Generációk játéka immár Budapesten is

A Generation Games külföldön már nagy népszerűségnek örvend, hiszen jóval több, mint egy sportágbemutatóval egybekötött családi nap. A fiataltól az idősebb korosztályig, a baráti társaságtól a családig, bárki együtt mozoghat és kapcsolódhat ki a friss levegőn, így amennyiben a vírushelyzet nem alakul másképp, nézőként, résztvevőként érdemes lesz kilátogatni szeptember 27-én a Városligetbe.

A versenyre most először kerül sor Budapesten, ám a szervezők a hagyományteremtő rendezvénnyel szeretnék meghonosítani a GG filozófiáját. Mindamellett, hogy gyönyörű környezetben feltörekvő sportágakat mutatnak be az érdeklődőknek, megteremtik a lehetőséget, hogy különböző generációk együtt sportolhassanak.

Időpont és helyszín: 2020. szeptember 27., 08.00-20.00, Városliget

Az eseményen az air badminton, a korfball, a laser run, a pétanque, a qatch és az ultimate frizbi sportágak lesznek jelen, amelyek képviselői bemutatót is tartanak, majd átadják a terepet a vállalkozó kedvű családoknak, vagy egyéb csoportoknak.

Az egyénileg regisztrált érdeklődők – a járványhelyzetre való tekintettel – a hat sportág olyan módosított játékait próbálhatják ki, melyek során a távolságtartási javaslatok is betarthatók. A párban, vagy hármasban regisztrált érdeklődők egy csapatként próbálhatják ki valamennyi sportágat. Azon csapatok, melyek mind a hat sportágat kipróbálták, Generation Games érem díjazásban részesülnek. A játékok kipróbálását minden pályán szakemberek moderálják, segítik.

Heim Attila, a qatch sportági vezetője örömmel mondott igent a felkérésre, hogy ez a kézilabda alapjaira épülő, szabadban is egyre népszerűbb, látványos és dinamikus sportág is képviseltesse magát a rendezvényen.

A qatch számára megtiszteltetés, hogy új sporttevékenységként meghívást kaptunk erre a minden generáció számára vonzó eseményre. A Generation Games a világot már meghódította, nálunk most debütál, így alapító sportágként lehet jelen az air badminton, a lazer run, a korfball, a pétánque, az ultimate frizbi, és a qatch. A helyszín és a program által biztosított, hogy a nagyitól az unokáig mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb sportolási formát, ráadásul a friss levegőn ezek a sportágak jelen helyzetben is biztonsággal játszhatók. Jöjjenek, játszanak, érezzék jól magukat, kortól, nemtől függetlenül.

Sportági bemutatók

10:00-10:20 Qatch – 3-3 elleni mérkőzés a qatch világbajnok és a strandkézilabda magyar bajnok csapatok részvételével.

11:00-11:20 Petanque – a Magyar pétanque válogatott tagjai 2:2 elleni mini bemutató mérkőzést játszanak.

12:00-12:20 Laser Run

13:00-13:20 Ultimate frizbi – a Magyar U20 mixed válogatott tagjai 3:3 elleni mini-Ultimate mérkőzést játszanak.

14:00-14:20 Korfball – A felnőtt válogatott technikai elemeket gyakorol és bemutató mérkőzést játszik.

15:00-15:20 Airbadminton – Felnőtt és utánpótlás válogatott tollaslabdázók adnak ízelítőt az AirBadminton hivatalos versenyszámaiból: egyéni, páros és tripla

15:30-15:45 Sajtótájékoztató a rendezvény fővédnökeivel és szervezőivel

Házigazda: Gyenesei Leila, öttusa világbajnok

Sportágak, amelyeket kipróbálhatunk:

Airbadminton – A teremben játszott verseny tollaslabda szabadtéri változata. Az erre a célra kifejlesztett speciális labda – az airshuttle – a parkokban, kertekben vagy strandokon is igazi tollaslabda élményt kínál, és olyan új lehetőségeket ad, mint például az új három a három elleni játékforma.

Korfball – Holland eredetű csapatjáték, melyben a testi kontaktus tiltott. Labdával futni nem szabad, a játékosok csak passzolások révén jutnak előre. Cél a korfball-labdát a 3,5 m magas állványon található kosárba juttatni. A szabványos pályán (40×20m) egy csapatban 4 lány és 4 fiú, játszik.

Laser Run – Az öttusa befejező versenyszáma, melyben a sportolók a futást a lézerlövészettel kombinálják. A rajt után a versenyző befut a lőállásba, ahol 10 méterről, 50 másodpercen belül ötször kell eltalálnia a táblát úgy, hogy a lövés érvényesnek minősüljön. Az öt találat után kezdheti meg a versenyző az első körfutást. Összesen 4×800 métert futnak, lövészettel megszakítva.

Pétanque – Francia eredetű golyós játék. Játszható egyéniben és párosban, illetve háromfős csapatban. A játék célja, hogy a csapatok a golyókat közelebb juttassák a célgolyóhoz (öcsi), mint az ellenfél. Mindig az a csapat dob, amelynek a golyója rosszabb pozícióban van. Ezt a játékot kortól és nemtől függetlenül bárki játszhatja, a dobás technikája könnyen elsajátítható.

Qatch – Multifunkcionális sporteszközön, a Teq asztalon játsszák, nemcsak egy sporttevékenység, ami élsportolóknak és amatőröknek is tökéletes, hanem egy alternatív edzésmódszer is kézilabdázóknak. A játék fejleszti a döntéskészséget, a csapatmunkát és kreatív megoldásokat szül.

Ultimate frizbi – Koedukált non-kontakt csapatsport. Mindkét csapat célja az ellenfél mögötti zónába juttatni a korongot. A frizbit birtokló támadó nem mozoghat, passzolnia kell. A védők az ellenféltől nem vehetik el az eszközt, csak a levegőben repülő passzokat üthetik le – ha a korong földet ér, akkor az addig védekező csapat kezdheti meg a támadást azonnal. A sportág egyik legnagyobb különlegessége, hogy nem alkalmaz bírót.

Forrás, fotó: https://budapest.generationgames.com/