Grand Slam Hungary: Egy újabb lépés Tokió felé

Cirjenics Miklós a hetedik helyen végzett, s ezzel megerősítette pozícióját az olimpiai kvalifikációs rangsorban a Grand Slam Hungary zárónapján. Budapesten sikerrel indult újra a judoélet.

A zárónapon kilenc magyar judósért szoríthattunk, közülük a 100 kilogrammos súlycsoportban vitézlő Cirjenics Miklós szerepelt a legeredményesebben. Az Atomerőmű SE judósa rőnyerőként kezdett, a második fordulóban pedig az ukrán Szavickij várt rá. A küzdelem vége magyar ippongyőzelem lett, de azért alaposan meg kellett küzdeni a sikerért – számolt be a Magyar Judo Szövetség.

Következett az azeriek huszonkét esztendős Európa-bajnoki bronzérmese, Zelym Kotsoiev, aki igen jó fogásfelvétellel nehezítette meg Cirjenics Miklós dolgát. Előnybe is került az azeri, de a magyar judósnak sikerült fordítania, dobására ippont adott a bíró.

A legjobb négy közé jutásért a portugál Jorge Fonseca következett, aki tavaly a tokiói olimpia helyszínén, a Budokan tatamiján nyerte meg hazája első világbajnoki címét. Mindketten átestek már a koronavírus-fertőzésen, Cirjenics Miklós ráadásul néhány napja kapta csak vissza a versenyengedélyét. Fonseca ezúttal is ragyogóan dolgozott, a mi fiunk nem találta az ellenszert, két vazarival elveszítette a mérkőzést.

A vigaszágon a kanadaiak kontinensbajnoka, a világranglistán hetedik Shady Elnahas várt a paksi judósra. Jól kezdett a magyar versenyző, egy ígéretes földharchelyzetben majdnem kicsikarta a leszorítást, majd a dobása is kevéssel maradt el a vazari kritériumától. Csakhogy a fáradni látszó kanadai sikerrel indított, s végül ő jutott el a bronzmérkőzésig, Cirjenics Miklós a hetedik helyen zárta a Grand Slam Hungaryt.

Értékes lehet olimpiai szempontból ez a hetedik hely, hiszen az érte járó kvalifikációs pontok Cirjenics Miklós megerősítette pozícióját, egy helyet előrelépett a kijutók között.

Sajnálom, hogy veszítettem a kanadaival szemben, mert úgy érzem, meg lehetett volna a győzelem. Túl nagyot akartam rajta dobni, és onnan nem tudtam kijönni. Ugyanakkor pozitív érzéseim is vannak a mai nappal kapcsolatban, mert az ukrán versenyzőt még sosem tudtam legyőzni, most sikerült, ennek nagyon örülök. A Grand Slam előtt azt sem gondoltam volna, hogy a legjobb nyolc közé jutok, mert egy hónapja átestem a koronavírus fertőzésen, a versenyengedélyemet pedig csak néhány napja kaptam vissza, ez is nagyban megnehezítette a felkészülésemet. A két megnyert meccs után egyre sikeréhesebb lettem, de aztán a vigaszági továbbjutás sajnos nem jött össze. Holnaptól edzek tovább, és gyűjtögetni szeretném a pontokat az olimpiára” – nyilatkozta Cirjenics Miklós.

Világbajnoki ezüstérmesünk, Tóth Krisztián erőnyerőként kezdett, a második körben a brazil Gomes várt az MTK Budapest judósára. Az összecsapás hosszabbításba torkollott, az idegek csatáját végül a magyar versenyző nyerte, vazarival harcolta ki a továbbjutást.

A legjobb nyolc közé jutásért az oroszok Európa-bajnokával, Mihail Igolnyikovval kellett összecsapni. A mérkőzés első felében nem történt értékelhető akció, az intések számában viszont eggyel vezetett a magyar judós. Az utolsó perc elején azonban Tóth Krisztián megingását kihasználva előnyt szerzett az orosz, amit aztán a hátralévő másodpercekben meg is tudott őrizni – nap végén pedig az ő nyakába akasztották az aranyérmet.

