Gyász: elhunyt idősebb Cseh László

Szomorú hírt közölt meg a népszerű úszó.

Gyászol Cseh László és a magyar úszósport. Hatvannyolc éves korában elhunyt idősebb Cseh László, a magyar úszósport történetének első junior Európa-bajnoka, a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László édesapja.

A népszerű úszó kedd délelőtt szomorú hírt posztolt a közösségi oldalán, ugyanis elhunyt az édesapja.

Mély fájdalommal tudatom, hogy id. Cseh László Édesapám, Példaképem és messzemenő segítőm az élet és a sport területén 2020.08.24-én elhunyt! Egy Apa elvesztése pótolhatatlan űr minden gyerek számára. Nekem is az.?

Hatvannyolc esztendős korában elhunyt idősebb Cseh László, a magyar úszósport történetének első junior Európa-bajnoka, olimpikon, világ- és Európa-bajnoki döntős kiválóság – és nem utolsósorban legendás úszónk, Cseh László édesapja.” – adta hírül a hazai szövetség közösségi oldalán. A keddi bejegyzése szerint idősebb Cseh László örökre beírta magát a sportág történelmébe azzal, hogy a junior Európa-bajnokságokon ő az első magyar, aki aranyérmet szerzett: 1967-ben, Linköpingben 100m pillangón győzött, majd lett ezüstérmes 100m háton. Kortársai szerint nagyszerű úszó volt, egykori csapattársa, Gyarmati Andrea szerint „Roland Matthes szintű tehetség, csak a csillagok együttállása, a napi forma miatt végül nem jutott el a legnagyobb csúcsokra”.

Idősebb Cseh László legjobb felnőtt eredményeként az 1973-as belgrádi világbajnokságon 100 méter háton az ötödik helyen végzett. Részt vett az 1972-es müncheni olimpián, ahol nem kis részt vállalt abból, hogy a férfi vegyesváltó meglepetésre döntőbe került, ahol végül a 8. helyen zárt.

Nyugodjon békében!