Fókuszban: a diszkrimináció elleni küzdelem

Januárban a diszkrimináció elleni küzdelem kerül fókuszba az Európa Pontban. Talk show-nkban az Európai Unió alapértékeire, azon belül a fogyatékkal élők mindennapi helyzetére és a sztereotípiák leküzdésére koncentrálunk Pásztory Dórival, Gusztos Péterrel és Kazány Tiborral. Filmklubunkban „A vörös teknős” című francia–belga–japán animációs filmet vetítjük. „Egy csésze Európa” sorozatunkban pedig Leeuwardenbe tehetünk majd egy rövid képzeletbeli utazást.

A szervezők tájékoztatása szerint a 2018-as év első programja az Akadálymentesítők címet viseli. Január 5-én vendégekkel arra keressik majd a választ, hogy hogyan lehet túllépni egy maradandó sérüléssel járó baleseten? Hogyan lehet újraintegrálódni a társadalomba az új életfeltételekkel és milyen új, innovatív ötletek és eszközök léteznek arra, hogy a fogyatékkal élők teljes életet élhessenek? A beszélgetés résztvevői Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány vezetője, alapítója, valamint Kazány Tibor, a Spinner (ultra könnyű kerekesszék) feltalálója, és a Miss Spinner szépségverseny alapítója lesznek.

Január 18-i filmklubunkban A vörös teknős című francia-belga-japán animációs filmet vetítik. A film egy hajótörött férfi történetét mutatja be, akit egy elhagyatott, trópusi szigeten mos partra a tenger, ahol is különös kapcsolatba kerül egy óriási tengeri teknőssel. Az elsősorban felnőtteknek szóló mese az élet örök körforgását helyezi előtérbe, miközben szívszorító módon mutatja be a természet és az ember egymásrautaltságát. A vetítést követően Varga Zoltánnal, az ELTE Filmtudományi Tanszékének oktatójával beszélgetünk.

Január 23-án Egy csésze Európa sorozatukban Hollandiába látogatnak. Tisztázzák majd, hogy kik azok a frízek, és miben olyan jók. Bemutatják Leeuwarden nevezetességeit, és mesélnek arról is, miért itt tartják Hollandiában a legnagyobb virágpiacot, a leggigantikusabb marhavásárt és a Dominó-napot. Miközben elmondják, hogy Frízföld fővárosában milyen kulturális programok várják az érdeklődőket 2018-ban, a hely leghíresebb szülöttéről, Mata Hariról is megemlékeznek. Kiderül majd az is, hogy mi fán terem a Slachte Marathon és az Elfstedentocht. Közben pedig holland finomságokat is megkóstolhatnak. Az est díszvendége René van Hell, a Holland Királyság magyarországi nagykövete lesz.

Az Európa Pont programjaira a belépés ingyenes, szeretettel várnak mindenkit!

További informáck: 

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu 

fotó: Kaunitz Tamás