FTC: „A Fradiban egyek vagyunk!”- videó

A Ferencvárosi Torna Club 2012 óta kampányol a kirekesztés ellen. A Fradi törekvéseit díjjal is elismerték, most pedig újabb kisfilmet készítettek!

A zöld-fehér klub keddi tájékoztatása szerint 2012-ben a Ferencvárosi Torna Club, a hazai sportegyesületek közül elsőként, kampányt indított a kirekesztés ellen. A téma égető fontossága miatt időről időre új figyelemfelhívó kisfilmet készítettek. Legújabb videóban minden eddiginél több fradista mutatja meg: a Fradiban egyek vagyunk!

Az elmúlt években számos trófeát nyerő labdarúgó-csapatból a vezetőedző, Thomas Doll mellett Amadou Moutari, Botka Endre, Böde Dániel, Vladan Cukic, Gera Zoltán, Fernando Gorriaran, Julian Koch, Leandro de Almeida, Lovrencsics Gergő, Otigba Kenneth és Priskin Tamás képviseli.

A 2015-ben bajnoki címet, 2017-ben Magyar Kupát nyert női kézilabda-csapatból a vezetőedző, Elek Gábor, valamint az együttes két játékosa, Nerea Pena és Szucsánszki Zita szerepel a kisfilmben.

Euro Kupa-győztes vízilabda-csapatból az olimpiai bajnok Madaras Norbert és Varga Dániel mellett fiatal saját nevelésű kapusunk, Vogel Soma képviseli.

A Ferencváros legendája, a zöld-fehérben legtöbb meccsen pályára lépett Lipcsei Péter is megszólal a kisfilmben, akárcsak a 2015-ben és 2016-ben is duplázó női labdarúgó-csapat kapitánya, Bognár Enikő.

Birkózó szakosztályból a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, valamint Szöul ötkarikás aranyérmese, Sike András képviseli.

A kirekesztés ellen buzdít többszörös magyar bajnok tornász, Babos Ádám, a jégkorong-csapat svéd szakvezetője, Greg Lindqvist, a 2017-ben Eb-n és vb-n szereplő vívó, Hári Máté és ökölvívó szakosztály vezetője, a korábbi világbajnok Kótai Mihály is, akárcsak két fradista zenész, Lotfi Begi és Szendrey „Szasza” Zsolt.

Szimbolikus értékű, hogy utánpótlás labdarúgók is képernyőre kerülnek a kisfilmben, hiszen nagyon fontos, hogy a jövő generációjának is átadják üzenetüket: a Fradiban egyek vagyunk!

A legújabb kirekesztés ellenes kampányfilmknek három változata is készült. A 90 másodperces verzióban valamennyi szereplők helyet kapott, de ugyanazt a fontos üzenetet hordozza a 20 másodperces és a 30 másodperces videók is.

A videók az FARE (Football Against Racism in Europe) Football People akcióheteiben debütálnak a nyilvánosság előtt. A nemzetközi akció időtartama alatt a 90 másodperces kisfilmet a Fradi Suli Program helyszínein is levetítik a diákoknak.

A FARE-t 1999-ben alapították Bécsben, ma pedig már 35 európai országból több mint 150 tagszervezete van.

A Football People akcióheteket 2001 óta rendezi meg a FARE. Akkor 9 ország csatlakozott – manapság a kontinensen jócskán túlnőve világszerte 70 országban több mint 1500 programmal küzdenek a kirekesztés ellen.

A Ferencváros sportolói is örömmel csatlakoztak a nemes célhoz. A Fradi Média werkfilmjéből is kiderül, hogy a forgatásokon a jó hangulat is adott volt.

Werk VIDEÓ:

A múlt

A Fradi kampánya 2012-es indulásakor készítettek első, kirekesztés ellen felhívó kisfilmet. A kampányért a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki az FTC-t, amelyet Kubatov Gábor, a klub elnöke brazil játékosával, Somaliával együtt vett át.

A diszkriminatív magatartásforma azonban nem tűnt el egyik pillanatról a másikra, a Ferencváros pedig fontosnak tartotta, hogy időről időre új kampányfilmmel hívja fel a figyelmet a megfelelő magatartásra. Második kampányfilmükben labdarúgó-csapat tagjai hívták fel a figyelmet arra, hogy a kirekesztő magatartás nem elfogadható a lelátón sem. Kampányról később Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a Puskás Ferenc Stadionban.

2014-ben labdarúgó-csapat edzője és játékosai mellett két Fradi-ikon, Lipcsei Péter és Dragóner Attila is szólt a szurkolókhoz. Ismét hangsúlyozták, hogy az életben mindenki egyenlő és „csak a Fradi számít!”

Következő kisfilmben labdarúgók a kirekesztés elleni küzdelem mellett azt is hangsúlyozták, hogy a rászorulók segítése is a felelősségteljes magatartásforma része.

A komoly grafikai munkával készült 2015-ös videóban labdarúgó-csapat hét játékosa a labdát használva tisztította meg környezetet a kirekesztő jelképektől. Somalia és Gera Zoltán főszereplésével hangsúlyozták, hogy „csak a szívünk zöld-fehér!”

fotó: fradi.hu

Vélemény, hozzászólás?