Hatalmas taktikai csata volt, nagyon elfáradtam a végére, és sajnos minél kevesebb oxigén jutott az agyamba, annál nehezebb volt fókuszálni. Ez a végén pont kijött, egy picit elcsúsztam, és ellenfelem ezt azonnal kihasználta. Igazából ezzel az egy mozdulatával meg is nyerte a meccset. Nagyon profi, régóta versenyzünk már együtt, és szerintem előnyt jelenthetett számára, hogy erős partnerekkel készült az edzőtáborban, nekem ilyen szintű balkezes ellenfelem nincs a magyarok között. Majdnem egy év szünet után, úgy gondolom benne volt, hogy egy picit hibázok, de ettől még persze nagyon csalódott vagyok, hogy nem sikerült tovább jutnom.

A nehézsúlyúaknál ragyogóan kezdett Sipőcz Richárd, kazah ellenfelét, Krikbajt ipponnal legyőzve jutott be a második fordulóba, ahol fatális hibák sorozatának áldozata lett. A grúz Zaalisvilivel három percen át gyúrták egymást, miközben a Széchenyi Egyetem SE versenyzője két intést gyűjtött be, a grúz pedig egyet. Ezt követte Sipőcz Ricsi remek akciója, amelyre elsőre ippont ítélt a versenybíró, és felállította a feleket a magyar fiú leszorításából.

A grúz mutatta, hogy ő csak a könyökére esett, így nem járna ippon a dobásért, a bíró vissza is vonta az ippont, és vazarit adott. Csakhogy ahelyett, hogy visszahelyezte volna a feleket a leszorítás helyzetbe, állásból folytatódott a küzdelem, amelyben nyomban kiosztottak egy intést fals indításért nekünk… Ezzel elúszott a továbbjutás. Óriási volt a csalódottság a csarnokban, a bírói hiba miatt akár az olimpiai indulás is elveszhetett…

Igazából én sem nagyon tudom, mi történt. Elég jól összerakott küzdelem volt, és úgy éreztem, a kezemben van a meccs. Értetlenül állok a bírói döntés előtt. Nagyon győzni akartam, éreztem, hogy az egész napos feszültséget ki tudom adni a tatamin. Nem gondoltam volna, hogy itt most kikaphatok, egy éremnek ma össze kellett volna jönnie. De nem hagyom, hogy ez eltántorítson. A célom továbbra is az olimpiára való kijutás. Ha jól tudom, megtartják a felnőtt Európa-bajnokságot, a ma megmaradt lendületemet majd átviszem arra a versenyre.

A 100 kilósoknál szép ippongyőzelemmel kezdett az ifjúsági olimpiai bronzérmes Vég Zsombor, a Ceglédi VSE judósa a chilei Briceno ellen vívta ki a továbbjutást. Következett a kanadaiak kontinensbajnoka, a kiemelt Shady Elhanas, aki nem engedte a mi fiunkat továbblépni. „Nem vagyok fáradt, csak nagyon ideges, mert éreztem, hogy a kezemben van a mérkőzés. Jól is bírtam volna tüdővel, verhető lett volna a kanadai, de nagyon hamar a földön voltam. Egy fojtáshelyzet megvolt, éreztem, hogy már nagyon szuszog az ellenfelem, de lecsúszott a kezem, rosszul fogtam alá, ez volt az a pont, amin elment a továbbjutás...” – mondta Vég Zsombor.

A többiek számára sajnos hamarabb véget értek a küzdelmek ezen a napon. A 90 kilósoknál két versenyzőnket is észt judós ütötte el a továbbjutástól, Sáfrány Péter (Miskolci VSC) Klen Kristofer Kaljulaid ellen maradt alul.

