Fucsovics Marciék kikaptak, a továbbjutás küszöbén a belgák

Fucsovics Márton és Balázs Attila három szettben kikapott Joran Vliegentől és Sander Gille-től szombaton a debreceni Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőben, így az ellenfél 2-1-re vezet a párharcban, és már csak egy sikerre van a továbbjutástól.

A hallatlanul izgalmas pénteki egyesek után, szombat délben már szűk félház, azaz mintegy 1800 néző várta a párosok csatáját. Ebben hazai oldalról két top 100-as játékos lépett pályára az egyéni világranglista alapján, ám a túloldalon igazi specialisták álltak: a 39. Vliegen és a 46. Gille egyaránt a top 50-ben volt a párosok rangsorában, és tavaly három tornát nyertek együtt – számolt be szombaton az MTI.

A péntek esti sajtótájékoztatón Balázs Attila kiemelte, hogy rendkívül nehéz dolguk lesz, hiszen amellett, hogy nagyon összeszokott ellenfél vár rájuk, Vliegennek és Gille-nek nem kell a Főnix Csarnokban egyest játszaniuk, és csak a szombati egy-másfél órás mérkőzésükre kell magukat „felszívni”.

A találkozó elején mindkét magyar könnyedén hozta az adogatását, míg a balkezes Vliegen szerváinál semmi-negyvenről fordított a rivális. Gille viszont már kevésnek bizonyult a magyarok ellen, akik nemsokára már 4:1-re vezettek. A hazai szervagémek a folytatásban is „érinthetetlennek” bizonyultak, így 38 perc elteltével – akárcsak a pénteki meccseken – szettelőnynek tapsolhatott a közönség.

A második játszmában Balázs szervájánál az ellenfél kihasználta első bréklabdáját (1:3). Egyre több hiba csúszott az ütésekbe, néhány bizonytalan adogatójáték és elrontott röpte után pedig már 1:5 állt az eredményjelzőn, majd Gille lezárta a szettet.

Az utolsó felvonásban sorozatban öt elvesztett gém után végre megszakadt a magyar vesszőfutás, csakhogy Fucsovicsot brékelték Vliegenék, és ismét lépéselőnybe kerültek (1:3). Több felzárkózási lehetőség ellenére az összeszokott belga duó tartotta a távolságot, és 4:5-nél Gille kiszerválta a meccset, amely 1 óra 59 percig tartott.

Az 1-2-re álló selejtező folytatásában két újabb egyes meccs következik a péntekihez képest fordított felállásban, azaz előbb Balázs Attila csap össze Kimmer Coppejansszal, majd Fucsovics Márton száll szembe Ruben Bemelmansszal. A magyaroknak mindkét hátralévő mérkőzést meg kell nyerniük a továbbjutáshoz.

A debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben – ahol minden résztvevő válogatott 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut -, míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

Eredmények:
Davis Kupa-selejtező:
Magyarország-Belgium 1-2 – állás a páros után
Fucsovics Márton, Balázs Attila-Joran Vliegen, Sander Gille 6:3, 1:6, 4:6

később:
Balázs Attila-Kimmer Coppejans 14.45 körül
Fucsovics Márton-Ruben Bemelmans

pénteken játszották:
Balázs Attila-Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4-7), 4:6
Fucsovics Márton-Kimmer Coppejans 6:2, 5:7, 6:4

 

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt