Gera Zoltán: Nagy lehetőség előtt állunk

Gera Zoltán szövetségi edző és Mezei Szabolcs is arról beszélt a németek elleni első Eb-mérkőzés előtt, hogy az U21-es válogatott nagyon motiváltan várja a részben hazai rendezésű Eb rajtját.

A hét elején tovább folytatódott a hazai társrendezésű Európa-bajnokságra készülő U21-es válogatott pechszériája, a múlt hét végéig ugyanis hét olyan labdarúgó dőlt ki a sorból, akire számított volna a szakmai stáb, és ezzel még nem értek véget a megpróbáltatások. Zsóri Dániel térde a vasárnap délutáni edzésen megbicsaklott egy párharc során, és hétfőn kiderült, hogy a Budafok támadója keresztszalag-szakadást szenvedett, ezért hosszú kihagyás vár rá – adta hírül az mlsz.hu.

Hétfőn Bárány Donát sem tudta befejezni az edzést kisebb combfájdalom miatt, de nála a vizsgálatok szerencsére nem mutattak ki sérülést, ezért a DVSC csatára marad az Eb-keretben, amely egy posztot leszámítva mostanra véglegesnek tekinthető. A húsz nevezett mezőnyjátékos közé Dárdai Pál és Zsóri Dániel helyére Bukta Csaba és Bíró Bence került.

– Sajnos több alapember is kiesett a keretből, legutóbb Zsóri Dániel helyett érkezett Bíró Bence. Ő már nem ismeretlen a számunkra, beállása jó hatással van a játékosokra, hiszen nagyon jó mentalitású játékos, aki most lehetőséget kap a bizonyításra. Azt gondolom, a csapat jól reagált a nehézségekre, mindenki nagyon bizakodó és várja az első találkozót – kezdte a Németország elleni Európa-bajnoki találkozó előtti hivatalos, online sajtótájékoztatót Gera Zoltán. Az U21-es válogatott szövetségi edzője úgy folytatta, örül, hogy a végére összeállt minden,  illetve annak is, hogy fiatal csapattal vág neki a tornának, amely éhes a győzelemre.

– Megvan a tervünk, hogy mit szeretnénk a németek elleni mérkőzésen játszani, felkészültünk, és a játékosok is tisztában vannak vele, hogy mit várunk tőlük.  A taktikán nem változtattunk a keret átalakulásával, megbízunk a rendelkezésre álló játékosokban. Ne felejtsük el azonban, hogy nagyon erős válogatottak ellen játszunk a csoportkörben, tiszteljük az ellenfeleinket, de nem félünk tőlük, hanem lehetőségként tekintünk a találkozókra.

Gera Zoltán újságírói kérdésre elmondta, természetesen szerették volna közönség, akár telt ház előtt játszani a mérkőzéseket, az ismerős stadion ennek ellenére előnyt, a nézők hiánya viszont hátrányt jelent.

 Az álmunk az, hogy továbbjussunk a csoportkörből, de a legfontosabb, hogy jó teljesítményt nyújtson a csapat – folytatta a szakember. – Kielemeztük első ellenfelünket, a német válogatottat, szeretnénk megakadályozni, hogy az erősségeiket érvényesíteni tudják, de ehhez százszázalékos koncentráció, lelkesedés és fegyelem szükséges. Már csak néhány poszton van kérdőjel, hogy ki lesz a kezdőcsapatban, ezekről a helyekről a mai edzés után fogunk dönteni.

Az MTK fiatal játékosa, Mezei Szabolcs is arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a csapatban ég a bizonyítási vágy és szeretnék ezt a pályán is megmutatni.

– Mindenki nagyon motivált, az új érkezőket is könnyen befogadta a csapat, hiszen két éve mindenki erre az Eb-re készül, és itt akart lenni. Sokunk stabilan játszik az NB I-ben, ami nagyon jót tesz a csapatnak, erősödött a válogatott keret is ezáltal. Mindhárom ellenfél nagyon erős lesz, a papírforma alapján talán a románok ellen lesz a legtöbb esélyünk, de erre nem lehet alapozni. Természetesen szeretnénk meglepetést okozni akár mindegyik találkozón.

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok:

Bese Balázs (Budafoki MTE)
Kovács Péter (Budaörs)
Auerbach Martin (Puskás Akadémia)

Védők:

Balogh Botond (Parma)
Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC)
Deutsch László (Puskás Akadémia)
Huszti András (Budafoki MTE)
Mocsi Attila (Haladás)
Tamás Olivér (Paksi FC)
Varju Benedek (MTK Budapest)

Középpályások:

Csonka András (Budafoki MTE)
Hinora Kristóf (Vasas)
Kata Mihály (MTK Budapest)
Mezei Szabolcs (MTK Budapest)
Palincsár Martin (MTK Budapest)
Szendrei Norbert (Budapest Honvéd)

Támadók:

Bárány Donát (DVSC)
Bíró Bence (MTK Budapest)
Bukta Csaba (Rheindorf Altach)
Kiss Tamás (Puskás Akadémia)
Kovácsréti Márk (Kisvárda)
Skribek Alen (Budafoki MTE)
Szőke Adrián (Heracles)

 

fotó: MLSZ