Gulyás István: „Ezeket a játékosokat most megismeri Európa” – nyilatkozatok

Gulyás István szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott a második félidőben mutatott szigorú védekezésének köszönhetően győzte le hat góllal Izlandot az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában.

A 24-18-ra megnyert szerdai, malmői mérkőzést követően a szakvezető kifejtette: úgy tűnt, hogy csapata az első félidőben támadásban hibázott sokat, de védekezésben is alaphibákat követett el, annak ellenére, hogy kevés gólt kapott – számolt be a helyszínről az MTI tudósítója.

A letámadások nem jöttek a két kettes pozícióból, be voltunk szorulva, Máthé Dominikon előnyt szerzett az ellenfél. Bal kettőből kellett volna feljönni középre, de nem jöttünk, így az izlandiak tovább tudták játszani a labdát. Ez változott meg a második félidőben mindkét oldalról, az izlandiak nagyon be lettek csapdázva középre, és ezzel nem tudtak mit kezdeni” – elemezte szakmailag a szerdai meccset Gulyás István.

Hozzátette, a szünet után a védekezésük nagyon szigorú lett, így Mikler Roland is nagyobb biztonságban érezte magát a kapuban, mert nem voltak tiszta lövések, ez volt a siker kulcsa.

A kapitány úgy folytatta: támadásban az első félidőben jó néhány labdát elszórtak, nem azt játszották, amit megbeszéltek.
A cél az volt, hogy ha kijönnek nyitott védekezésre, csináljunk egy-egyet, provokáljunk szabálytalanságot, akkor visszaállnak, és jöhetnek a kettő-kettők orrvérzésig a két beállóra” – magyarázta.

Hozzáfűzte, nehéz dolguk volt, de játékosainak ezúttal is a helyén volt a szívük, és főleg a második félidőben nagyon taktikusan kézilabdáztak.

(fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Gulyás elárulta, beszéltek a meccs előtt arról, hogy az izlandiak képesek elhúzni, ugyanakkor képesek elszórni a labdákat.
Mondtuk a játékosoknak, hogy ne törjenek össze, jöjjenek vissza szépen, szisztematikusan, gólról gólra” – nyilatkozta.

Az edző kifejtette, a korábbi meccseken, és ezúttal is ragaszkodtak hozzá, hogy Máthé Dominik játssza végig az első félidőt védekezésben is, bármennyire is nehéz, és ha a támadásokra nem is tud annyira koncentrálni.
Nagyon keveset védekezett a közelmúltban, de muszáj, mert ez már nem az ifjúsági vagy a junior korosztály, nem cserélgethetünk össze-vissza. Tudtuk, hogy nehéz lesz, valahogy tartani kell magunkat az első félidőben, és utána a másodikban Balogh Zsolt már megoldotta a feladatot, illetve akkor már be tudtuk küldeni Ligetvári Patrikot a kettes helyre védekezni” – mondta Gulyás István.

A szövetségi kapitány rávilágított: a norvég Tord Ellingsen erőnléti edző kiváló munkát végzett, mert a játékosok frissnek és robbanékonynak tűntek a harmadik csoportmeccsük második félidejében is.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gondolt erre valaki. Ma is azt mondtuk az öltözőben, hogy lehet nyerni, de nem kötelező. Tegyenek meg mindent, tartsuk őket szorosan, legyünk ott a nyakukon, és akkor minden megtörténhet” – folytatta Gulyás.

Hozzátette, nagy öröm, hogy játszhatnak még legalább négy meccset.
Ezeket a játékosokat most megismeri Európa, ez sem egy utolsó szempont. Ez fontos állomás minden fiú pályafutásában, életében, és sokat hozzátesz az önbizalmukhoz” – mondta Gulyás István.

Szita Zoltán elmondta, az első felvonásban nem találták az izlandiak játékának ellenszerét, nagyon kapkodva kézilabdáztak a nyitott védelem ellen.
A második félidőben közelebb mentünk hozzájuk, próbáltuk nem azokat a félfaultos lövéseket erőltetni, hanem tényleg ziccerig játszani, és ez működött” – tette hozzá a lengyel Wisla Plock balátlövője, aki nyolc lövésből négy gólt szerzett.

(Szita Zoltán, fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Balogh Zsolt úgy fogalmazott, a rossz első félidő után olyan teljesítményt nyújtottak, amely valószínűleg mindenkit meglepett. Őket is.
Az benne volt, hogy visszajövünk a meccsbe, de hogy a végére ilyen sima lesz, azt nem is tudom elhinni” – mondta a Tatabánya jobbátlövője, aki öt kísérletből kétszer volt eredményes.

(Balogh Zsolt, fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

Bánhidi Bence elárulta, a szünetben arról beszéltek, hogy hinniük kell magukban.
Az volt a legfontosabb, hogy úgy menjünk ki a második félidőre, hogy ez meglehet, és meg tudjuk csinálni. Majdhogynem az életünkért játszottunk és meg is csináltuk” – lelkendezett a MOL-Pick Szeged beállója, aki tíz lövésből dobott nyolc góljával a mezőny legeredményesebb játékosa lett.

(Bánhidi Bence, fotó: MKSZ / Kovács Anikó)

A magyar csapat a maximális két pontot viszi magával a középdöntőbe, ahol pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik, ugyancsak Malmőben. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, E csoport:
Magyarország-Izland 24-18 (9-12)
Malmö, v.: Marin, Garcia (spanyolok)

Magyarország: Mikler – Hornyák 1, Máthé, Sipos, Bánhidi 8, Ligetvári 1, Győri 3, cserék: Szita 4, Bóka 4, Balogh Zs. 2, Rosta, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

lövések/gólok: 40/24, illetve 43/18
gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

További eredmény:
Dánia-Oroszország 31-28 (12-15)

A végeredmény:
1. (és továbbjutott) Magyarország 5 pont
2. (és továbbjutott) Izland 4
3. Dánia 3
4. Oroszország 0

A középdöntő

I. csoportjának állása:
1. Horvátország 2 (31-23)
2. Spanyolország 2 (33-26)
3. Ausztria 2 (32-29)
4. Csehország 0 (29-32)
5. Németország 0 (26-33),
6. Fehéroroszország 0 (23-31)

II. csoportjának állása:
1. Norvégia 2 pont (34-28)
2. Magyarország 2 (24-18)
3. Szlovénia 2 (21-19)
4. Svédország 0 (19-21)
5. Portugália 0 (28-34)
6. Izland 0 (18-24)

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó