Fókuszban Tokió a MOB közgyűlésén – új alapszabály és etikai szabályzat

A tokiói olimpia előkészületei és aktualitásai szerepeltek a Magyar Olimpiai Bizottság május 29-ei közgyűlésének fókuszában.

A játékok rajta előtt 54 nappal rendezett esemény napirendjén a pekingi téli olimpia és a készülő versenysport-startégia is szerepelt; a tagok elfogadták az új alapszabályt és etikai szabályzatot, valamit a szervezet idei költségvetését is. A résztvevőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is köszöntötte, és felszólalt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere is. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elismeréseket adott át.

A MOB honlapjának beszámolója szerint Dr. Szabó Tünde köszöntőjében elmondta, hogy az olimpia előtt fontos, ám a pandémia miatt nehéz időszakon vagyunk túl, ami nagy kihívás elé állította a sportéletet. Elismerését fejezte ki azért az összefogásért, ami a sportolók sikeres és zavartalan felkészülése érdekében történt. Pédaértékűnek nevezte a Magyar Kormány segítségét, amit a MOB kezdeményezésére az olimpiára készülő sportolók vakcinafelvételének elősegítéséért tett. Köszönetet mondott a sportszervezeteknek, köztük a Magyar Olimpiai Bizottságnak az együttműködésért. Az államtitkár méltatta a hazai sportesemények sikeres, buborékrendszerű lebonyolítását.

A tokiói olimpia előkészületei és aktualitásai szerepeltek a Magyar Olimpiai Bizottság május 29-ei közgyűlésének fókuszában. A játékok rajta előtt 54 nappal rendezett esemény napirendjén a pekingi téli olimpia és a készülő versenysport-startégia is szerepelt; a tagok elfogadták az új alapszabályt és etikai szabályzatot, valamit a szervezet idei költségvetését is. A résztvevőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is köszöntötte, és felszólalt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere is. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elismeréseket adott át.

Dr. Szabó Tünde köszöntőjében elmondta, hogy az olimpia előtt fontos, ám a pandémia miatt nehéz időszakon vagyunk túl, ami nagy kihívás elé állította a sportéletet. Elismerését fejezte ki azért az összefogásért, ami a sportolók sikeres és zavartalan felkészülése érdekében történt. Pédaértékűnek nevezte a Magyar Kormány segítségét, amit a MOB kezdeményezésére az olimpiára készülő sportolók vakcinafelvételének elősegítéséért tett. Köszönetet mondott a sportszervezeteknek, köztük a Magyar Olimpiai Bizottságnak az együttműködésért. Az államtitkár méltatta a hazai sportesemények sikeres, buborékrendszerű lebonyolítását.

Az első napirendi pontban Kulcsár Krisztián beszámolt az előző közgyűlés óta eltelt időszakról. Mint mondta, a téli közgyűlés a pandémia miatt sajnos elmaradt, így nem volt lehetőség a tavaly 125 éves Magyar Olimpiai Bizottság méltó köszöntésére. Az elnök kitért a hazai rendezésű nemzetközi versenyekre (öttusa, birkózás, judo, kajak-kenu, úszás, torna, vívás). „A viadalok buborékrendszerű megrendezésével a világ sportját segítettük” – jelentette ki. Beszámolt róla, hogy a tavalyi tisztújítás után sorra alakultak a bizottságok, és a nehéz időszak ellenére is megkezdték munkájukat. Külön kiemelte többek közt a Magyar Olimpiai Akadémia új tanácsát és elnökét, dr. Bukta Zsuzsannát, egyben megköszönte dr. Aján Tamás több évtizedes munkáját. Elmondta, hogy újként alakult a Budapest 2032 Bizottság, melynek kapcsán közös gondolkodásba kezdtek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Hozzátette: az olimpiarendezés tekintetében a NOB új pályázási rendszer szerint dolgozik, amely a párbeszédre alapul. Méltatta a Jogi és a Sportolói Bizottságot is. A sportvezető beszámolt a partneri együttműködésekről és a Magyar Csapat új szurkolói márkájáról, a Magyarockról. Kulcsár Krisztián ismertette, hogy a NOB két online kongresszust tartott az elmúlt évben, idén tavasszal Thomas Bachot újabb ciklusra megválasztották a szervezet élére. Beszélt az Európai Olimpiai Bizottság aktualitásairól, a 2023-as lengyelországi III. Európa Játékokról és a közép- és délkelet-európai országok (Central & South – Eastern European NOCs Meeting, CSEENOCs Group) olimpiai bizottságai vezetőinek budapesti találkozójáról. Hangsúlyozta, hogy Tokió és Peking is megrendezi az olimpiát, Japánban azonban nagyon szigorú korlátozások várhatók. „Aki a magyar csapat tagjaként kiutazik, védett lesz, összesen 868-an kapták meg a vakcinát” – tette hozzá. Összefoglalója végén gratulált Kovács Istvánnak, amiért kinevezték az AIBA főtitkári tisztségére.

Felszólalt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, aki hangsúlyozta köszönetét a Magyar Olimpiai Bizottság és a sportkormányzat felé: „korábban soha nem volt olyan mértékű támogatása a paralimpiai bizottságnak a MOB és a sportért felelős államtitkárság részéről, mint a mostani időszakban”. A sportvezető a tokiói paralimpiával kapcsolatban elmondta, hogy sportolóik már 30 kvótával rendelkeznek. Beszéde a MOB új alapszabályára és etikai szabályára is kiterjedt, mint mondta, izgalmas és új típusú felfogást feltételez, az irányváltást a paralimpiai bizottság is kíváncsian fogja figyelni, majd a megvalósításhoz sok sikert kívánt.

Az esemény fókuszát az 54 nap múlva kezdődő tokiói olimpia jelentette. A tagság elfogadta a játékokon résztvevő Magyar Csapat és küldöttség összetételét. Vékássy Bálint beszámolt a halasztásból adódó szervezési nehézségekről, a japán szervezőbizottsággal való mindennapos kommunikációról, a várható rendkívül szigorú egészségügyi szabályozásokról. A MOB főtitkára elmondta, hogy július 1-jén a Millenáris Parkban ünnepélyes eskütételre kerül majd sor, a kiutazás pedig július 7-én kezdődik. Kitért rá, hogy a Magyar Csapat „ruhaosztása” a belvárosi Akváriumban fog megvalósulni; a forgalmas helyszín célja, hogy a MOB az emberekhez közel hozza az olimpikonokat.

Fábián László hozzátette: az eredetileg kiírt, 2020-as megnyitó előtt egy évvel a MOB Sportigazgatósága elkészített egy objektív alapokra épülő prognózist, mely ma is megállja helyét. A rióihoz hasonló sportolói létszámra, 150-160 főre számítanak Tokióban is. Eddig 17 sportágban már sikerült kvótát szerezni, vagy olimpiai szintet teljesíteni, 16 sportágban pedig még nem zárult a kvalifikáció. Jelenleg 124 + 7 fő tartalékot számlál a Magyar Csapat. A sportigazgató beszélt a Tocsigi prefektúra edzőtábori lehetőségeiről is.

Napirenden volt a pekingi téli olimpia is. A MOB sportigazgatója ismertette az általuk készített prognózist, mely szerint 16-22 fős Magyar Csapat részvétel várható, az egyik jégkorongcsapat kvalifikációja emelhetné a létszámot, ez kellemes meglepetés lenne. Elmondta, hogy eddig páros műkorcsolyázásban már van kvótánk, és a sífutók részvétele is biztosnak tűnik. A szövetségekkel folyamatos a párbeszéd, Deutsch Tamás téli sportágakért felelős MOB-alelnök kezdeményezésére már több konzultációra is sor került. A jelenlévők elfogadták a játékokkal kapcsolatos célkitűzéseket, felkészülési irányelveket.

A MOB közgyűlése egyhangúlag elfogadta az új alapszabályt és az etikai szabályzatot is; mindkettő 2021. szeptember 1-től lesz hatályos. Az alapszabályról Kulcsár Krisztián elmondta, hogy annak megalkotását már a MOB szervezeti startégiájában is megfogalmazták célként. Alapelv volt az Olimpiai Chartával való harmonizálás, és a közgyűlést széleskörű egyeztetés előzte meg. Dr. Mészáros János, a Jogi Bizottság elnöke ismertette a hosszú folyamatot, és azt, hogy a dokumentumhoz több száz hozzászólás, észrevétel érkezett, amiket igyekeztek figyelembe venni. „Mivel 2016 után a MOB feladatai megváltoztak, ez is szükségessé tette egy merőben új alapszabály megalkotását. Soha ilyen széles körű egyeztetés még nem volt a MOB életében az alapszabályra vonatkozóan. Az előző dokumentum kevésbé felelt meg a Nemzetközi Olimpiai Biztottság és az Olimpiai Charta elvárásainak. Ez most egy újszerű gondolkodást tükröz. Elfogadta a Törvényszék és a NOB is” – magyarázta. Schmitt Pál hozzáétette: az új alapszabály méltó a 125 esztendős Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

Az etikai szabályzatot dr. Hardy Ilona, a független Etikai Bizottság elnöke mutatta be. Elsőként megköszönte az iránta és a tagok irányába vetett bizalmat, majd örömmel jelentette, hogy az elmúlt időszakban „nem volt ügy”. Hangsúlyozta, hogy az új alapszabályhoz hasonlóan az etikai szabályzat is a nemzetközi normákhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásaihoz igazodik, a dokumentumnak széles személyi hatálya van. Elmondta, hogy a bizottságnak az etikai vétség megállapítása után bejelentési kötelezettsége van, a szankció a közgyűlés hatásköre.

A közgyűlés rövid előadást hallgatott meg a készülő versenysport-startégiáról is, ami szintén megjelenik a MOB 2018-2028-as stratégiájában: „a MOB-nak legyen sportszakmai vezető szerepe”. A munkafolyamtokba a MOB Sportigazgatósága külsősöket is bevon, így a projekt koordinátora Virág Benedek, aki röviden vázolta az elképzeléseket és az aktualitásokat. Beszélt az adatgyűjtésről, az elemzésről és a stratégiaalkotás lépcsőfokairól. Elmondta, hogy a közelmúltban igen széles körben online kérdőívet küldtek ki, amit már több mint 500-an töltöttek ki.

A közgyűlés jóváhagyta Fiel Edit könyvvizsgáló jelentését, a Felügyelő Bizottság 2020-as beszámolóját és ellenőrzési tervét – melyet Dávid Imre FB-elnök ismertetett –, az elnökség 2020-as szakmai beszámolóját, a MOB 2020-as pénzügyi beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, valamint a szervezet 2021-es költségvetését.

Az eseményen elismerések átadására is sor került. Dr. Ormai Lászó MOB Nők Sportjáért Életműdíjat, Bárfy Ágnes MOB Nők Sportjáért Díjat, Hangyási Lászlódr. Facskó István és Őze István MOB Érdemérmet, Pap Jenőné Méray Kornélia pedig MOB Életműdíjat vehetett át.

Az olimpiai család elmúlt esztendőben elhunyt tagjairól egy képes összeállításban emlékeztek meg a jelenlévők.

fotó: MOB/Szalmás Péter