Fucsovics Márton: „Nagyon egyben van a csapat”

Már csak két nap a Davis-kupa világdöntőjének tatabányai selejtezőjéig!

Ez pedig azt jelentette, hogy szerdán elérkezett a sorsolás előtti kötelező sajtótájékoztatók ideje, először a magyaroké, aztán a franciáké immár a helyszínen, a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok konferenciatermében. Udvarias házigazdaként a mieink közül az egész válogatott keret megjelent Nagy Zoltán szövetségi kapitány oldalán, az ellenfél viszont erre még csak a szakvezetőjét, Sébastien Grosjeant küldte el – de vele is volt miről beszélgetni, elvégre személyében egy olyan exjátékost köszönthettünk, aki legyőzte a sportág jelenlegi koronázatlan királyát, a szerb Novak Djokovicsot (2005-ben Wimbledonban).

(A sajtótájékoztató pillanata; fotó: huntennis)

Amikor Siklós Erik, a ceremóniamester bemutatta az asztalnál ülőket, már 25-en foglaltak helyet velük szemközt, a helyi, az országos és a francia média is képviseltette magát. Elsőként Piros Zsombor kapott szót, aki bizakodó hangulatban volt, és külön kiemelte, milyen jó, hogy immár velük van a balkezes Madarász Gergely, mert vele tudják imitálni az ellenfél balkezes kiválóságai, Adrian Mannarino és Ugo Humbert szerváit. A gallok balkezeseire Valkusz Máté is tett utalást, egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „nagy kérdés, bevetik-e a balos nagyágyúikat vagy nem”, miközben külön kitért arra, amiről az előtte szóló is beszélt, hogy nagyon jól mennek az edzések – számolt be a magyar szövetség.

(Fucsovics Márton; fotó: huntennis)

Aztán Fucsovics Márton kapott szót, akire a legtöbben vártak a sajtó képviselői közül.

„Úgy érzem, abszolút nincs teher rajtam, nagyon sok Davis-kupa-meccset lejátszottam már, van rutinom benne. Ezen a mérkőzésen szerintem nem is mi vagyunk az esélyesek, rajtunk nem lesz nyomás, viszont nagyon egyben van a csapat. Jó érzés, hogy ilyen körülmények között tudunk játszani, emlékszem, hogy honnan indultunk, a harmadik csoportban játszottunk… Remélem, hogy megnyerjük a találkozót, és továbbjutunk a döntőbe”

 – mondta nagy plénum előtt, majd még szinte mindenkivel elbeszélgetett külön is, mert természetesen rá volt a legnagyobb a kereslet, de Marci becsülettel állta a kérdéseket. Ahogy utána Marozsán Fábián és Madarász Gergely is.

(Nagy Zoltán, a magyar teniszválogatott szövetségi kapitánya; fotó: huntennis)

Végezetül fontos dologra világított rá a mi kapitányunk, Nagy Zoltán:

„Nagyjából már megvan a fejemben, ki fog játszani pénteken és szombaton, a játékosok holnap délelőtt fogják megtudni. Remélem, mindenki egészséges lesz, és ez nem fogja befolyásolni a döntést.”

(Sébastien Grosjean, a francia teniszválogatott szövetségi kapitánya; fotó:  MTI/Bodnár Boglárka)

Rövid szünet után érkezett Sébastien Grosjean, és ő is nagyon dicsérte a körülményeket, nagyon elégedett mindennel, külön kiemelte a csarnok színvonalát és a pálya korrektségét – utóbbit úgy értette, hogy szerinte olyan a borítás, ami nem jelent előnyt senkinek, egyforma esélyeket biztosít. Mint kiderült, mint most elmondta, mindig is tudta, hogy öt játékossal jön hozzánk, azért várt ki viszonylag sokáig a négyes keret bővítésével, mert szerette volna látni jelöltjei formáját az Australian Openen, és aztán dönteni. Így esett a választása a hétfőn bejelentett Ugo Humbert-re – de azt is hozzátette, hogy nagyon sok olyan játékosuk van, aki megérdemelte volna, hogy itt legyen.

Tény, hiszen kilenc franciát találni jelenleg a top100-ban, húszat a top200-ban a világranglistán.

fotó: Magyar Tenisz Szövetség