A sorsolással elégedett voltam, az első két ellenfelemet simán vernem kellett volna. Sajnos koronavírusos voltam, nem tudtam edzeni, életem legrosszabb formája volt a mai. Ráadásul ez volt első felnőtt versenyem, de sokkal rosszabbul sikerült, mint számítottam rá. Az észt ellenfelemnél sokkal erősebb voltam, simán behúzhattam volna ezt a meccset, de nagyon elrontottam” – fogalmazott Sáfrány Péter.

Iklódi Máté (Ceglédi VSE) az észt Mattias Kuusiktól kapott ki ipponnal. „Csalódott vagyok, mert a tatamin nem éreztem, hogy jobb lenne nálam az ellenfelem. Nem is értem, hogy kaphattam ki, mert én akartam egy kontratechnikát indítani, ami után a bírók neki ítélték a pontot. És így, hogy fizikailag is úgy éreztem, jobb vagyok nála, akciót is indítottam és mégis elvesztettem a küzdelmet, nagyon csalódott vagyok. Ez az első felnőtt nemzetközi rendezvényem, úgyhogy tapasztalatszerzésnek mindenképpen jó volt” – vélekedett Iklódi Máté.

A 100 kilósok között Ohát Zalán (Budaörsi SC) a belgák Európa-bajnokától, Toma Nikiforovtól szenvedett vereséget a 100 kilogrammosok között az első körben. „Úgy gondolom, jól kezdtem, volt is egy jó rúgásom, amitől az ellenfelem leesett a földre. Ezek után azt éreztem, jó lesz ez a mérkőzés, de sajnos nem így történt. A bal kezét nem bontottam le időben, hiába számítottam rá, és ezzel az volt a baj, hogy már nem sikerült kitörnöm. Nem álltam bele, és nem kontráztam le. Jó formában éreztem magam, sajnos ez egy nagyon gyerekes hiba volt. Még van esélyem az olimpiára, ezért igyekszem minél több versenyre elmenni, érmeket szerezni és kijutni.

Ugyanebben a súlycsoportban Kordély Pétert (Kaposvári JK) a török Sismanlar búcsúztatta. „Nagyon örültem, hogy a koronavírus ellenére is ilyen sok minőségi sportoló jött el Budapestre, hiszen így tudok igazán fejlődni, azonban a verseny nehézsége is ebben rejlik, mert minden meccsen nagyot kell küzdeni. Sajnos a pandémia miatt a súlycsoportváltásom óta éles helyzetben nem igazán tudtam megmérettetni magam, s munka mellett egyébként is nagyon nehéz az egész. Talán ezeknek köszönhetően nem tudtam most elérni, amit szerettem volna. Csinálom tovább, mindent beleadok, meglátjuk mire lesz elég.

A női +78 kilogrammban a junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) a portugál Nunessel vívott hosszabbításos csatát, de végül intésekkel elveszítette a továbbjutás reményét.

Sokkal erősebb volt nálam a portugál lány, ez lehetett a baj. Azt érzem, hogy nemzetközi mezőnyhöz még fejlődnöm kell, és a külföldi edzőpartnerek is nagyon hiányoztak a felkészülés során. A továbbiakban ezen fogunk dolgozni, nagy erőkkel készülünk az Európa-bajnokságra.

Az éremtáblázaton Oroszország óriási fölénnyel szerezte meg az első helyet, válogatottja a három napos Grand Slam-torna során öt arany, négy ezüst- és egy bronzérmet tudott összegyűjteni. Második lett Franciaország (2, 3, 2), a harmadik pedig Törökország (2, 0, 0). Magyarország Karakas Hedvig és Özbas Szofi bronzérmével került fel a listára, amelyen a tizenhatodik helyet érdemelte ki.


Grand Slam Hungary

FÉRFIAK

60 KG (30 induló)
1. Jago Abduladze (orosz)
2. Robert Msvidobadze (orosz)
3. Luka Mkheidze (francia)
3. Rodrigo Costa (portugál)
5. NAJI DÁVID (Kaposvári JK)
5. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Guszman Kirgizbajev (kazah)
7. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
FECZKÓ CSANÁD (Rákosvidéke Hajtós DSE),
SZABÓ CSABA (Budaörsi SC) és
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

66 KG (41 induló)
1. Abdula Abdulzsalilov (orosz)
2. Jakub Samilov (orosz)
3. Orkhan Safarov (azeri)
3. Willian Lima (brazil)
5. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
5. Szardor Nurillajev (üzbég)
7. Juan Postigos (perui)
7. Kenneth Van Gansbeke (belga)
PONGRÁCZ BENCE (UTE) és
SZEREDÁS BOTOND (Nippon Sport JC) helyezetlen

73 KG (37 induló)
1. Rustam Orujov (azeri)
2. Nils Stump (svájci)
3. Arthur Margelidon (kanadai)
3. Petru Pelivan (moldovai)
5. Tommy Macias (svéd)
5. Musa Moguskov (orosz)
7. Lukas Reiter (osztrák)
7. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
ÓCSAI SÁNDOR (Ceglédi VSE),
DÉTÁRI DÁNIEL (Ceglédi VSE),
TÓTH BOTOND (Szegedi JSE) és
BOROS BENCE (Kaposvári JK) helyezetlen

81 KG (43 induló)
1. Vedat Albayrak (török)
2. Antoine Valois-Fortier (kanadai)
3. Szaed Molla (mongol)
3. Nicolas Chilard (francia)
5. Haszan Halmurzajev (orosz)
5. Frank de Wit (holland)
7. Shamil Borchashvili (osztrák)
7. Ivajlo Ivanov (bolgár)
TÓTH BENEDEK (Rákosvidéke Hajtós DSE),
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE),
RAJKAI RÓBERT (MTK Budapest) és
NERPEL GERGELY (Rákosvidéke Hajtós DSE) helyezetlen

90 KG (39 induló)
1. Mihail Igolnyikov (orosz)
2. Altanbagana Gantulga (mongol)
3. Nikoloz Sherazadishvili (spanyol
3. Mammadli Mehdiyev (azeri)
5. Noel van’t End (holland)
5. Marcus Nyman (svéd)
7. Nemanja Majdov (szerb)
7. Davlat Bobonov (üzbég)
TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest),
SÁFRÁNY PÉTER (Miskolci VSC) és
IKLÓDI MÁTÉ (Ceglédi VSE) helyezetlen

100 KG (40 induló)
1. Nijaz Iljaszov (orosz)
2. Arman Adamjan (orosz)
3. Shady Elnahas (kanadai)
3. Jorge Fonseca (portugál)
5. Toma Nikiforov (belga)
5. Alexandre Iddir (francia)
7. CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE)
7. Mert Sismanlar (török)
VÉG ZSOMBOR (Ceglédi VSE),
OHÁT ZALÁN (Budaörsi SC) és
KORDÉLY PÉTER (Kaposvári JK) helyezetlen

+100 KG (27 induló)
1. Inal Taszojev (orosz)
2. Tamerlan Basajev (orosz)
3. Gela Zaalisvili (grúz)
3. Levani Matiasvili (grúz)
5. Or Sasson (izraeli)
5. Jur Spijkers (holland)
7. Bekmurod Oltibojev (üzbég)
7. Rafael Silva (brazil)
SIPŐCZ RICHÁRD (Széchenyi Egyetem SE) helyezetlen

NŐK

48 KG (22 induló)
1. Distria Krasniqi (koszovói)
2. Paula Pareto (argentin)
3. Andrea Sztojadinov (szerb)
3. Narantsetseg Ganbaatar (mongol)
5. Shira Rishony (izraeli)
5. Shirine Boukli (francia)
7. Irina Dolgova (orosz)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen

