Francisco Contadornak szakmailag nagyon tetszik a Tour de Hongrie

Szombaton rendezték a Tour de Hongrie negyedik, egyik legnehezebbnek mondott szakaszát a Karcag és Miskolc közötti távon.

A Faster Promotion beszámolója szerint a Polartec-Kometának nem jött ki jól a lépés, de a Pannon Cycling versenyzője Valter Attila remekelt, így a hegyi hajrán magyar győzelem született.

TdH_Negyedik_szakasz01_Faster_Promotion_2018

Francisco Contador, a verseny után mesélt a Faster Promotion-nak, a Contador alapítványról és a csapat működéséről.

Hogyan lettél korábban Alberto majd a Contador Foundación menedzsere?

Albertoval azután kezdtem el dolgozni, hogy megnyerte az első Giro d’Italiat. Nem számított akkor arra a győzelemre és szerette volna, ha olyan valaki áll mellette, akiben igazán megbízik. Örülök, hogy így alakult és, hogy azóta az alapítványban is hasonlóan fontos szerepet adott nekem. Így most Albertoval és Ivan Bassoval kiegészülve igazán jó a vállalati struktúránk.

Mivel foglalkoztál mielőtt menedzser lettél?

Korábban mérnök voltam. Egy privát cég technikai divíziójában dolgoztam a fejlesztéseken. Miután Alberto megnyerte a Giro-t először párhuzamosan csináltam a két munkát, de később ezt nem tudtam folytatni.

Milyen az öcséddel együtt dolgozni?

Négyen vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb, utánam jön a húgom, utána Alberto és végül van még egy kisebb fiú testvérünk. Jó a családdal együtt dolgozni, de persze nem könnyű. Néha nehéz külön választani a munkát és a magánéletet, persze próbálunk rá figyelni, hogy egy vasárnapi ebéd közben ne beszéljünk az üzletről.

TdH_Negyedik_szakasz02_Faster_Promotion_2018

Hogyan képzeljük el az alapítvány tevékenységét és hogyan született a Polartec- Kometa csapat?

Az alapítvány társadalmi célú tevékenységen alapul, csapatainkon, versenyzőinken keresztül szeretnénk kommunikálni ezeket az üzeneteket a világnak.
Az egyik legfontosabb a stroke mint betegség megelőzése, hiszen Alberto is ebből tudott felépülni. A másik aspektus a kerékpár gyakoribb használata, hogy menjenek bringával dolgozni az emberek és hogy ne csak mint profi sport, de amatőr hobbiként is a mindennapjaink részeként tekintsenek rá. Az a célunk hogy a versenycsapatainkon keresztül megismerjék az emberek az általunk képviselt értékeket. 20 ember dolgozik nálunk, mindennek megvan a maga felelőse. Még nem vagyunk olyan nagy vállalat, mint a Kométa, de azért van dolgunk bőven. 🙂 Van egy másik projectünk is, amikor megpróbáljuk mindenki számára elérhetővé tenni a kerékpározást. Használt kidobott bicikliket felújítunk megjavítunk és olyan országokba juttatjuk mint például Senegal, ahol az emberek nehezen férnek hozzá kerékpárhoz.

Mi a Polartec – Kometa csapat ambiciója?

Interkontinentális csapatunk csak ettől az évtől van, természetesen egyszer szeretnénk, ha kinőné magát és az élversenyeken is esélyes profi csapatként indulna, de jelenleg az utánpótlásra koncentrálunk. Itt van most a csapattal Diego Sevilla, akivel egészen fiatal kora óta foglalkozunk, óriási öröm őt itt látni, hogy felnőtt a profik közé.

Te vagy a menedzser, akkor Te kezeled a szponzorokat, hogyan jött a Kométa?

A Kométához Ivan kapcsolatain keresztül jutottunk el. Amikor először találkoztunk Giacomo Pedranzinivel azonnal éreztük, hogy ez nem egy egyszerű szponzori kapcsolat lesz. Alapvetően nehéz találni szponzorokat a kerékpársportban egy ilyen jellegű projectre, de olyan együttműködésről, mint a Kométa, akik ugyanazt az értéket szeretnék közvetíteni, ilyenről álmodni sem mertünk. Nem csupán üzleti kapcsolat van köztünk olyanok vagyunk, mint egy nagy család és azt hiszem náluk jobb támogatót keresve sem találhattunk volna.

TdH_Negyedik_szakasz04_Francisco_Contador_Faster_Promotion_2018
Hogy tetszik a Tour de Hongrie?

Nagyon tetszik! Azt hiszem mondhatom, voltam már néhány kerépárversenyen. 🙂 A Tour de Hongrie szervezése nagyon megtetszett, nagyon klassz az image. Gyakran járunk kisebb európai versenyekre, de úgy gondolom, ez a tour kiemelkedik. Ráadásul TV-s közvetítés is van, ami egy sokkal magasabb szintre emel minden rendezvényt.

A mai nap nem volt annyira szerencsés…

Igen ez a csapat nem egy ilyen jellegű szakaszra van felkészülve, Matteo Moschatti-re építettünk, hogy minél többet tudjon nyerni. Sajnos a hegyi menőink most egy másik versenyen vannak. Ennek ellenére például Serrano-nak is volt egy szökési kísérlete, ha ott tudott volna maradni talán máshogyan alakul. A Pannonos srác nagyon ügyes volt, elismerésem.

Ivan Basso hétfőn elmondta: Te, Alberto és Ő, Ti hárman próbáljátok megosztani a figyelmetek a csapaton. Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Amint látod most is így csináltuk, Ivan is itt volt 1 napot, Alberto is, én pedig maradok vasárnapig. Több csapatunk is van így meg kell osztani a figyelmet, de ez jól szokott működni. Minden verseny után kapunk egy részletes reportot Jesus-tól ( a Polartec-Kometa csapat koordinátora) abból részletesen értesülünk a történtekről. Én általában ha nem vagyok a helyszínen nem bírom kivárni a reportot, inkább felhívom Jesus-t, hogy mi a helyzet. 🙂

fotó: Vanik Zoltán / Kometa