjing), akik mindketten részt vettek a 2016-os riói olimpián is. Az eskütétel 85 évre nyúlik vissza, a berlini olimpia előtt német sporttörténészek kezdeményezték az ókori minták felelevenítését, többek közt a lángfutást és az eskütételt. Magyarországon 1936-ban Kovács József Európa-bajnok gátfutó volt az első olimpikon, aki előmondta a szöveget. Barcelona (1992) volt az első, amikor egy férfi és egy női versenyző (akkor Egerszegi Krisztina úszó és Gyulay Zsolt kajakos) párban mondta a fogadalmat.

A tokiói olimpiai fogadalom szövege

Én, … a Magyar Olimpiai Csapat tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint, a fair play szellemében készülök a tokiói, XXXII. Nyári Olimpiai Játékokra. Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt magatartásomat és minden tettemet a hazám iránti szeretet és hűség hatja át. Ígérem, igaz képviselője leszek a nemzetek közötti barátság nemes eszméjének, és mindent megteszek, hogy a világ legnagyobb sportünnepén eredményesen képviseljem hazámat, Magyarországot.

A Magyar Olimpiai Csapat létszáma (még nem hivatalosan) 168 + 7 fő tartalék, az atléta és úszó ranglistákat ugyan lezárták, de a Magyar Olimpiai Bizottság csütortök estig még nem kapta meg a hivatalos megerősítést (július 5-én van a végleges zárás). 23 sportág 28 szakágában lesznek jelen sportolóink Tokióban; mindhárom szám nagyobb, mint Rióban volt.

 

Címlapfotó: MOB  Szalmás Péter

 

(MOB, MTI)