52 KG (23 induló)
1. Amandine Bouchard (francia)
2. Fabianne Kocher (svájci)
3. Andreea Chitu (román)
3. Darja Bilodid (ukrán)
5. Evelyne Tschopp (svájci)
5. Amber Ryheul (belga)
7. Astride Gneto (francia)
7. Gultaj Mammadalyeva (azeri)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE),
KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC) és
KRIZA ANNA (Miskolci VSC) helyezetlen

57 KG (25 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Helene Receveaux (francia)
3. KARAKAS HEDVIG (BHSE)
3. Timna Nelson-Levy (izraeli)
5. Sanne Verhagen (holland)
5. Telma Monteiro (portugál)
7. Ivelina Ilieva (bolgár)
7. Darja Mezseckaja (orosz)

63 KG (25 induló)
1. Tina Trstenjak (szlovén)
2. Anriquelis Barrios (venezuelai)
3. ÖZBAS SZOFI (Békés Megyei Kano JSE)
3. Darja Davidova (orosz)
5. Catherine Beauchemin-Pinard (kanadai)
5. Ketleyn Quadros (brazil)
7. Magdalena Krssakova (osztrák)
7. Agata Ozdoba-Blach (lengyel)
KATZENMAJER KÍRA (Mogyi-Bajai JC) és
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen


70 KG (21 induló)
1. Barbara Matic (horvát)
2. Margaux Pinot (francia)
3. Michaela Polleres (osztrák)
3. Barbara Timo (portugál)
5. Marie Eve Gahie (francia)
5. Maria Perez (Puerto Ricó-i)
7. Asszma Niang (marokkói)
7. Maria Portela (brazil)
GERCSÁK SZABINA (DVTK) helyezetlen

78 KG (19 induló)
1. Audrey Tcheumeo (francia)
2. Fanny Estelle Posvite (francia)
3. Loriana Kuka (koszovói)
3. Natascha Ausma (holland)
5. Alekszandra Babinceva (orosz)
5. Antonyina Smeleva (orosz)
7. Anasztaszija Turcsin (ukrán)
7. Karen Stevenson (holland)

+78 KG (17 induló)
1. Kayra Sayit (török)
2. Nihel Csikruhu (tunéziai)
3. Maria Suelen Altheman (brazil)
3. Beatriz Souza (brazil)
5. Larisza Cserics (bosnyák)
5. Rochele Nunes (portugál)
7. Milica Zabics (szerb)
7. Jelizaveta Kalanyina (ukrán)
SZIGETVÁRI MERCÉDESZ (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

A magyarok eredményei

FÉRFIAK

60 KG. 1. forduló: Szabó Csaba–Matan Shani (izraeli) 0–7, Feczkó Csanád–Tsogtbayar Burenduuren (mongol) 10–0, Andrási Márton–Eric Takabatake (brazil) 0–7, Naji Dávid–Renan Torres (brazil) 10–0. 2. forduló: Feczkó Csanád–Sarafuddin Lutfillajev (üzbég) 0–10, Naji Dávid–Walide Khyar (francia) 10–0. Negyeddöntő: Naji Dávid–Guszman Kirgizbajev (kazah) 7–0. Elődöntő: Naji Dávid–Robert Msvidobadze (orosz) 0–10. A bronzéremért: Naji Dávid–Rodrigo Lopes (portugál) 0–10

66 KG. 1. forduló: Pongrácz Bence–Ari Berliner (amerikai) 10–0, Szeredás Botond–Tal Almog (argentin) 0–10. 2. forduló: Pongrácz Bence–Erkhembayar Battogtokh (mongol) 0–7

73 KG. 1. forduló: Boros Bence–Kaisei Nakano (Fülöp-szigeteki) 7–0, Ócsai Sándor, Tóth Botond és Détári Dániel erőnyerő. 2. forduló: Boros Bence–Musa Moguskov (orosz) 0–10, Ócsai Sándor–Martin Hojak (szlovén) inttéssel 10–0, Tóth Botond–Petru Pelivan (moldovai) 0–7, Détári Dániel–Szulejman Hamad (szaúdi) 10–0. 3. forduló: Ócsai Sándor–Tommy Macias (svéd) 0–10, Détári Dániel–Hikmatilloh Turajev (üzbég) 0–10

81 KG. 1. forduló: Nerpel Gergely–Adrian Gandia (Puerto Ricó-i) aranyponttal, intéssel 0–10, Ungvári Attila–Didar Hamza (kazah) aranyponttal 0–10, Tóth Benedek–Vladimir Zolojev (kirgiz) 10–0, Rajkai Róbert érőnyerő. 2. forduló: Tóth Benedek–Robin Pacek (svéd) 0–10, Rajkai Róbert–Alpha Oumar Djalo (francia) 0–10

90 KG. 1. forduló: Sáfrány Péter–Klen Kristofer Kaljulaid (észt) 0–10, Iklódi Máté és Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Marcelo Gomes (brazil) aranyponttal 7–0, Iklódi Máté–Mattias Kuusik (észt) 0–10. 3. forduló: Tóth Krisztián–Mihail Igolnyikov (orosz) 0–7

100 KG. 1. forduló: Vég Zsombor–Thomas Briceno (chilei) 10–0, Ohát Zalán–Toma Nikiforov (belga) 0–10, Kordély Péter–Mert Sismanlar (török) 0–10, Cirjenics Miklós erőnyerő. 2. forduló: Vég Zsombor–Shady Elnahas (kanadai) 0–10, Cirjenics Miklós–Anton Szavickij (ukrán) 10–0. 3. forduló: Cirjenics Miklós–Zelym Kotsoiev (azeri) 10–0. Negyeddöntő: Cirjenics Miklós–Jorge Fonseca (portugál) 0–10. A vigaszágon: Cirjenics Miklós–Shady Elnahas (kanadai) 0–10

+100 KG. 1. forduló: Sipőcz Richárd–Galimzsan Krikbaj (kazah) 10–0. 2. forduló: Sipőcz Richárd–Gela Zaalisvili (grúz) intéssel 0–10

NŐK

48 KG. 1. forduló: Csernoviczki Éva–Devi Shushila Likmabam (indiai) 10–0, Mamira Luca–Leyla Aliyeva (azeri) 0–10. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) 0–10

52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Cristina Blanaru (moldovai) aranyponttal 7–0, Kriza Anna–Fabienne Kocher (svájci) 0–10, Knetig Emőke erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Astride Gneto (francia) 0–7, Knetig Emőke–Amandine Buchard (francia) 0–10

52 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) 10–0. Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Timna Nelson-Levy (izraeli) 10–0. Elődöntő: Karakas Hedvig–Jessica Klimkait (kanadai) 0–10. A bronzéremért: Karakas Hedvig–Sanne Verhagen (holland) 10–0

63 KG. 1. forduló: Özbas Szofi–Renata Zachova (cseh) 10–0, Katzenmajer Kíra–Agathe Devitry (francia) 0–10, Varga Brigitta–Alisha Galles (amerikai) 0–10. 2. forduló: Özbas Szofi–Laura Fazliu (koszovói) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Tina Trstenjak (szlovén) 0–10. A vigaszágon: Özbas Szofi–Magdalena Krssakova (osztrák) 10–0. A 3. helyért: Özbas Szofi–Catherine Beauchemin-Pinard (kanadai) 10–0

70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Margaux Pinot (francia) 0–10

+78 KG. 1. forduló: Szigetvári Mercédesz erőnyerő. 2. forduló: Szigetvári Mercédesz–Rochele Nunes (portugál) aranyponttal, intéssel 0–10

(Fotó: MJSZ, Horváth György)